Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Όταν μια ολόκληρη ενδεκάδα ποδοσφαιρικής ομάδας σκοτώθηκε από κεραυνό


Στον αθλητισμό είναι αρκετοί εκείνοι, ακόμα και οι ίδιοι οι αθλητές, που πιστεύουν στην τύχη. Κάποιοι έχουν μαζί τους γούρια, άλλοι φορούν τα ίδια ρούχα, ενώ κάποιοι πιο true, δεν σηκώνονται από την θέση που κάθονται μόνιμα, ούτε για να πάνε τουαλέτα. Κατά την διάρκεια του αγώνα πάντα...

Το μεταφυσικό λοιπόν, έχει περίοπτη θέση στο αθλητισμό. Οι πιο «ψύχραιμοι» δεν πιστεύουν σε τέτοια πράγματα. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά περίεργα. Ακόμα και για τους «ψύχραιμους»…

Τον Οκτώβριο του 1998, στο Κονγκό της Αφρικής, η Bena Tshadi αντιμετώπιζε την Basanga. Το σκορ ήταν στο 1-1, όταν κάτι παράξενο και συνάμα τραγικό συνέβη. Ενώ οι παίκτες βρίσκονταν στο γήπεδο, ένας κεραυνός χτύπησε 11 παίκτες, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους. Το παράξενο της υπόθεσης ήταν πως και οι 11, ανήκαν στην ομάδα της Bena Tshadi! Εκείνοι της Basanga, έμειναν να κοιτάζουν αποσβολωμένοι το τραγικό γεγονός.

Οι ποδοσφαιριστές που έχασαν την ζωή τους, ήταν μεταξύ 20 και 35 ετών. Ακόμα 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κανένας όμως από την ομάδα της Basanga. Η τοπική εφημερίδα έγραψε, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, πως «το παράξενο χτύπημα του κεραυνού δίχασε τον κόσμο της περιοχής, που είναι γνωστός για την χρήση φετίχ στο ποδόσφαιρο», όπως μετέδωσαν τότε τα βρετανικά ΜΜΕ. Μάλλον εννοούσε την μαύρη μαγεία.

Πράγματι, πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν για μαγεία την αντίπαλη ομάδα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ατυχήματος. Άλλωστε, μέχρι και σήμερα, στην Κεντρική Αφρική αρκετοί είναι εκείνοι που τρέχουν σε αυτοαποκαλούμενους μάγους, ζητώντας τους να ρίξουν τις «κατάρες» τους στους αντιπάλους.

Αν και το πιθανότερο ήταν πως πρόκειται για ατύχημα, το ότι ο κεραυνός χτύπησε μόνο τους παίκτες της μιας ομάδας, σε οδηγεί αυτόματα σε δεύτερες σκέψεις. Μαύρη μαγεία ή ατύχημα, λοιπόν; Ό, τι και να συνέβη, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το μέγεθος της τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ