Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Δυο πακέτα μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Δυο νέα πακέτα μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία σε νοικοκυριά, εργαζομένους και επιχειρήσεις καθώς και  την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το πρώτο περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για την στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας και το δεύτερο θα ενσωματώνει μειώσεις εισφορών και φόρων οι οποίες όμως εξετάζονται στην σκιά της  αβεβαιότητας για το ύψος της ζημίας στην οικονομία και τις δημοσιονομικές αντοχές.

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες αφορά:
  • Χρέη κορωνοϊού: Μετατίθεται την 1η Απριλίου του 2021 από την 1η Ιανουαρίου η πληρωμή της πρώτης δόσης των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν την περίοδο της εμφάνισης του κορωνοιού και τα οποία πάγωσαν έως τον Οκτώβριο.
Το μέτρο θα δώσει ταμειακές ανάσες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που λόγω της δραματικής πτώσης του τζίρου αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Οφειλές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες ή 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση ισχύει για όλες τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31 Μαΐου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Ειδικά για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια η 4μηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου.

Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις αρχές του 2021.
  • Νέο μοντέλο για την παράταση των κουρεμένων ενοικίων καθώς στο τέλος Αυγούστου λήγει το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Για κλάδους που στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης όπως ο τουρισμός και η εστίαση η παράταση της ρύθμισης θα είναι υποχρεωτική ενώ για τους υπόλοιπους οικειοθελής μείωση μετά από συμφωνία ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Και για τις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει συμψηφισμός μέρους των απωλειών με οφειλές στην εφορία.
  • Παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και Νοέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που ανήκουν στους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ, καθώς και η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία». Το σενάριο προβλέπει η επιδότηση του μισθού και των εισφορών για εργαζόμενους που απασχολούνται με μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους.
  • Χρονική επέκταση των επιδομάτων για εποχικούς και μακροχρόνιους ανέργους με χαλάρωση των κριτηρίων και ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδότησης νέων θέσεων εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης
  • Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Σεπτέμβριο με βάση τα στοιχεία για τη πορεία του τζίρου τον Αύγουστο η οποία θα καλύψει μεγαλύτερη γκάμα επιχειρήσεων και επαγγελματιών με το συνολικό ποσό της ενίσχυσης να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Δεύτερο πακέτο μέτρων

2. Το δεύτερο σκέλος των μέτρων αφορά τις φοροελαφρύνσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2021.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα που δείχνουν βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη τρύπα στα δημοσιονομικά και με «κόκκινη γραμμή» τη χρησιμοποίηση με προσοχή και φειδώ των πόρων από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 34,7 δισ. ευρώ βάζουν τη κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις τόσο για την έκταση όσο και για την ταχύτητα υλοποίησης των μειώσεων σε εισφορές και φόρους.

Το ρευστό και με πολλαπλές εστίες κινδύνου σκηνικό στην οικονομία λόγω της εξέλιξης της πανδημίας αναδιατάσσει το αρχικό σχέδιο για ταυτόχρονες μειώσεις εισφορών και φόρων φέρνοντας στη πρώτη γραμμή τη σταδιακή ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους και σε δεύτερο πλάνο τις μόνιμες μειώσεις φόρων σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ