Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Τριπλό πακέτο αλλαγών στις προσλήψεις υπαλλήλων, στελεχών, διοικήσεων στο Δημόσιο – Τι θα ισχύσει στα Υπουργεία και στις τέως ΔΕΚΟ


Τριπλό πακέτο αλλαγών στο καθεστώς των προσλήψεων στο ευρύτερο Δημόσιο δρομολογεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πρώτο πακέτο αφορά τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο “στενό” Δημόσιο (δηλαδή Υπουργεία), το δεύτερο πακέτο τις προσλήψεις προϊσταμένων στα Υπουργεία και το τρίτο τις προσλήψεις διοικήσεων των τέως ΔΕΚΟ.

Σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού στα Υπουργεία, την περασμένη Τρίτη (18/6/24) σε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν οι βασικές σχεδιαζόμενες αλλαγές. Ο κορμός τους αφορά την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Αναφορικά με το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στα Υπουργεία, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό την κα Νίκη Κεραμέως είχε εξαγγείλει πρόσληψη τους μέσω ΑΣΕΠ.

Σε σχέση με την επιλογή διοικήσεων στις τέως ΔΕΚΟ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο Υπερταμείο, την περασμένη Τρίτη (18/6/24), το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
Υιοθετείται το μοντέλο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ αναφορικά με ζητήματα στελέχωσης και αμοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου. Στο πλαίσιο αυτό:

– Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων που απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4ετής, από 3ετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.
– Απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
– Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π. εντός 10 ημερών και συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ