Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ"

Την δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει όλη την εξωτερική οικονομική βοήθεια που λαμβάνει και ταυτόχρονα θα υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα δάνεια ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπόσχεται ο κ. Σαμαράς. "Οι Γερμανοί θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Το εγγυώμαι προσωπικώς. Και όλοι οι άλλοι θα εισπράξουν τα χρήματά τους", τονίζει στην συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτημα που δέχθηκε σχετικά με τις αμφιβολίες των Γερμανών όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Αθήνα, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν: "Σας βεβαιώνω ότι θα αναλάβουμε δράση. Η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί".

Εμφανίζεται δε αποφασισμένος να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τις περικοπές που ζητήθηκαν για τον προϋπολογισμό, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση, «η Ελλάδα χρεοκοπεί», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός ασκεί κριτική και στην κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα: «Ναι, πολλά πήγαν στραβά. Είναι ακριβές ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει», επισημαίνει και εξηγεί ότι ξεκινάει μια καινούργια περίοδος, στην οποία όλη η πολιτική της Ελλάδας θα στραφεί στην ανάπτυξη. «Δεν μου είναι τόσο σημαντικό εάν θα επανεκλεγώ. Θέλω να αλλάξω τη χώρα», διευκρινίζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Ωστόσο ο κ. Σαμαράς επέκρινε τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι κατά τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκαν δημοσίως σε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη έξοδο «για εμάς καταστροφική, αλλά κακή για την Ευρώπη».

"Πρέπει να είναι κανένας προσεκτικός, ώστε να μην τρομάζουν οι επενδυτές. Κάθε φορά που ένας Γερμανός, Ολλανδός ή Αυστριακός πολιτικός αναφέρεται στην έξοδό μας από την ευρωζώνη, λέω στον εαυτό μου: «Πώς να μπορέσω να ιδιωτικοποιήσω κρατικές επιχειρήσεις; Ποιος επιχειρηματίας επενδύει ευρώ σε εμάς, εάν υπάρχει πιθανότητα να πάρει πίσω δραχμές;». Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας στη χώρα σε πάνω από 40%, κάτι που θα είχε ως συνέπεια κοινωνική αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

"Ο σκοπός μας είναι να αντλήσουμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ (από τις ιδιωτικοποιήσεις) έως το 2016, αλλά θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα", σημείωσε.

"Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάταξη της οικονομίας (...) Μεταξύ των νέων, το ποσοστό των ανέργων έχει ξεπεράσει το 50%. Χρειαζόμαστε λίγο φως στην άκρη του τούνελ", επισημαίνει κατά την ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

Η «Suddeutsche Zeitung» θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν ξεκαθαρίζει εάν σκοπεύει να ζητήσει επιμήκυνση ήδη κατά την συνάντησή του στο Βερολίνο: «Πρώτα πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι κάνουμε αυτό που πρέπει», απαντά ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, αιτιολογεί την επιθυμία για παροχή περισσότερου χρόνου επιμήκυνση με την βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα. «Η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά 27%. Η Ελλάδα ματώνει. Ματώνει πραγματικά», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ Σαμαράς δηλώνει ότι λυπάται που η φιλία των δύο λαών έχει επιβαρυνθεί: «Ειπώθηκαν πολλά αρνητικά πράγματα και από τις δύο πλευρές. Αυτά όμως θα πρέπει τώρα να τα βάλουμε στην άκρη. Οι δύο λαοί έχουν μια κοινή ιστορία η οποία τους συνδέει», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ