Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Από τον κουραμπιέ (Νέας Καρβάλης) στον αγωγό T.A.P.!

  • Τη νομική υποστήριξη της συντονιστικής επιτροπής κατά της όδευσης του αγωγού T.A.P. από τα τενάγη Φιλίππων ανέλαβε ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου, Μιχάλης Χρυσομάλλης. Ο καθηγητής θα ετοιμάσει, απ’ ότι κατάλαβα, την προσφυγή της συντονιστικής επιτροπής στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά του ελληνικού κράτους και του T.A.P.
  • Ο Μιχάλης Χρυσομάλλης είχε ασχοληθεί, κάποτε, με τον φάκελο διεκδίκησης της κατοχύρωσης του κουραμπιέ Καβάλας (Νέας Καρβάλης) ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), διότι υπήρχε και υπάρχει ανταγωνισμός με τους Τούρκους παραγωγούς, που αντιγράφουν το προϊόν.
  • Έκτοτε, δεν έμαθε η κοινωνία της Καβάλας τι απέγινε η «προσφυγή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κατοχύρωση του κουραμπιέ. Το βέβαιο είναι, ότι ο κουραμπιές δεν πήρε την πιστοποίηση Π.Ο.Π. κι ας είναι ένα διάσημο τοπικό προϊόν.
  • Θέλω να πιστεύω πως αυτή τη φορά, ο προφέσορ Χρυσομάλλης θα καταφέρει να υποστηρίξει με (θετικό) αποτέλεσμα το αίτημα της συντονιστικής επιτροπής κατά της όδευσης του αγωγού T.A.P. στα  τενάγη Φιλίππων. Με τον κουραμπιέ, ωστόσο, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Πάντως, χρειάζεται και η νομική κινητοποίηση για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στα τενάγη Φιλίππων. Διότι, ο «κλεφτοπόλεμος» στα χωράφια, κάποτε, θα αντιμετωπιστεί από τον T.A.P.
  • Η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα crash test για τη συντονιστική επιτροπή των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Θα δείξει πόσο υπολογίζουν τους ευρωπαίους πολίτες, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν «κωλώνουν» απέναντι στους ενεργειακούς και πολυεθνικούς κολοσσούς. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίψει την προσφυγή, θα πάμε στο plan C.

Περισσότερα για την Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία στο k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ