Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ολο το σχέδιο νόμου για προσφυγικό. Τι προβλέπει για άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες, κέντρα υποδοχής

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο για το προσφυγικό.Το νομοσχέδιο έχει σκοπό να καλύψει τα κενά στην ελληνική νομοθεσία ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες.

Γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε όσους την αιτούνται (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Πέραν των κριτηρίων που θέτει η Οδηγία, δεν υπάρχει ειδική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλου κράτους ως ασφαλούς τρίτης χώρας στο σώμα του νομοσχεδίου.

Μια από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες, ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:
-Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
-Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
-Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.
-Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Τι προβλέπεται:

-Η μετονομασία των Hotspot σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου και θα είναι κλειστού τύπου αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα θα τίθενται σε καθεστώς κράτησης έως και 25 ημέρες όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου.

-Το ανώτερο χρονικό διάστημα που θα μπορεί να εξετάζεται ένα αίτημα ασύλου θα είναι 6 μήνες και εάν η απόφαση των επιτροπών είναι θετική τότε θα δίνεται άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

-Στον νομοσχέδιο δεν περιγράφεται η Τουρκία ως ασφαλής χώρα αλλά στο άρθρο 56 περιγράφεται ότι ασφαλής τρίτη χώρα για ένα πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρούνται τα κράτη που δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

-Για ανθρωπιστικού λόγους θα χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχουν λάβει απάντηση την στιγμή που εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις στις υπηρεσίες ασύλου ακόμα και για επτά χρόνια.

-Παράλληλα θα δημιουργηθούν και 12 περιφερειακά γραφεία Ασύλου στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Δυτ. Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Λέσβο, στην Χίο, στην Σάμο στην Λέρο και την Ρόδο. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία Κινητών Κλιμάκιων Ασύλου που θα αποσταλούν σε περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες εκτός των οργανωμένων χώρων, όπως σε λιμάνια και στην Ειδομένη.

-Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.

Η κ.Γεροβασίλη επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήδη οι 53 δεν ψήφισαν χθες την απόφαση της πολιτικής γραμματείας για το προσφυγικό εκφράζοντας δυσαρέσκεια.

Με το νομοσχέδιο όπως εξήγησε προχθές άλλωστε, η κ.Γεροβασίλη, απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

-Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

-Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

-Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

-Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

-Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου. "Αξιολογούμε την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά", είπε η κ.Γεροβασίλη. Τέλος ανέφερε πως σε ότι αφορά την Ειδομένη, έχει αρχίσει ήδη, με την βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου εδώ
Η αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου
Πίνακας καταγρούμενων - τροποποιούμενων διατάξεων στο σχέδιο νόμου
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Η ειδική έκθεση για την Οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου
Η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων


Κοινοποίηση από Φραγκούλη Φράγκο
ανάρτησης Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ