Οι επιστήμονες εξήγησαν τον λόγο για τον οποίο οι αισθήσεις που προκαλούν έντονη αηδία μας προστατεύουν από ασθένειες και μολύνσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αηδιαστικές αναμνήσεις μας συνδέονται συχνά με μυρωδιές, γεύσεις και αγγίγματα. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Karolinska στη Σουηδία, αναφέρουν ότι κάποιες αισθήσεις προκαλούν έντονη αηδία και αυτό τελικά βοηθάει αρκετά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πιο αναλυτικά, η μελέτη περιελάμβανε 216 φοιτητές πανεπιστημίου από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν δύο έρευνες, με διαφορά μιας εβδομάδας. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο, ζητήθηκε από 127 συμμετέχοντες να περιγράψουν λεπτομερώς τις πιο χαρακτηριστικές αηδιαστικές εμπειρίες τους.
Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο ζητήθηκε από 89 φοιτητές να συμπληρώσουν τις ίδιες πληροφορίες, αλλά περιγράφοντας εμπειρίες που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Αφού θυμήθηκαν αυτές τις εμπειρίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο συνέβαλε κάθε αίσθηση (οσμή, γεύση, αφή, όραση και ακοή) στην άσχημη εμπειρία τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αηδιαστικές εμπειρίες συνδέονται συχνότερα με τις μυρωδιές, τις γεύσεις ή την αφή,
Ο Michael de Barra, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, μίλησε στο Newsweek για το ρόλο που παίζει η αηδία στην εξελικτική ψυχολογία.
«Από εξελικτική άποψη, η κύρια λειτουργία της αηδίας φαίνεται να είναι η πρόληψη της μόλυνσης. Κινητοποιεί την αποφυγή πραγμάτων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια.
Τέλος, έχει αναφερθεί ότι η όσφρηση, η γεύση και η αφή μπορεί να προκαλούν εντονότερα την αηδία, επειδή οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τείνουν να εισέρχονται στον οργανισμό από τις ρινικές διόδους, το στόμα ή το δέρμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ