Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Halloween: ο θρύλος του αρτοποιού που έφτιαχνε πίτες με… ανθρώπινη σάρκα


Κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου είναι το Halloween, η Γιορτή των νεκρών.Ενώ γιορτάζεται κυρίως στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια το έθιμο αυτό έχει έρθει και στην Ελλάδα. Πώς γιορτάζεται; Με… τρομακτικές στολές και συνταγές, ενώ σήμα-κατετεθέν είναι η κολοκύθα.

Η μέρα ενδείκνυται για τρομακτικές ιστορίες. Κι εμείς σας έχουμε μια, που έρχεται από την κοντινή μας Γαλλία. Αφορά έναν αρτοποιό που έφτιαχνε συνταγές από… ανθρώπινη σάρκα!

Ναι καλά ακούσατε! Ο θρύλος μετράει πολλούς αιώνες, από τα τέλη του 14ου αιώνα. Στη rue des Marmousets, στο 13ο διαμέρισμα στο Παρίσι, υπήρχαν τότε, σύμφωνα με τον θρύλο, δυο διπλανά μαγαζιά: ένα αρτοποιείο και ένα κουρείο. Το αρτοποιείο ήταν γνωστό για τις πεντανόστιμες κρεατόπιτές του. Ήταν μάλιστα τόσο γευστικές που ο ίδιος ο τότε βασιλιάς, ο Charles IV, έτρωγε κάθε μέρα από αυτές. Κι όμως η συνταγή τους έκρυβε ένα ένοχο μυστικό. Τα μαγαζιά συνόρευαν μέσω μιας καταπακτής, η οποία ωστόσο δεν φαινόταν εξωτερικά ενώ κανείς δεν το γνώριζε. Σε αυτήν την καταπακτή βρισκόταν το… υλικό που έδινε τη νοστιμιά στις κρεατόπιτες!

Και ποιο ήταν αυτό; Τα ανθρώπινα… κεφάλια! Τι εννοούμε; Το έγκλημα πραγματοποιούνταν σε δυο στάδια: ο κουρέας αντί να κουρεύει τα μαλλιά των πελατών του, πήγαινε λίγο πιο κάτω και τους έκοβε τον… λαιμό! Τα κομμένα κεφάλια γλιστρούσαν μέσα στην καταπακτή και προσγειώνονταν στο διπλανό μαγαζί, στο αρτοποιείο. Εκεί τα παραλάμβανε ο αρτοποιός, τα έλιωνε, τα έκανε κιμά και αυτό ήταν το βασικό υλικό για τις ξακουστές του πίτες!

Πώς μαθεύτηκε η αλήθεια; Ένας σκύλος αποκάλυψε το ένοχο μυστικό τους. Όταν το αφεντικό του δεν βγήκε ποτέ από το κουρείο, άρχισε να τον αναζητά επίμονα και να γαβγίζει, μέχρι που οι περίοικοι θορυβήθηκαν και τον έψαξαν. Η αλήθεια ήταν σοκαριστική!

Όταν αποκαλύφθηκαν όλα, οι δυο ένοχοι τιμωρήθηκαν διά θανάτου. Οι τιμωρίες τους ποικίλλουν ανάλογα με τις εκδοχές του θρύλου. Ωστόσο, ο θρύλος είναι γνωστός μέχρι τις μέρες μας και μάλιστα κάποιοι λένε ότι υπάρχει μια περίεργεια ενέργεια σε όποιον περνάει από το συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, ο θρύλος είναι γνωστός και πέρα από τα όρια της Γαλλίας. Μάλιστα, ενέπνευσε την ταινία «Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street», με πρωταγωνιστή τον Τζώνυ Ντεπ.
Αν πάτε στο Παρίσι και βρεθείτε στη rue de Marmousets, ένα κρύο ρεύμα θα σας διαπεράσει στο σημείο που βρίσκονταν τα δυο μαγαζιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ