Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Ξενώνα Ε.Κ.Κ.Α.


Στο Καταφύγιο Γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) βρέθηκε σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη τόσο στα θέματα ισότητας των φύλων όσο και στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης αλλά και ενόψει των ημερών του Πάσχα επισκέφτηκε τη δομή προκειμένου να ενημερωθεί για τη δράση και τις υπηρεσίες του Καταφυγίου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Καταφύγιο Γυναικών θυμάτων βίας η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη του Ξενώνα Αττικής Ε.Κ.Κ.Α., κ. Άννα Μαμάη, για το σημαντικό έργο που επιτελεί το E.K.K.A. για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας, με τη λειτουργία του Καταφυγίου Επείγουσας και Βραχυπρόθεσμης Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας – μόνες ή με τα παιδιά τους. Στόχος του φορέα είναι να ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε γυναίκα, καθώς και τα παιδιά της. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι το Καταφύγιο παρέχει επιπλέον πρότυπες υπηρεσίες, όπως λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας των γυναικών και παράλληλη στήριξη των παιδιών στα σχολικά μαθήματα από παιδαγωγό καθώς είναι ο μοναδικός Ξενώνας που τις παρέχει μέσα στον ίδιο το χώρο του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου μαζί με την Υφυπουργό ξεναγήθηκαν στους χώρους, στον βρεφονηπιακό σταθμό και συνομίλησαν με τις γυναίκες που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο Καταφύγιο. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε κάποια δώρα στις ίδιες και στα παιδιά τους.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και όλους εκείνους που καθημερινά με την πολύ αξιόλογη δουλειά τους στηρίζουν με διάφορους τρόπους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ, μαζί σας, σε μια από τις δομές του…

Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας που ζούμε, τα περιστατικά κακοποίησης όπως η ενδοοικογενειακή βία, παρουσιάζουν αυξητική τάση, δεδομένου ότι η καραντίνα λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος εκδήλωσής τους. Δημιουργείται έτσι μια ανυπόφορη κατάσταση τόσο για την ίδια τη σύζυγο και μητέρα όσο και για τα παιδιά της, που κληρονομούν ένα βάρος που δεν τους ανήκει, ένα δυσβάστακτο φορτίο, ο απόηχος του οποίου θα επηρεάσει αρνητικά και το δικό τους μέλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η προσφορά του Ξενώνα και των φροντιστών είναι πολύτιμη γιατί σας αγκαλιάζει, την κάθε μια σας ξεχωριστά, προσφέροντας συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση των παιδιών σας και εξατομικευμένα σχέδια δράσης για μια δυναμική επιστροφή στη ζωή. Πολλά έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας για την εξάλειψη των αρνητικών στερεότυπων σε βάρος των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, και πολλά ακόμη μένει να γίνουν. Το παράδειγμα αυτού του φορέα μας κάνει αισιόδοξους.

Είμαι εδώ για να σας ακούσω και για να σας πω ότι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που δίνετε, από τον οποίο είμαι βέβαιη ότι θα βγείτε νικήτριες, θα είμαι δίπλα σας».

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις ανισότητες της κοινωνίας μας θέτοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Διαπιστώσαμε μια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση στις αναφορές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές γυναίκες δεν φεύγουν από το σπίτι τους λόγω και της οικονομικής τους εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους. Ακριβώς γι’ αυτό δείχνουμε ως Πολιτεία, έμπρακτα τη στήριξή μας και συμβάλλουμε στην οικονομική ανεξαρτησία και ψυχολογική ενίσχυση των γυναικών που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Πέραν από ψυχοκοινωνική στήριξη, τις ενισχύουμε και οικονομικά ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν σε κοινωνία και οικονομία. Από τον Δεκέμβριο του 2020 με τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και με την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» έχουν αρχίσει ήδη και αποκτούν το δικό τους σπίτι, οικονομική βοήθεια για τα άμεσα έξοδά τους, επαγγελματική κατάρτιση και επιδοτούμενη εργασία».

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται δομή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (E.K.K.A.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - παρέχει άμεση κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και κυρίως, όταν αντιμετωπίζουν βία ή/και κακοποίηση. Με το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει τις Υπηρεσίες του συνδράμει στην προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας, με τη λειτουργία δύο Τηλεφωνικών Γραμμών που λειτουργούν σε 24ωρη βάση (Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» και Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»), των Κέντρων Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, των Καταφυγίων Επείγουσας και Βραχυπρόθεσμης Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας – μόνες ή με τα παιδιά τους - σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και με τους Ξενώνες για ανθρώπους σε επισφάλεια στέγης στην Αττική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ