Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γρίπη – Κορoνοϊός – Κρυολόγημα: Πώς θα τα γλιτώσετε όλα αυτό το χειμώνα


 Τον χειμώνα που έρχεται, η θωράκιση της υγείας μας γίνεται ακόμη πιο αναγκαία αφού, πέρα από τις συνηθισμένες λοιμώξεις όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, υπάρχει και ο νέος κορωνοϊός να μας ταλαιπωρεί. Με απλές προσθήκες και αλλαγές σε τρεις τομείς της καθημερινής μας ζωής, μπορούμε και φέτος να τη ξεφύγουμε από τις εξουθενωτικές περιπέτειες με πονόλαιμους, βήχα, πυρετό και κάθε άλλο απευκταίο σύμπτωμα. Ακολουθούν πολύτιμες συμβουλές με την σφραγίδα των ειδικών, για την προστασία της υγείας μας.


1. Σωστές διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για το γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με:

-άφθονα πράσινα λαχανικά: τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πλούσια σε βιταμίνες και κάποια όπως τα σταυρανθή ενεργοποιούν πρωτεΐνες απαραίτητες για ισχυρό ανοσοποιητικό.

-βιταμίνη D: η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα οστικής ανάπτυξης, καρδιαγγειακά προβλήματα και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια, ο σολομός, ο τόνος και το βόειο συκώτι. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η έκθεση στον ήλιο είναι η καλύτερη μέθοδος για τη σύνθεση της βιταμίνη D από τον οργανισμό.

-πράσινο τσάι: έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στην μεγάλη του περιεκτικότητα σε  φλαβονοειδή. Ανάμεσα στα οφέλη που εξασφαλίζει περιλαμβάνεται η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

-πολύχρωμα λαχανικά: έτσι θα εξασφαλίσετε πολύτιμες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με έρευνες δρα αποτρεπτικά έναντι της γρίπης και του κρυολογήματος. Επιπλέον, οι φυτοχημικές ενώσεις όπως τα καροτενοειδή και το λυκοπένιο που δίνουν τα έντονα χρώματα στα φρούτα και λαχανικά, έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα δενδριτικά κύτταρα που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοσία. Η σταδιακή αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.


2. Σωματική δραστηριότητα και ηρεμία

Η σωματική και ψυχική ευεξία αποτελούν ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο της καλής υγείας:

-γυμναστική: η τακτική άσκηση, ακόμη και το περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα στο Neurologic Clinicians, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά:

  • διατηρεί σταθερή τη φλεγμονή και τις χρόνιες παθήσεις
  • μειώνει το άγχος και την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με το στρες
  • επιταχύνει την κυκλοφορία των λευκοκυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες

-ξεκούραση: Ο επαρκής ύπνος θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού. Σε σχετική έρευνα, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν επτά ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες είχαν 3% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν οκτώ ώρες. Το μυστικό βρίσκεται στις κυτοκίνες που απελευθερώνονται κατά τον μακράς διάρκειας ύπνο και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

-ηρεμία: η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και τις ασθένειες. Ωστόσο, η συνεχής απελευθέρωσή της σε άτομα με χρόνιο άγχος μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου ρύθμισης του άγχους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό.

-κοινωνικοποίηση: η κοινωνικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχική και σωματική υγεία. Έχει διαπιστωθεί μια σημαντική σχέση μεταξύ χρόνιας νόσου και μοναξιάς, ειδικά σε άτομα που αναρρώνουν από καρδιοχειρουργική επέμβαση ενώ η κοινωνική απομόνωση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για χρόνιες ασθένειες μέσα από την αύξηση του άγχους.


3. Καλή υγεία με καλή υγιεινή

Η καλή υγεία μπορεί να εξασφαλιστεί όταν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες και δεν παραμελούμε σημαντικά προληπτικά μέτρα όπως:

-αντιγριπικός εμβολιασμός: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες και το έχετε ανάγκη.

-καλή υγιεινή: μερικοί βασικές συμβουλές:

  • καθημερινό ντους
  • πλύσιμο χεριών πριν την προετοιμασία και κατανάλωση φαγητού
  • πλύσιμο χεριών πριν τη χρήση φακών επαφής ή οποιασδήποτε άλλης επαφής με τα μάτια ή το στόμα
  • πλύσιμο χεριών για 20 δευτερόλεπτα και καλό τρίψιμο κάτω από τα νύχια
  • κάλυψη του στόματος και της μύτης με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • χρήση ενός απολυμαντικού με βάση το οινόπνευμα. Απολυμάνετε κοινόχρηστες επιφάνειες, όπως πληκτρολόγια, τηλέφωνα, πόμολα και τηλεχειριστήρια

-προσοχή με τα προσωπικά αντικείμενα: κρατήστε ξεχωριστά οδοντόβουρτσες πετσέτες, σκεύη, ποτήρια, οδοντόβουρτσες (ή προτιμήστε μιας χρήσης) και πλύνετε μολυσμένα αντικείμενα – ειδικά τα παιδικά παιχνίδια – σε ζεστό σαπουνόνερο.



Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ