Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ενόψει δραματικών εξελίξεων

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Εν αναμονή της ημέρας – άγνωστο αν και πότε θα έλθει – να ασχοληθούμε με την ζοφερή πραγματικότητα, ενημερώνω και για μια εξέλιξη που μάλλον έχει περάσει απαρατήρητη.

Κυρίως επειδή πρέπει να είναι καταγεγραμμένα τα πάντα, ώστε να μην εκπλαγεί κανείς, παριστάνοντας τον διαμαρτυρόμενο.



Προχθές, ο διεθνής οίκος Standard and Poor's προειδοποίησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της χώρας μας ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της επόμενης προγραμματισμένης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε, «αν η κατάσταση εξελιχθεί άσχημα», αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα του Μαρτίου.

Με την υπενθύμιση ότι ο ίδιος οίκος είχε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, αλλά ο Φρανκ Γκιλ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, ανέφερε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η ενδεχόμενη σύγκρουση της Αθήνας με την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος αλλά και την ακολουθητέα οικονομική πολιτική, ενδέχεται να ακυρώσει την ανάκαμψή της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη υποσχόμενος «να αναδιαρθρώσει το κρατικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατείται από τον επίσημο τομέα (δηλαδή κράτη της ευρωζώνης), επομένως το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση χρέους προτίθενται να αποδεχθούν και σε τι είναι διατεθειμένα να συμφωνήσουν τα άλλη κράτη μέλη της ΕΕ».

«Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή μας για το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας θα γίνει την 13η Μαρτίου. Πάντως... μπορεί να αποκλίνουμε από αυτήν την ημερομηνία εάν θεωρήσουμε ότι έχει συμβεί κάτι εξαιρετικό, το οποίο βαραίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αυτής», πρόσθεσε ο κ. Γκιλ.

Όλοι, πλην περιφερομένων αιθεροβαμόνων, αναγνωρίζουν – το ανέφερε και το Ρόιτερ’ς - ότι οι διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γίνουν πλέον πολύ δύσκολες για την Ελλάδα.

Κι’ αυτό, διότι, πέραν από τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ύψους περίπου 10 δις ευρώ στις οποίες πρέπει να προβεί το καλοκαίρι η Αθήνα, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις φθηνές πιστώσεις που εξασφαλίζουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο, σύμφωνα πάντα με τον διεθνή οίκο, τα δεδομένα για τις επιδόσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώνεται.

«Τι σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ και την εγχώρια ζήτηση; Και πάλι... τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», πρόσθεσε ο Γκιλ. Και συνέχισε:

«Τι σημαίνει αυτό για την χρηματοοικονομική σταθερότητα; Δυστυχώς και πάλι δεν είναι καλά τα πράγματα διότι βλέπουμε αποταμιεύσεις να αποσύρονται και την Τράπεζα της Ελλάδας να παρεμβαίνει και να χορηγεί έκτακτη ρευστότητα».

Καθώς η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού κόστους του δανεισμού της και της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, ανέφερε.

Και κατέληξε:

«Η πραγματικότητα είναι πως για να μπορεί να κάνει πληρωμές για το υπάρχον χρέος της προς κράτη και τον ιδιωτικό τομέα η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετο κρατικό δανεισμό, δοθέντος του ότι δεν έχει πλήρη πρόσβαση στις χρηματαγορές. Εξετάζουμε σε βάθος τι σημαίνει αυτό για την φαινομενική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις σχετικά καλές δημοσιονομικές επιδόσεις (της Ελλάδας) ως τα τέλη του Οκτωβρίου (...) και τι σημαίνει αυτό για τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας».

Νομίζω ότι κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει…

http://www.elzoni.gr/html/ent/741/ent.51741.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ