Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αστερίσκο έχει βάλλει ο κ. Ντράγκι στην αγορά Ελληνικών ομολόγων δείχνοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει η Ελλάδα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν μετά τον Ιούλιο και εφόσον πρώτα έχουν εξοφληθεί τα ελληνικά ομόλογαπου η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της από τις αγορές που έκανε την περίοδο 2010-2012, τα οποία ωριμάζουν τη στιγμή εκείνη. Και τούτο διότι υπάρχει ο περιορισμός ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει μέχρι το 33% των ομολόγων κάθε χώρας και επομένως η ύπαρξη των παλαιών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ δεν αφήνει "χώρο"για νέες αγορές. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας, είπε ο κ. Ντράγκι, δεν είναι κάτι που ισχύει ειδικά για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης την οποία εγγυάται η πολιτική της ΝΔ, θα είμαστε αποκλεισμένοι από την αγορά ομολόγων και ότι η θέση της αξιωματικής αντιπλίτευσης μας κρατά απ' έξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι η απόφαση είναι καλύτερη του αναμενόμενου και αφήνει σημαντικά περιθώρια για κινήσεις.

Η εξέλιξη αυτή έχει το θετικό στοιχείο ότι η ΕΚΤ περιλαμβάνει τελικά και την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση ή τύπωμα χρήματος, κάτι που σημαίνει ότι όταν ξεκινήσουν οι αγορές θα υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ θα αποκλιμακωθούν και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, το θέμα μένει ανοιχτό έως τον Ιούλιο και αποτελεί μια πίεση προς την νέα ελληνική κυβέρνηση ναεξοφλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου (ύψους περί τα 8 δισ. ευρώ), τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ζητήσει τη μετάθεση των ομολόγων αυτών και να διαπραγματευτεί συνολικά μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το ορόσημο του Ιουλίου πάντως, ενδεχομένως δείχνει ότι υιοθετείται γενικότερα από την ΕΚΤ η αντίληψη ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου ξεκαθαρίσει η διαπραγμάτευση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και γιαυτό μπαίνει σε "αναστολή" η αγορά ελληνικών ομολόγων.

Το συνολικό πρόγραμμα

Οι συνολικές αγορές κρατικών ομολόγων θα διαμορφωθούν στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσουν έως και τονΣεπτέμβριο του 2016. Οι εθνικές, κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν ομόλογα τα οποία θα έχουν υψηλή αξιολόγηση (investment grade), ενώ για τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, θα υπάρξουν «ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας», όπως διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει ποια ακριβώς θα είναι αυτά. Οι αγορές ομολόγων (είτε κρατικών, είτε αυτών που έχουν εκδοθεί από οργανισμούς της Ευρωζώνης), θα γίνονται από τις εθνικές, κεντρικές τράπεζες, ενώ το ύψος των κεφαλαίων που θα δαπανά κάθε μία εξ αυτών θα εξαρτάται και από το επίπεδο συμμετοχής της στον προϋπολογισμό της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης του κινδύνου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι κατά 20% θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους, ενώ κατά 80% το ρίσκο θα το αναλάβουν οι εθνικές, κεντρικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση η οποία λήφθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Η απόφαση για την αγορά ομολόγων ήταν ομόφωνη και η ενεργοποίησή του τώρα αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ισχύουν δύο περιορισμοί στην αγορά ομολόγων: α) μέχρι το 33% ανά εκδότη και β) μέχρι 25% ανά έκδοση. Παράλληλα η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα ωρίμανσης από 3 έως και30 έτη, ενώ – όπως διευκρινίστηκε – το όλο πρόγραμμα εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να ελέγξει την πορεία του πληθωρισμού και να τον οδηγήσει κοντά στον στόχο του 2%.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Ντράγκι ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε ενίσχυση τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε περαιτέρω υποχώρηση τις αποδόσεις ομολόγων του «κέντρου» της Ευρωζώνης – και κυρίως αυτών της Γερμανίας – ενώ το ευρώ έχασε ακόμη και το επίπεδο των 1,15 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ