Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Δήμος Σκύδρας: Ένας ακόμη χρόνος συνέχειας και συνέπειας αγώνων κι έργων για τον τόπο μας


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος και πλέον από τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία μας στη διοίκηση του Δήμου μας, του Δήμου Σκύδρας, καθώς οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μας ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή μας με ευρεία πλειοψηφία.

Ως επικεφαλής της παράταξης, ως Δήμαρχος Σκύδρας μαζί βεβαίως με όλες κι με όλους τους συνεργάτες μου έχουμε δεσμευτεί να τιμήσουμε και τιμάμε αυτήν την εμπιστοσύνη γεγονός που αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται με την καθημερινή συμπεριφορά, τις πράξεις και τα έργα μας.

Η πορεία και ο δρόμος που είχαμε κι έχουμε μπροστά μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην οικονομική κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει την κοινωνία μας προστέθηκε δυστυχώς και μια άλλη κρίση από την οποία δεν είναι μέχρι στιγμής εύκολο ν΄απαλλαγούμε και δεν είναι άλλη από την υγειονομική κρίση.

Απέναντι στις κρίσεις αυτές δεν λυγίσαμε, δεν λιγοψυχήσαμε. Εργαστήκαμε κι εργαζόμαστε με ανθρωπιά και υπευθυνότητα στο μέτρο του μέγιστου δυνατού για τη διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού και την ενίσχυση της οικονομικής συνοχής. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες, μέτρα κι ενέργειες παρείχαμε φροντίδα και στήριξη για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων (πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, προγράμματα πρόνοιας, σίτισης, προσφοράς τροφίμων, ψυχολογικής συμπαράστασης κ.α.) της κοινωνίας μας προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανή κι ακμαία την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Ταυτόχρονα μ΄ έργα και παρεμβάσεις μας στις οποίες έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα και λεπτομερώς, (αγροτική και ενδοδημοτική οδοποιία, έργα ύδρευσης – υδατοδεξαμενές, έργα αποχέτευσης, παρεμβάσεις, ανακαινίσεις, εξοπλισμοί σχολικών κτηρίων, έργα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά, παιδικές χαρές, δράσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης της υγείας, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, συνεργασίες με τους παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και συλλόγους για την στήριξη, την προώθηση και την επίλυση των αιτημάτων – προβλημάτων τους κ.λπ.), έχουμε παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο σ΄όλη την έκταση και την περιφέρεια του Δήμου μας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις κι έργα για το Δήμο μας από την κεντρική εξουσία κι από κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν επαναπαυόμαστε, βεβαίως, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε, να παράγουμε, να διεκδικούμε το καλύτερο, το ποιοτικότερο και το δικαιότερο για τον Δήμο και την κοινωνία μας.

Ως Δήμαρχος οφείλω να ενημερώνω και να υπερασπίζομαι αυτό το έργο απέναντι μάλιστα σ΄ορισμένους που με ευκολία καταφεύγουν σ΄έναν γενικό χαρακτηρισμό κι απόδοση ευθυνών χωρίς θα έλεγε κανείς στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σ΄όλους όσοι μετά από την ετυμηγορία των συμπολιτών μας υπηρέτησαν τον τόπο μας κι εργάστηκαν για την επίλυση των προβλημάτων, για την πρόοδο και την ανάπτυξή του.

Διαχρονικά, λοιπόν, και το επαναλαμβάνω αποδίδουμε τον στοιχειώδη σεβασμό στους προκατόχους μας – Δημάρχους, Προέδρους, Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους – που υπήρξαν επιλογή της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας, όλων όσοι υπηρέτησαν τον τόπο μας και καθένας με τον τρόπο του και τη δουλειά του και προσπάθησαν για το καλύτερο για την κοινωνία και τους ανθρώπους μας.

Η πορεία της ζωής φέρνει νέα δεδομένα, αλλαγές κι ανατροπές. Δημιουργεί καινούργιες ανάγκες, αιτήματα και προβλήματα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να μηδενίζουμε το έργο και την προσπάθεια τόσων ανθρώπων σαν να μην έκαναν τίποτε καλό ή αξιόλογο, σαν να είναι αυτοί αποκλειστικά ή κυρίως υπεύθυνοι, σαν να μην υπάρχουν δράσεις, έργα και πρωτοβουλίες που κράτησαν το τόπο μας σε δυναμική τροχιά. Δυστυχώς κάποιοι, είτε σκόπιμα είτε αθελά τους, καλλιεργούν την απαισιοδοξία, την απαξίωση, την ισοπέδωση, τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα και μάλιστα εκ του ασφαλούς. Και επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, ας μας πουν τι ακριβώς έκαναν αυτοί μέσω των θέσεων που κατείχαν και κατέχουν… Φυσικά όλοι μας ασκούμε κριτική στους αιρετούς, όμως δεν μπορεί αυτή μ΄ευκολία να φτάνει στην ισοπέδωση και στην άρνηση των πάντων.

Υπογραμμίζω, λοιπόν, ξανά ότι εμείς από την πρώτη στιγμή της θητείας μας θέσαμε τα θεμέλια της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της στήριξης της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Σε δύσκολους πραγματικά καιρούς και παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και τώρα της υγειονομικής εργαζόμαστε κι αγωνιζόμαστε καθημερινά κι αυτό δεν μπορεί ν΄αμβισβητηθεί σε καμιά περίπτωση. Για παράδειγμα το έργο της κατασκευής των παιδικών χαρών, στ΄ οποίο είμαστε πρωτοπόροι, δεν μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να το μειώσουν μιλώντας με κακόβουλο τρόπο. Οι παλιές παιδικές χαρές ξηλώθηκαν βάσει νόμου και στις αντίστοιχες εκτάσεις κατασκευάστηκαν νέες, σύγχρονες παιδικές χαρές σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Υπουργείων. Νομίζω, λοιπόν, ότι απ΄ ένα σημείο και μετά η προσπάθεια ορισμένων έχει ξεφύγει από τα όρια της κριτικής και της κατάθεσης προτάσεων! Να υπενθυμίσω ακόμα ότι καταφέραμε το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Νομού μας να εδρεύει στο Δήμο μας και μάλιστα όλα τα έργα της διαμόρφωσης, της ανακαίνισης και προσαρμογής του έγιναν με πόρους του Δήμου μας. Συνεχίζουμε, παρά τις αντιδράσεις, να διεκδικούμε τη σύσταση ΕΠΑΛ στον Δήμο μας. Με δράσεις και πρωτοβουλίες εμπορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα αυξήσαμε την κινητικότητα και την επισκεψιμότητα στον Δήμο μας. Δυστυχώς, όμως, τα μέτρα για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού ανέστειλαν πολλές από τις δράσεις αυτές. Όπως έχουμε πει και τονίσει ο Δήμος Σκύδρας δεν είναι ένα πέρασμα αλλά είναι ένα σταυροδρόμι, είναι ταυτόχρονα αφετηρία και προορισμός.

Ως Δημοτική Αρχή αυτό που, μεταξύ των άλλων, συνεχώς, αναδεικνύουμε και προβάλλουμε κάθε φορά και με οποιαδήποτε αφορμή είναι ότι η πόλη κι ο Δήμος μας δεν έχει τίποτε να ζηλέψει απ΄άλλες περιοχές διότι έχει:

· φιλόξενους κατοίκους με αρχές κι αξίες,

· ανθρώπους του πνεύματος, του αθλητισμού, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού με βραβεύσεις και διακρίσεις,

· την πρωτοπόρα νεολαία μας με διακρίσεις σ΄όλους τους τομείς,

· εξυπηρετικούς επαγγελματίες και μια πλούσια σε ποικιλία και προσιτές τιμές αγορά,

· άοκνους κι επιτυχημένους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες, επιχειρηματίες κι ένα ικανό εργατικό δυναμικό.

· μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική παράδοση, μια ευλογημένη και γόνιμη γη με ομορφιές, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.

· ως εμπορικό, βιομηχανικό, εξαγωγικό και συγκοινωνιακό κέντρο τις περισσότερες και δυναμικότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα που προσφέρουν εργασία σε πολλούς συνανθρώπους μας,

· όλους τους ανθρώπους της που την αγαπούν και τη βοηθούν όπου κι αν βρίσκονται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό κι αυτή η σχέση είναι δυνατή, απρόσβλητη κι αμοιβαία.

Μια τέτοια πόλη, μια τέτοια περιοχή, ένας τέτοιος Δήμος ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι ουραγός. Δεν μας πρέπει και δεν μας ταιριάζει η μιζέρια, η απαξίωση και η κακοπροαίρεση. Όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν εμείς είμαστε εδώ ενωμένοι να τ΄αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές, όπως κάθε φορά. Δίνουμε τις μάχες και κερδίζοντας αγώνα τον αγώνα θα κερδίσουμε και τον πόλεμο. Πατάμε γερά στα πόδια μας, ξέρουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας.

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι η έπαρση και οι φράσεις απαξίωσης που εκτοξεύονται από ορισμένους δεν εξυπηρετούν τη συλλογική προσπάθεια και τον προσανατολισμό για τη βελτίωση και την πρόοδο του τόπου μας. Έτσι αντιλαμβάνεται κάποιος που κατέχει θέση προσφοράς τη συμβολή του στο κοινωνικό, πολιτιστικό κι εμπορικό γίγνεσθαι; κι έτσι εκδηλώνεται το ενδιαφέρον κι ο προβληματισμός του για το μέλλον του τόπου μας; Και μη μας διαφεύγει της προσοχής ότι «παρακαλητά» δεν χρειάζονται όταν κάποιος πραγματικά νοιάζεται κι ενδιαφέρεται. Επιπλέον, ουδόλως πρέπει να ξεχνάμε τις προσκλήσεις της Δημοτικής Αρχής προς όλους τους φορείς για συζήτηση, λήψη αποφάσεων και υποστήριξη όλων των προσπαθειών που γίνονται για το καλό και το καλύτερο του τόπου μας.

Ο Δήμος μας κι εγώ προσωπικά είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους σκέψεις και προτάσεις. Το γραφείο μου, όπως και των συνεργατών μου είναι πάντα ανοιχτό στο διάλογο και σ΄όλα τα αιτήματα. Αυτό το γνωρίζουν όλες κι όλοι πολύ καλά, ωστόσο ορισμένοι άλλοτε το θυμούνται κι άλλοτε το ξεχνούν. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συζήτησης και της διαβούλευσης για την κατάθεση προτάσεων ενόψει του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2021. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε το ρόλο, τις θέσεις και τη συμμετοχή στην κατάθεση προτάσεων σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.

Όσες δυσκολίες και προβλήματα κι αν υπάρχουν, και με βάση όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε, λοιπόν, να δεχθούμε τις απαξιωτικές και υποτιμητικές φράσεις κι απόψεις για τον Δήμο και τον τόπο μας.

Γενικότερα θα τονίσω και θα υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι ως Δήμος κι ως Δημοτική Αρχή Σκύδρας, με σεβασμό και τιμή στους συμπολίτες και στους προκατόχους μας, βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, κι αγώνας για την πρόοδο, την ευημερία και τη συνοχή του τόπου μας δεν σταματά. Συνεχίζεται με αξιοπρέπεια, συλλογικότητα, σύμπνοια, δικαιοσύνη, ελπίδα κι αισιοδοξία, χωρίς συμβιβασμούς, εξαιρέσεις κι εξαρτήσεις από κανέναν και για κανέναν.Κατερίνα Ιγνατιάδου 
 Δήμαρχος Σκύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ