Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΛΥΣΗ: BMW 1,5 ΜΕ 220 PS

Η στροφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας προς τις υπερπληρωμένες μηχανές είναι πλέον τόσο ξεκάθαρη που οι περισσότεροι νέοι κινητήρες που παρουσιάζονται εφεξής να είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξαναγκασμένης αναπνοής.


Ένα από τα παραδοσιακά προπύργια των κινητήρων φυσικής αναπνοής ήταν και η BMW που όμως πλέον έχει στραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην υπερπλήρωση και στους κινητήρες βενζίνης πέρα από του πετρελαίου που πάντα ήταν υπερπληρωμένοι. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ψηλαφίσει τον νέο υπερσύγχρονο κινητήρα κινητήρα βενζίνης της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ομογενοποίηση
Η εταιρεία βρίσκεται σε μια εκστρατεία ομογενοποίησης μεταξύ των κινητήρων ανεξάρτητα από το καύσιμο και τον κυβισμό τους στο μέτρο του δυνατού. Έτσι στους νέους της κινητήρες εφαρμόζει χωρητικότητα 500cc ανά θάλαμο καύσης, με τη μεταβολή να αφορά το χρησιμοποιούμενο καύσιμο, τον αριθμό των κυλίνδρων αλλά και την μέθοδο υπερπληρώσεως, αφού ως γνωστόν δεν χρησιμοποιούνται τα ίδια turbo σε κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, με αυτά του πετρελαίου να εξακολουθούν να είναι ανώτερων προδιαγραφών. Αυτή η διαδικασία της ομογενοποίησης θα επιτρέψει στην BMW να επιτύχει σημαντική οικονομία κλίμακος αλλά και υψηλή τεχνική ολοκλήρωση και ενδεχομένως υπεροχή.

147ps/lt
Επιστρέφοντας στα του κινητήρα, αυτός είναι ένας 3κύλινδρος, άμεσου ψεκασμού υπερπληρωμένος, χωρητικότητας 1.5lt, ο οποίος στη βέλτιστη οριακή περίπτωση αποδίδει 220ps και περίπου 30kg.m ροπής. Το γεγονός ότι η ειδική ισχύς είναι υψηλή και δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ισχυρά υπερπληρωμένο κινητήρα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μηχανικοί έχουν κάνει μια επιλογή σχετικά ασυνήθιστη για turbo κινητήρα, η οποία είναι του υψηλού εύρους στροφών τουλάχιστον στην περίπτωση της οριακής ισχύος.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το στροφάρισμα αλλά και για την ευχερέστερη τοποθέτηση 4 βαλβίδων/κύλινδρο λογικά έχει επιλεγεί υπερτετράγωνη αρχιτεκτονική για τον κινητήρα, δηλαδή η διάμετρος του εμβόλου είναι μεγαλύτερη από την διαδρομή που διανύει εντός του θαλάμου καύσης, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουν χρησιμοποιηθεί και ελαφρά ορυκτά μέταλλα στην κατασκευή για τον ίδιο σκοπό.

Στα επιμέρους έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία διπλής διόδου στον στρόβιλο του turbo, (TwinPower) αλλά και οι υπόλοιπες τεχνοτροπίες που χρησιμοποιεί ήδη η BMW και σε άλλους κινητήρες της με προεξάρχον το Valvetronic. Το Valvetronic κάνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που είναι η ρύθμιση του φορτίου του κινητήρα χωρίς πεταλούδα του γκαζιού που εδώ απλά δεν υπάρχει, αλλά με έλεγχο του ποσοστού άρσεως των βαλβίδων εισαγωγής.

Οι ενδιάμεσες θέσεις που μπορούν να πάρουν οι βαλβίδες εισαγωγής είναι τόσες πολλές ώστε να μη χρειάζεται η πεταλούδα του γκαζιού που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού πλην BMW. Αυτό επιτρέπει αποδοτικότερη ρύθμιση της ισχύος του κινητήρα αλλά και πολύ καλή οικονομία σε συνθήκες χαμηλού φορτίου χωρίς την ανάγκη χρήσης κάποιου συστήματος απενεργοποίησης κυλίνδρων. Χρησιμοποιώντας μια μεταφορά φανταστείτε το σαν έναν ροοστάτη που ρυθμίζει την ποσότητα φωτός που εκπέμπει μια λάμπα. Ο νέος κινητήρας τέλος, όπως και κάθε 3κύλινδρος χρησιμοποιεί άξονα εξισορρόπησης προκειμένου να αρθούν οι εγγενείς ταλαντώσεις που έχει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Εύρος χρήσης
Η εν λόγω μηχανή θα έχει ιδιαίτερη ευελιξία μιας και θα μπορεί να τοποθετηθεί είτε διαμήκως είτε εγκαρσίως κάτι που σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις της, θα της επιτρέψει να τοποθετηθεί ακόμα και σε μικρά αυτοκίνητα με την κίνηση μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη γενιά του Mini θα χρησιμοποιεί το νέο μοτέρ. Επίσης θα το δούμε στην Σειρά 1 αλλά και στην Σειρά 3.

Επίσης ο νέος 1.5 θα τοποθετηθεί στο υβριδικό υπεραυτοκίνητο i8, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα σχέδια της BMW περιλαμβάνουν χρήση του κινητήρα σε πολλά μελλοντικά μοντέλα της μαζί φυσικά με το diesel αδερφάκι του όμοιας χωρητικότητας, συνεχίζοντας στην ατραπό του προτάγματος efficient dynamics που είναι θεμελιώδες αυτόν τον καιρό στην εταιρεία και που αφορά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των παραγόμενων ρύπων χωρίς παράλληλα να μειώνεται η προσφερόμενη οδηγική αίσθηση, κάτι που είναι στο DNA της εταιρείας.

Περισσότερα στο highoctane.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ