Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Έρευνα για την Ελληνίδα μάνα: Τρεις τύποι...

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την «αθάνατη Ελληνίδα μάνα» και άλλα τόσα έχεις ζήσει εσύ με τη δική σου. Η εικόνα της μάνας, που κυνηγάει το γιο με τη ζακέτα στο χέρι, μπορεί να κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως στην πραγματική ζωή το πρότυπο της μητέρας είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η Μαρία Κτιστάκη, ψυχολόγος Μsc, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία στο πλαίσιο εργασίας για τη "Γονεϊκή τυπολογία των μητέρων και επιθετικότητα των παιδιών", διεξήγαγε σχετική έρευνα μεταξύ 137 μητέρων στην Κρήτη, εξηγεί: ότι «η μορφή της διαπαιδαγώγησης, της κοινωνικοποίησης και της γενικότερης καθοδήγησης που λαμβάνουν τα παιδιά από τους γονείς τους, περιγράφεται με τον όρο γονεϊκό στυλ και αναφέρεται στο συναισθηματικό κλίμα που χαρακτηρίζει τη σχέση του γονέα με το παιδί του»

Οπως προέκυψε από την έρευνα υπάρχουν τρία είδη Ελληνίδας μάνας:
  • Η Υποστηρικτική που ενθαρρύνει τις προσπάθειες των παιδιών της να αυτονομηθούν και είναι συναισθηματικά διαθέσιμη απέναντι σε αυτά. Ο ίδιος τύπος γονέα συναντάται και με τον όρο "γονέας με κύρος".
  • Η Αυταρχική που τείνει να έχει υπερβολικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά της, ασκώντας σε αυτά άμεσο σωματικό και ψυχολογικό έλεγχο και καταστέλλοντας τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους.
  • Η Επιτρεπτική από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρει καμία μορφή καθοδήγησης στα παιδιά της, ενώ πολύ συχνά τους δίνει το δικαίωμα να λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα. Όσον αφορά τον συναισθηματικό τομέα οι επιτρεπτικοί γονείς, είτε αδιαφορούν για τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, είτε ανταποκρίνονται σε αυτές, αλλά με έναν αδιάκριτο ή ενοχλητικό τρόπο.

Αναλύοντας τις απαντήσεις η έρευνα καταλήγει ότι ο αυταρχικός τύπος της μητέρας σχετίζεται με την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από την πλευρά των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ