Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Πώς πέθανε ο Μπρους Λι – Η πραγματικότητα και οι θεωρίες


«Πώς πέθανε ο Μπρους Λι;» εξακολουθούν να ρωτούν υπόπτως πολλοί για μια υπόθεση που θα ήταν κανονικά απλή. Η ερώτηση αυτή ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στα γυρίσματα της ταινίας Rust, όταν το όπλο που χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν εκπυρσοκρότησε και σκότωσε τη 42χρονη Χαλίνα Χάτσινς θύμισε άλλο ένα τραγικό γεγονός. Συγκεκριμένα το 1993 άφηνε την τελευταία του πνοή ο γιος του Μπρους Λι, Μπράντον Λι σε ηλικία 28 ετών που πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Το Κοράκι».

Σε μία από τις τελευταίες σκηνές που γύριζαν στο «Το Κοράκι» ο ηθοποιός που έπαιζε τον «κακό» πυροβόλησε τον Μπράντον στην κοιλιά. Για κάποια λεπτά δεν είχαν καταλάβει ότι τραυματίστηκε στα αλήθεια, όμως στην πορεία που είδαν ότι αιμορραγούσε τον μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Πώς πέθανε ο Μπρους Λι

Ο Μπρους Λι μπορεί να έζησε μόνο για 32 χρόνια, αλλά άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Η φοβερή ιστορία της ζωής του από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το θάνατο έπειτα από κατάρρευση σε γύρισμα ταινίας στις ΗΠΑ. Ο Μπρους Λι γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 27 Νοεμβρίου 1940 και ήταν Αμερικανός – με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ – ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, φιλόσοφος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών Κινεζικής καταγωγής.



Ο Μπρους Λι  είναι ο μεγαλύτερος αστέρας πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα, ο πρώτος σούπερ σταρ της Ανατολής στη Δύση και εκείνος που βοήθησε τις πολεμικές τέχνες να γίνουν γνωστές παγκοσμίως.

Στις 20 Ιουλίου του 1973, ο Μπρους Λι επισκέπτεται τον φίλο του Raymond Chaw για να συζητήσουν για την ταινία του, Game of Death. Στη συνάντηση παρευρίσκεται επίσης και η Ταϊβανέζα ηθοποιός Betty Ting Pei, πρώην ερωμένη του Μπρους . Η συζήτηση δεν πηγαίνει πολύ μακριά, ο Chaw αποχωρεί και ο Μπρους μένει με την Ting Pei στο διαμέρισμα. Μέχρι το απόγευμα, δε θα υπάρχει πια. Θα είναι νεκρός.

Ο Μπρους θα αισθανόταν έναν δυνατό πονοκέφαλο και θα αποσυρόταν για λίγο ώστε να ξαπλώσει. Η Ting Pei θα του έδινε ένα παυσίπονο και εκείνος θα αποσυρόταν για να κοιμηθεί. Όταν εκείνη θα προσπαθούσε να τον ξυπνήσει και εκείνος δεν ανταποκρινόταν, εκείνη θα καλούσε το ασθενοφόρο τρομοκρατημένη. Μέχρι την άφιξη στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Η ιατροδικαστική εξέταση ανέφερε ως αιτία την αντίδραση του εγκεφάλου του Μπρους στο παυσίπονο Eguagesic. Ο Μπρους δύο μήνες πριν είχε ήδη περάσει μία ήπια μορφή πρηξίματος στον εγκέφαλο, αλλά οι γιατροί που τον εξέτασαν, βεβαίωσαν τον ίδιο πως είναι υγιής.

Ο θάνατος του Μπρους Λι και μάλιστα στην περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του, γέννηση μία σειρά θεωριών συνωμοσιών και σεναρίων θανάτου, οι οποίες επιζούν ακόμα και σήμερα. Ας δούμε τις βασικότερες:

Τα σενάρια δολοφονίας

Ο τραγικός θάνατος του Μπρους γέννησε πολλά σενάρια τα οποία θεωρούσαν πως ο αστέρας των πολεμικών τεχνών δολοφονήθηκε. Ας δούμε τις κυριότερες θεωρίες:

Ο Lee δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να δεχτεί προστασία από τις Τριάδες, μία συμμορία που παρείχε έναντι οικονομικής αμοιβής, προστασία στους Κινέζους αστέρες της εποχής.

Υπήρχε διάχυτη η άποψη πως ο Μπρους δολοφονήθηκε από οργισμένους δασκάλους του Kung Fu, επειδή μέσα από τις ταινίες του πρόδιδε τα μυστικά των τεχνών τους, διότι αυτό απαγορευόταν εκείνη την εποχή καθώς ήθελαν μόνο εκείνοι να ξέρουν τα μυστικά των πολεμικών τεχνών.

Η Betty Ting Pei υπήρξε ερωμένη του Μπρους , γεγονός που έχει αποδειχθεί και από την ίδια αλλά και από άλλους μάρτυρες. Η ίδια είχε πρωταγωνιστήσει το 1976 σε μία ταινία με τίτλο ‘’Bruce and I’’, μία ταινία με πολλές τολμηρές ερωτικές σκηνές. Οι δύο τους είχαν χωρίσει, μέχρι μία απόπειρα αυτοκτονίας της ηθοποιού, η οποία οδήγησε στην επανασύνδεσή τους. Γνωρίζοντας τα σχέδια του Μπρους να χωρίσουν και εκείνος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι διόλου απίθανο να σκέφτηκε να τον εξολοθρεύσει εντελώς.. Επειδή ο Μπρους βρισκόταν στο σπίτι της την ώρα του θανάτου του, ενισχύθηκαν τα σενάρια περί δολοφονίας και η καριέρα της ίδιας έσβησε..

Ο Raymond Chaw, παραγωγός των ταινιών του Μπρους , γνώριζε πως ο Μπρους ήθελε να σταματήσει να γυρίζει ταινίες πολεμικών τεχνών σε εκείνον και να ιδρύσει μία δική του εταιρεία παραγωγής. Πάντως και τις δύο φορές που ο Μπρους κατέρρευσε, εκείνος ήταν παρόν. Υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες που είχαν δει τους δύο να μαλώνουν σε ιδιαίτερα έντονους τόνους, καθώς ο Chaw είχε κλέψει την αλήθεια για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ο Chaw ήθελε να πεθάνει ο Lee, καθώς θα πετύχαινε να καταστήσει τον ίδιο ένα θρύλο και να κερδίσει περισσότερα έσοδα από τη μεγαλύτερη δημοφιλία των ταινιών του. Κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα αν το έπραξε..

Φυσικά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δεν είναι δυνατό να τον δηλητηρίασε, αφού η ιατροδικαστική εξέταση δε βρήκε κάτι που να ισχυροποιεί αυτό τον ισχυρισμό στη νεκροψία. Οπαδοί αυτής της θεωρίας, πιστεύουν πως εκείνη την περίοδο μπορούσε εύκολα κάποιος με οικονομική δύναμη να εξαγοράσει τον ιατροδικαστή και να πλαστογραφήσει το ιατρικό πόρισμα.

Υπήρχε η αντίληψη πως τον Μπρους τον σκότωσε μία πόρνη. Εκείνος την προσέγγισε με βίαιο τρόπο, εκείνη αντιστάθηκε και την εξανάγκασε να αμυνθεί. Δε γνωρίζουμε από πού προέκυψε αυτό το σενάριο, αλλά έχει πολλά κενά.

Ο Μπρους είχε υποβάλλει τον εαυτό του σε απάνθρωπη εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ‘’Enter the Dragon’’, είχε αφαιρέσει τους ιδρωτοποιούς αδένες από τις μασχάλες του, επειδή θεωρούσε πως έτσι θα φαινόταν πιο όμορφος αισθητικά στη μεγάλη οθόνη. Μία θεωρία υποστηρίζει πως αιτία θανάτου του Μπρους ήταν η ακραία αφυδάτωση. Είναι γνωστό πως ο Μπρους δεν έπινε νερό, αλλά κατανάλωνε ένα ποτό που έμοιαζε με νερό και είχε την ονομασία «Βέι Τα Νάι».

Ο πρώην μαθητής του Μπρους , Τομ Μπέικερ, έχει αναφέρει πως ο Μπρους έπαιρνε συνέχεια κορτιζόνη επειδή πονούσε στη μέση του και χρησιμοποιούσε αναβολικά για την ανάπτυξη του εντυπωσιακού μυϊκού του συστήματος. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την απάνθρωπη προπόνηση του ίδιου, οδήγησε τον <<Μικρό δράκο>> στο θάνατο, δημιουργώντας του έλλειψη αδρεναλίνης.

Μία νέα θεωρία για το θάνατο του Μπρους Λι, είναι το Σάντεπ. Ο ξαφνικός μη αναμενόμενος θάνατος από επιληψία, σκοτώνει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 500 άνδρες το χρόνο. Αν και πρέπει κάποιος να είναι επιληπτικός για το πάθει, ακόμα και μία ήπια μορφή επιληψίας, μπορεί να προκαλέσει Σάντεπ.

Ο φημισμένος νευρολόγος Πίτερ Βου ήταν εκείνος που εξέτασε τον Μπρους στην πρώτη του κρίση στις 10 Μαΐου, ανακάλυψε στο στομάχι του μία σημαντική ποσότητα χασίς. Ο νευρολόγος Boυ ισχυρίζεται πως ο <<Μικρός δράκος>> ήταν υπερβολικά ευαίσθητος σε μία ουσία που περιέχει το χασίς, τα αλκαλοειδή, η οποία προκάλεσε και το θάνατό του δύο μήνες αργότερα. Γιατροί υποστήριξαν επίσης πως ο Μπρους είχε υπερβολικά χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα του (1%). Σύμφωνα με τον γιατρό Λάνγκφορντ είχε αποκτήσει μία υπερευαισθησία σε φάρμακα και άλλες ουσίες.

Ποια από αυτές οι εκδοχές είναι η αληθινή; Κανένας δε γνωρίζει τι είναι ακριβώς αυτό που προκάλεσε το θάνατο του Λι στις 20 Ιουλίου του 1973. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το θάνατό του, θα συνεχίσουν να διεγείρουν και να εντυπωσιάζουν τους λάτρεις του μυστηρίου και των θεωριών, αλλά και όλων των οπαδών του.

Πώς και από τι τελικά πέθανε ο Μπρους Λι

Η νεκροψία που έγινε στη σορό του έδειξε πως ο θάνατός του επήλθε από σοβαρό πρήξιμο στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση του υγρού που είχε προκαλέσει το οίδημα κατέληξε σε αύξηση κατά 13% του μεγέθους του εγκεφάλου του. «Από τα 1.400 στα 1.575 γραμμάρια», όπως γράφει στη νεκροψία.

Ο ιατροδικαστής κατέληξε επισήμως πως ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα ενός δεύτερου εγκεφαλικού οιδήματος που προκάλεσε το παυσίπονο. «Θάνατο από κακοτυχία» τον χαρακτήρισε στην έκθεσή του, ένας όρος που, αντίθετα από τον θάνατο από ατύχημα, υποδείκνυε ότι ο Μπρους Λι είχε πάρει ένα αχρείαστο ρίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ