Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Ομιλία – παρέμβαση για την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, πραγματοποίησε σήμερα στο διήμερο ειδικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως είναι αναγκαίο πλέον να αλλάξει ο «Καλλικράτης», να ενδυναμωθεί η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, που αντιπροσωπεύουν τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και να περάσει πλέον η Ελλάδα από την εποχή της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εποχή της Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε μάλιστα ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την Αυτοδιοίκηση της επόμενης μέρας, το οποίο περνά μέσα από μια γενναία μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

«Πέρασαν ήδη, έξι χρόνια από την εισαγωγή του Καλλικράτη και μπορούμε πλέον να εξάγουμε ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα:

1.Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, όπου σε κεντρικό επίπεδο άλλαξαν έξι πρωθυπουργοί και έξι κυβερνήσεις, η Αυτοδιοίκηση υπήρξε παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα, με ομαλότητα και διοικητική συνέχεια, καθώς αποδείξαμε τόσο την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες, όσο και τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά μας για όλους εκείνους που είχαν άμεσα την ανάγκη μας.

2.Όσο αυστηροί και αν είμαστε με τους εαυτούς μας, αποδείχθηκε στην πράξη ότι περάσαμε με πολύ καλό βαθμό τις εξετάσεις γιατί δώσαμε τη μάχη για την πατρίδα από την πρώτη γραμμή, γιατί συνεισφέραμε καθοριστικά στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και αποτρέψαμε την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών.

3.Σηκώσαμε και συνεχίζουμε να σηκώνουμε ουσιαστικά μόνοι μας, όλο το τεράστιο βάρος της προσφυγικής κρίσης και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αποτρέψαμε τα χειρότερα, αλλά και καταστάσεις πλήρους εκτροχιασμού, που προκαλούνται από την απουσία, παρουσίας και σχεδιασμού, από την Πολιτεία.

4.Αντέξαμε κάτω από την ισχυρή πίεση που προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες, αιματηρές περικοπές των προϋπολογισμών μας, δίνοντας ηχηρή απάντηση σε όσους, κατά καιρούς, μας έκαναν μαθήματα διοίκησης και αποτελεσματικότητας.

Αποδείξαμε ότι αποτελεσματικός είναι εκείνος που έχει γνώση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και βιώνει τα καθημερινά προβλήματα, που κατανοεί και φέρνει απτά αποτελέσματα για τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε ελληνική οικογένεια», εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στη νέα μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως όλη η εμπειρία που απέκτησαν οι αυτοδιοικητικοί φορείς πρέπει να ενσωματωθεί και στην «τομή, που είναι ανάγκη να γίνει άμεσα, πρέπει να αποτυπωθεί η μετάβαση από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση. Άλλωστε, αυτό ισχύει σήμερα και στην Ευρώπη και το βλέπουμε στην πράξη όσοι έχουμε την τιμή και την ευθύνη, να συμμετέχουμε και να εκπροσωπούμε την πατρίδα μας και την αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Περιγράφοντας το μοντέλο για την επόμενη μέρα, το οποίο χαρακτήρισε «σύγχρονο και αποδοτικό», τόνισε ότι οι πολιτικές πρέπει να διαμορφώνονται και να υλοποιούνται «από κάτω προς τα πάνω» και ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση πρέπει να γίνεται μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
«Η μετάβαση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα πιο γρήγορα, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και συνολικά για τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα ανοίξει το πεδίο μπροστά μας:
-Με την πλήρη κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας των Περιφερειών και των Δήμων.
-Με τη φορολογική αποκέντρωση στην πράξη.
-Με την απαγκίστρωση της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος.
-Την επαναφορά τον επενδυτικών ΚΑΠ.
-Την εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
-Τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, όπως και τον επαναπροσδιορισμό των ελέγχων, που πρέπει να στέκονται στη νομιμότητα και όχι κάθε φορά στη σκοπιμότητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη να διεκδικούν και να λειτουργούν ενωμένοι οι δυο θεσμοί της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Μάλιστα, για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους δυο θεσμούς ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε να δημιουργηθεί Ειδική Διαβαθμιδική Επιτροπή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στην οποία θα συζητούνται όλα τα ζητήματα των δυο θεσμών και θα διαμορφώνουν την κοινή πορεία τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται μια κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ