Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ψηφιακά η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης πριν το τέλος του χρόνου


της Μαρίας Μόσχου

Πριν το τέλος του 2020 η διαδικασία για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης θα γίνεται ψηφιακά χωρίς ταλαιπωρία, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την ψηφιακοποίηση της έκδοσης του κανονικού διπλώματος. Την ίδια στιγμή η προσωρινή άδεια οδήγησης «κέρδισε» πάνω από 9.800 νέους οδηγούς που με την έκδοσή της πιάνουν… τιμόνι μία μέρα μετά την επιτυχή τους πρακτική δοκιμασία.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ψηφιοποιήσουμε ακόμα μερικά πράγματα».

Όπως επεσήμανε «ήδη έχουμε κάνει μια ενέργεια που θεωρώ ότι ήταν ευεργετική: το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, που εκδίδεται ψηφιακά. Με το που περνάς τις εξετάσεις, την επόμενη μέρα στο gov.gr παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης. Πριν από το τέλος του έτους θα έχουμε την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης, και θα πρέπει να δούμε πλέον και την έκδοση του κανονικού διπλώματος να γίνεται με αυτόν τον τρόπο».
Η προσωρινή άδεια οδήγησης

Η μεγάλη απήχηση που είχε το μέτρο της προσωρινής άδειας στους Ελληνες πολίτες αποτυπώνεται και στα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών σύμφωνα με τα οποία ξεπέρασαν τις 90.000 οι προσωρινές άδειες οδήγησης μέσω της ψηφιακής διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται «με υψηλές ταχύτητες λαμβάνουν πλέον την προσωρινή άδεια οδήγησης οι επιτυχόντες της πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών, καθώς από τις 11 Μαΐου, όταν τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή, έχουν εκδοθεί 90.845 προσωρινές άδειες οδήγησης σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Μεταφορών της Ελλάδας».Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη θέσπιση του προσωρινού ψηφιακού διπλώματος, η μέση διάρκεια αναμονής για να πάρει κάποιος το δίπλωμά του ήταν περίπου τέσσερις μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις, το διάστημα αυτό άγγιζε και τους έξι μήνες.

Με την προσωρινή άδεια οδήγησης, ο υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει και στην πρακτική δοκιμασία μπορεί μέσα σε διάστημα δύο ημερών να εκτυπώσει από τον προσωπικό του υπολογιστή, με τους κωδικούς Taxisnet, την προσωρινή άδεια και να οδηγεί νόμιμα έως ότου εκδοθεί το κανονικό δίπλωμα.

Έτσι, οι νέοι οδηγοί γλιτώνουν την ταλαιπωρία της αναμονής και παράλληλα αποφεύγεται ο συνωστισμός στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών, εξοικονομούνται πόροι και εργατοώρες στο Δημόσιο και επίσης, καθιερώνονται διαδικασίες διαφάνειας.

Η έκδοση της ψηφιακής προσωρινής άδειας οδήγησης είναι ένα από τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Πηγή: moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ