Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης σχετικά με θέματα παιδικής προστασίας

Η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων λειτουργεί από το 1992 στην Ελλάδα στοχεύοντας στην υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων και αποκλεισμένων ομάδων.
Η δραστηριοποίηση της οργάνωσης στο προσφυγικό επικεντρώνεται από το 2006 στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, με πληθώρα υπηρεσιών και δομών φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη και Κοζάνη. Τον τελευταίο χρόνο οι προσπάθειες υποστήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και των ευάλωτων οικογενειών αιτούντων άσυλο εντείνονται καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΡΣΙΣ δημιούργησε ένα συνεκτικό δίκτυο για την Παιδική Προστασία, το οποίο συνίσταται τόσο σε ομάδες street work που απευθύνονται σε ασυνόδευτα παιδιά και παιδιά σε κίνηση, την παιδική εργασία, ευάλωτες οικογένειες σε συνθήκη αστεγίας ή φτώχειας, αναπτύσσοντας και παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και στη λειτουργία δύο Κέντρων Υποστήριξης Νέων, με στόχο τη δημιουργική υποστήριξη παιδιών και νέων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση. Επιπλέον, η ΑΡΣΙΣ τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί και την Κοινωνική Υπηρεσία για την Παιδική Προστασία που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και στην υποστήριξη ευάλωτων οικογενειών προσφύγων και αιτούντων άσυλο παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική στα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ συνεργάζεται με φορείς και οργανώσεις (κρατικές και μη) για την κατάλληλη παραπομπή και πλαισίωσή τους.

Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης έχει στόχο να διασφαλίσει την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, των ευάλωτων οικογενειών και των παιδιών σε κίνδυνο, και να προάγει την βέλτιστη διαδικασία προς αυτήν την κατεύθυνση.

H τηλεφωνική γραμμή απευθύνεται σε πολίτες που είναι σε επαφή ή υποστηρίζουν ασυνόδευτα παιδιά ή ευάλωτες οικογένειες, καθώς και σε εθελοντές που δραστηριοποιούνται με το προσφυγικό, αλλά και σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά.

Σκοπός της τηλεφωνικής γραμμής είναι η ουσιαστική επίτευξη ενός διαύλου συνεργασίας τόσο με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο την προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Η Κοινωνικής Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και εξοικείωση με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για παιδιά πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ώστε να υποστηρίξουν επιτυχώς αιτήματα για την παιδική προστασία.

Η γραμμή θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 15:00 για την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για την κάθε περίπτωση παιδικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα:

• Ενημέρωση και συνδρομή στις διαδικασίες σχετικά με το διοικητικό και νομικό καθεστώς αλλά και το πλαίσιο δικαιωμάτων που άπτονται υποθέσεων ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών σε κίνδυνο.

• Παραπομπή και διασύνδεση με κατάλληλες υπηρεσίες και φορείς.

• Δυνατότητα προγραμματισμένων συναντήσεων αναφορικά με τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων παιδικής προστασίας.

*Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται πολίτες, εθελοντές, φορείς και οργανώσεις είναι το 2310508626 και αρμόδιο πρόσωπο είναι η Παπαδοπούλου Σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ