Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της Κτίσεως» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη σχέση αγάπης και σεβασμού που οφείλει να έχει ο άνθρωπος προς τη φύση και το περιβάλλον, κατά την επίσκεψη του το πρωί τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.
«Η σημερινή παρουσία μας εδώ, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και η κοινή μας προσευχή για το περιβάλλον, μαρτυρεί τη χριστιανική μας ευαισθησία για το μεγάλο δώρο του Θεού, τη δημιουργία, μέρος του οποίου είμαστε και ημείς» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Δόξα, λοιπόν, τω Αγίω Θεώ και για το νέο μεγάλο δώρο Του, στην καρδιά της ευλογημένης γης της Μακεδονίας, του υδροβιοτόπου τούτου, του Καλοχωρίου».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, μητροπολίτες, ιερείς.

Ο κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη λιμνοθάλασσα και στα είδη πτηνών που φιλοξενεί μόνιμα και εποχιακά, για να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία τοποθετείται για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.«Ο υδροβιότοπος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από λίγες μόνο δεκαετίες είναι μια έξυπνη και χαριτωμένη θα λέγαμε, όσο και ευεργετική απάντηση του Θεού στην επίμονη υπεράντληση υπογείων υδάτων, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αυτή παλαιότερα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι συνήθως προχωρούμε εις την κάλυψη των αναγκών μας κατά τρόπο βουλιμικό και όχι οικονομικό και οικοφιλικό, χωρίς πολύ έννοια για τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού, ή για τις ανθρώπινες γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Αυτό πνευματικώς κρινόμενο είναι βεβαίως, αμαρτία. Έρχεται όμως συχνά η αγάπη του Θεού και κάνει μια υπέρβαση της δικής μας αμαρτία με θαύματα, όπως αυτή η λιμνοθάλασσα, η οποία είναι ένας παράδεισος για τα άλλα πλάσματα του Θεού, όπως τα πολυάριθμα και πολυποίκιλα πτηνά μόνιμα, ή αποδημητικά, που βρίσκουν εδώ τροφή και ανάπαυση».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πανίδα της περιοχής, στα φοινικόπτερα, τα φλαμίνγκο, τους καλαμοκάνηδες, τα αηδόνια, που βρίσκουν στον υδροβιότοπο, καταφύγιο, άφθονη τροφή και ασφαλή φιλοξενία «δύο βήματα, μόλις, έξω από τον συμπαγή αστικό ιστό» και πρόσθεσε: «Θαύμα οφθαλμών και ξεκούραση ψυχής, για όσους επισκέπτονται το Καλοχώρι, όπως σήμερα ημείς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρθολομαίος παρέπεμψε στις «επίμονες» προτροπές, του γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, προς τα πνευματικά του τέκνα, «να αγαπούν οπωσδήποτε τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά» και πρόσθεσε:

«Γιατί η στοργική επαφή μαζί τους είναι, όχι μόνο καθήκον χριστιανικό, αλλά και μια αληθινά υπέροχη ψυχοθεραπεία, θαυμάσια και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και της καταθλίψεως, που είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής μας».

Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ότι αφορά στη διάδοση του μηνύματος της αγάπης του περιβάλλοντος, «εμβύου και μη, οργανικού και ανοργάνου», διότι, όπως, είπε αυτό είναι καθήκον του ανθρώπου «εφόσον ο Θεός τον έθεσε στον Παράδεισο», λέγοντας του, «εργάζεσθαι αυτόν και φυλάττειν» και παράλληλα «του έδωσε την εξουσία να δώσει αυτός το όνομα, σε κάθε ζώο, σε κάθε πτηνό, σε κάθε ενάλιο δημιούργημα».

«Αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει όχι μια αόριστη αλλά μια πολύ συγκεκριμένη και θερμή σχέση αγάπης με όλα τα πλάσματα του Θεού» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε :

«Πιστεύουμε ότι είμαστε οικονόμοι και όχι ιδιοκτήται και κατεξουσιασταί της δημιουργίας, την οποία χρωστούμε να αντιμετωπίζουμε ευχαριστηριακώς και όχι καταναλωτικώς, στοχαζόμενοι υπεύθυνα όλους τους συγκατοίκους μας επάνω στη γη, ανθρώπους ζώα, πουλιά, με τις ανάγκες των και μάλιστα όχι μόνο τους συγχρόνους μας, αλλά και αυτούς που θα ακολουθήσουν στους προσεχείς αιώνες και χιλιετίες μέχρι της συντελείας».

«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της κτίσεως και όχι ως αδιάφορο περαστικό, ή ακόμη χειρότερα ως βουλιμικό και παμφάγο καταναλωτή. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα, προσπαθούμε με όλες τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες μας, οικολογικά συνέδρια και συμπόσια, ημερίδες, ομιλίες, εγκυκλίους, παρεμβάσεις, κτλ, να μεταδώσουμε σε μικρούς και μεγάλους, σε υπευθύνους κυβερνήτες και σε ευαίσθητους πολίτες όλου του κόσμου».

Ο κ. Βαρθολομαίος προέτρεψε τους πολίτες να έρχονται συχνά και να επισκέπτονται το χώρο και πρόσθεσε: «Να αναπαύεσθε, θαυμάζοντας τα μεγαλεία του Δημιουργού, να χαίρεστε την ομορφιά του τοπίου, την παρουσία των πουλιών, τη γαλήνη των νερών ..να ειρηνεύετε, να στοχάζεστε να λεπτύνεται η ψυχή σας ..και να επιστρέφετε κατόπιν εις τα ίδια, ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, με ζωντανή ελπίδα και με δημιουργικό όνειρο».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος σε παρελθούσες «στρεβλώσεις και αδικίες», που είχαν ως αποτέλεσμα την «διαχρονική υποβάθμιση του δυτικού παρακτίου θαλάσσιου μετώπου» και παρέπεμψε στο σχέδιο δράσης της περιφέρειας, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terrament, με χρηματοδότηση από τρείς πηγές (Interreg, ΕΣΠΑ, ΠΕΠ υπουργείων) και με επτά βραχυπρόθεσμες και με επτά μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό και την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία υποδομών και την κατασκευή ενός μεγάλου πεζόδρομου - ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Πάρκο του Αξιού. «Πλέον, καταργούμε την ασυνέχεια και δημιουργούμε μια ενιαία και συνεχιζόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη της Θεσσαλονίκη, από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Σας καλωσορίζουμε εδώ, στο δήμο Δέλτα, το Καλοχώρι, τη Θεσσαλονίκη μας, την πρωτεύουσα της μίας και μόνης Μακεδονίας» είπε, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Τζιτζικώστας.Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη του στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και στη δυτική πλευρά της πόλης, που όπως είπε για πολλά χρόνια «αδικήθηκε» σε έργα και σε υποδομές και υπογράμμισε τα αισθήματα αγάπης για τον συνάνθρωπο και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, που όπως είπε, «το αξίζουν».

«Ελπίζουμε να αξιοποιηθεί το ταχύτερο» είπε, μιλώντας για τον υδροβιότοπο, ο κ. Βαρθολομαίος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων αυτό θα επιτευχθεί.

Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τη βιομηχανία Χαΐτογλου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχθηκε η οικογένεια Χαΐτογλου και τον ξενάγησε στο εργοστάσιο, όπου παράγεται το κύριο προϊόν της, ο «Μακεδονικός Χαλβάς». Ο κ. Βαρθολομαίος είδε από κοντά τα στάδια της παραγωγής, τη ζύμωση του χαλβά και έδωσε τις ευχές του, στους ιδιοκτήτες και στους εργαζόμενους της μονάδας.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής απόδημου ελληνισμού) και Ιωάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), 
Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), 
Γιώργος Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ) και Γιώργος Λαζαρίδης, 
ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, 
οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Αστέριος Γαβότσης, Ευθύμιος Φωτόπουλος, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ