Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Παράσταση Θεάτρου Σκιών και Διάλεξη του θεατρολόγου Βάλτερ ΠΟΥΧΝΕΡ

Σάββατο 31Ιανουαρίου 2015, ώρα 18:00 & 20:00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας –Θράκης
Βασ. Όλγας 68 Θεσσαλονίκη, 2310 889840, 6977258545

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας –Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), μετά τη διοργάνωση της Πρώτης Πομπής Κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη το 2014, φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της δεύτερης διοργάνωσης της αναπαράστασης των λαϊκών αυτών δρώμενων, με παράστασηΘεάτρου Σκιών, Διάλεξη και εφαρμογή Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

Συγκεκριμένα:

-το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, ώρα 18:00, ο συνεργάτης του Μουσείου Χρήστος Στανίσης θα παρουσιάσει στο ΛΕΜΜ-Θ το έργο «Ο Καραγκιόζης Κουδουνοφόρος», με σενάριο και φιγούρες που για πρώτη φορά εμφανίζονται στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών, ενώ θα συνοδεύεται από τραγούδια και τη ζωντανή μουσική της γκάϊντας, του νταχαρέ και της μακεδονικής λύρας.

-την παράσταση του Θεάτρου Σκιών θα ακολουθήσει στις 20:00 διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ με θέμα «Κωδωνοφορίες και Κωδωνοκρουσίες».

-την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου οι μουσειοπαιδαγωγοί και συνεργάτες του ΛΕΜΜ-Θ Γιώργος Αδαμίδης και Βάλια Αμοιρίδου θα αναπτύξουν στο Λαογραφικό Μουσείο Σοχού το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Καρναβαλικές Μεταμορφώσεις. Κατασκευάζοντας την κεφαλοστολή του Σοχού»

Τα δρώμενα είναι εκδηλώσεις ευγονικού και ευετηρικού –καλοχρονιάτικου- χαρακτήρα, που εξακολουθούν να τελούνται στις μέρες μας σε αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα κατά το κρίσιμο πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη ∙ ανάμεσα σε αυτά είναι και τα εκκωφαντικά δρώμενα της κωδωνοφορίας.

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας –Θράκης, με τη διοργάνωση το 2014 και την υποστήριξη το 2015 της αναπαράστασης του δρώμενου της κωδωνοφορίας στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει μια σημαντική πτυχή της συλλογικής ζωής της γεωργοκτηνοτροφικής κοινωνίας. Η φετινή συμμετοχή του Μουσείου συνδέει τους «Δρόμους του Κουδουνιού» με μια ειδικά σχεδιασμένη παράσταση Θεάτρου Σκιών, μια διάλεξη από έναν σημαντικό ερευνητή του λαϊκού θεάτρου και ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που εξοικειώνει το δρώμενο με τη μαθητική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ