Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οι απόφοιτοι που δεν μένουν ποτέ άνεργοι

Δεν υπάρχουν απόφοιτοί μας, οι οποίοι να αναζητούν εργασία!". Η δήλωση αυτή δεν κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, αντιθέτως την ισχύ της τεκμηριώνει καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου η ανεργία κινείται σε ποσοστά γύρω από το 30%.



Πρόκειται για τους αποφοίτους του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του οποίου Ιωάννης Βλαχάβας δηλώνει στο ΑΠΕ ότι όσοι φοιτητές δείχνουν ενδιαφέρον και είναι συνεπείς με τις σπουδές τους, πριν καν τις ολοκληρώσουν έχουν προσφορά εργασίας από δύο και τρεις εταιρείες Πληροφορικής!

Μάλιστα, όπως σημειώνει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου η ίδια η Σχολή προκηρύσσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ερευνητικά προγράμματα και δεν βρίσκει μεταπτυχιακούς, οι οποίοι να είναι διαθέσιμοι να συμμετάσχουν.

"Επενδύουμε στη γνώση, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και θα έλεγα ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε κόσμο να στείλουμε σε εταιρείες που ζητούν εξειδικευμένους πληροφορικούς, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό" σημειώνει ο κ. Βλαχάβας, υπενθυμίζοντας ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ελληνικής ψηφιακής βιομηχανίας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ της χώρας, απασχολώντας 230.000 εξειδικευμένους εργαζομένους, σε εταιρείες των 45-50 ατόμων, ενώ την επόμενη πενταετία θα απαιτηθούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για να καλύψουν τις ανάγκες της ψηφιακής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη.

Για το μέλλον της Πληροφορικής στην Ελλάδα ο παραπέμπει σε πρόσφατη ομιλία του καθηγητή Μάνατζμεντ στο Stanford Graduate School of Business Πίτερ Ζίμπελμαν, ο οποίος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανέφερε πως "σε λίγα χρόνια, μην εκπλαγείτε αν υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα σας".

"Ιστορίες επιτυχίας μακριά από το Δημόσιο"

Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, που η σταδιοδρομία τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, τους εξασφάλισε διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις.

Ο καθηγητής τονίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες που δημιουργούν ή στελεχώνουν οι απόφοιτοι του Τμήματος πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, ενώ δεν εξελίχθηκαν "όσες δούλευαν με πελάτη το ελληνικό δημόσιο".

Οι απόφοιτοι του τμήματος Στέλιος Πετράκης και Πέτρος Δουβαντζής, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης διαδρομής.

Είναι οι founders της horizon.camera, της εφαρμογής που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα προτιμήσεων στο App Store, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, για την πατέντα που επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να τραβούν οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα, από το πώς κρατάνε τη συσκευή τους.

Ο Θεοδόσης Σαπουνίδης βραβεύθηκε σε διαγωνισμούς για τη διδακτορική του διατριβή, πάνω στη διδασκαλία υπολογιστών σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, όπου τα παιδιά μπορούν να προγραμματίσουν την κίνηση ενός ρομπότ χρησιμοποιώντας τουβλάκια.

Οι πετυχημένες αυτές διαδρομές αποφοίτων θα παρουσιασθούν μαζί με άλλες, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώνει την Τετάρτη (11 π.μ., στον ημιώροφο του Βιολογικού) το Τμήμα Πληροφορικής.

"Σκοπός της Ημερίδας είναι να δοθεί ενημέρωση κι ενθάρρυνση κυρίως στους νέους επιστήμονες, τόσο μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ αλλά και στο κοινό, ώστε να υπάρξει κίνητρο για συνεχή προσπάθεια κι εμπλουτισμό των γνώσεών τους, με στόχο νέες επιστημονικές κι επαγγελματικές διεξόδους" σημειώνει ο κ. Βλαχάβας.

"Δεν χάνουμε τους επιστήμονες, τους δανείζουμε!"

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό οι απόφοιτοι του τμήματος φεύγουν στο εξωτερικό, είτε για να εργαστούν σε εταιρείες Πληροφορικής, είτε για να επεκτείνουν τις σπουδές τους, ο κ. Βλαχάβας δηλώνει πως το φαινόμενο επιστημονικής διαρροής (brain drain) δεν θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο κλάδο.

"Τα παιδιά που φεύγουν μόλις βρουν ευκαιρία θα επιστρέψουν, δεν τους χάνουμε τους, αλλά τους δανείζουμε" λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα πάντα ήταν χώρα μεταναστών και όταν το ψυχολογικό κλίμα αλλάξει όσοι έχουν φύγει θα προτιμήσουν να επιστρέψουν".

Κάθε χρόνο από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ αποφοιτούν 80-90 εξειδικευμένοι πληροφορικοί.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ