Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΜΠΛΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ" Η ΑΠΟΨΙΝΗ;

Δεν είναι μία οποιαδήποτε πανσέληνος η αποψινη! Είναι η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού, και ονομάζεται "μπλέ"... χωρίς να είναι πραγματικά μπλε!

Ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού.
Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο, την «Μπλε», η οποία θα γίνει μέσα στον Αύγουστο με την πρώτη στις 2 Αυγούστου και την πιο «σπάνια» στις 31.
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια.

Να γιατί ονομάζεται "μπλε"
Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι σε σημείο που το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».
«Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση “μπλε Σελήνη” για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται “μπλε Σελήνη” παρ’ όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο» υποστηρίζει ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πάντως, όσον αφορά τα αστρολογικά, η πανσέληνος πραγματοποιείται στους Ιχθείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ