Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Ο μύθος που κατέρριψαν οι Mythbusters: Τι ισχύει τελικά με τις εκρήξεις στο Χόλιγουντ (βίντεο)


Σε ένα συναρπαστικό επεισόδιο που τράβηξε την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, η διάσημη τηλεοπτική σειρά Mythbusters έστρεψε την κριτική της ματιά προς το πεδίο του κινηματογράφου. Το εν λόγω επεισόδιο διείσδυσε στη σφαίρα των επικίνδυνων σκηνών, θέτοντας σε δοκιμασία μερικά από τα πιο εμβληματικά, αλλά και επιστημονικά αμφίβολα, σενάρια που έχουν γίνει βασικά στοιχεία των ταινιών δράσης.

Κορυφαία στιγμή αυτού του επεισοδίου ήταν η εξερεύνηση της ομάδας για τη δυνατότητα αυτοσχέδιας αλεξίσφαιρης προστασίας με τη χρήση ενός αντισυμβατικού υλικού: των τηλεφωνικών καταλόγων. Οι ταινίες δράσης συχνά επεκτείνουν τα όρια της πραγματικότητας και η ιδέα ότι ένα αυτοκίνητο, φορτωμένο με τηλεφωνικούς καταλόγους, θα μπορούσε να αντέξει έναν καταιγισμό από σφαίρες αποτελεί απόδειξη αυτής της τάσης. Οι Mythbusters ξεκίνησαν να αξιολογήσουν τις προστατευτικές ικανότητες των τηλεφωνικών καταλόγων, υποβάλλοντάς τους σε βαλλιστικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.


Ωστόσο, ήταν ίσως η έρευνα σχετικά με τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου που καταδύεται κάτω από το νερό για να γλιτώσει από μια έκρηξη που καθήλωσε περισσότερο τους τηλεθεατές. Εμπνευσμένη από αμέτρητα blockbusters του Χόλιγουντ, όπου ο πρωταγωνιστής γλιτώνει οριακά το θάνατο βουτώντας στο νερό ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει μια έκρηξη, η ομάδα των Mythbusters ξεκίνησε μια αποστολή για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από αυτή τη δραματική στρατηγική διαφυγής.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δοκιμών εκρηκτικών που πραγματοποιήθηκαν τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού, η ομάδα προσπάθησε να κατανοήσει πώς το νερό επηρεάζει τη διάδοση ενός ωστικού κύματος. Είναι καλά τεκμηριωμένο επιστημονικό γεγονός ότι το νερό διαθέτει μοναδικές ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ταχύτητα και τη δύναμη ενός ωστικού κύματος. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εκρηκτικών και παρακολουθώντας τις επιδράσεις τους στον Buster, την κούκλα δοκιμής της εκπομπής, οι Mythbusters είχαν ως στόχο να αναπαραστήσουν τις συνθήκες μιας έκρηξης κινηματογραφικού τύπου και να εκτιμήσουν την πιθανότητα επιβίωσης για κάποιον που επιχειρεί μια τέτοια τολμηρή διαφυγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ