Εδώ και καιρό οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο επαρκής νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουμε υγιείς, αλλά οι μελέτες που να αναδεικνύουν αυτή την αναγκαιότητα και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός ανθρώπου είναι λίγες – Τι δείχνει νέα εργασία για τη σημασία του ύπνου στο βάρος του βρέφους.
Μια νέα έρευνα από επιστήμονες του Νοσοκομείου Brigham and Women’s και του Γενικού Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης υποδεικνύει, λοιπόν, ότι τα νεογέννητα που κοιμούνται περισσότερο και ξυπνούν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα στη βρεφική ηλικία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Sleep.
«Παρόλο που ο συσχετισμός ανάμεσα στον ανεπαρκή ύπνο και την αύξηση του βάρους έχει εδραιωθεί σαφώς στους ενηλίκους και στα μεγαλύτερα παιδιά, η σύνδεση αυτή δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα στα βρέφη. Στη μελέτη αυτή βρήκαμε ότι τόσο η μικρότερη διάρκεια ύπνου όσο και οι περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σχετίζονταν με υψηλότερες πιθανότητες ενός βρέφους να γίνει υπέρβαρο κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του», εξηγεί η Δρ, Susan Redline, MD, MPH, επικεφαλής ιατρός στο Τμήμα Ύπνου και Διαταραχών του Κιρκαδιανού Ρυθμού του Νοσοκομείου Brigham και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν 298 νεογέννητα στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταξύ 2016 και 2018. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν το μοτίβο ύπνου τους, συγκεντρώνοντας δεδομένα αξίας ίσης με τρεις νύχτες, κατά τον πρώτο και έκτο μήνα της παρακολούθησης, ενώ οι γονείς κρατούσαν ημερολόγια ύπνου, καταγράφοντας τον ύπνο και τα επεισόδια αφύπνισης των παιδιών.
Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης την ανάπτυξη των παιδιών, καταγράφοντας το ύψος και το βάρος και προσδιορίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος. Αξιοσημείωτο είναι πως οι ερευνητές βρήκαν ότι μόλις μία επιπλέον ώρα ύπνου σχετιζόταν με κατά 26% μείωση στον κίνδυνο του βρέφους να γίνει υπέρβαρο. Επιπλέον, τα βρέφη που ξυπνούσαν λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υπερβολικής αύξησης του βάρους. Παρόλο που δεν είναι απολύτως σαφής ο λόγος αυτού του συσχετισμού, οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο περισσότερος ύπνος ενισχύει τη συνήθεια του τακτικού φαγητού και της αυτορύθμισης, παράγοντες που περιορίζουν την υπερκατανάλωση φαγητού.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν και άλλες μεταβλητές, όπως η διάρκεια του θηλασμού, που μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη του βρέφους. Στο μέλλον, πάντως, σκοπεύουν να επεκτείνουν την παρούσα μελέτη προκειμένου να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα μοτίβα του ύπνου επηρεάζουν την ανάπτυξη κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής και να εντοπίσουν τους σημαντικούς παράγοντες που διευκολύνουν τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και την αύξηση του βάρους. Στοχεύουν, επίσης, να αξιολογήσουν τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών του ύπνου.
«Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του υγιούς ύπνου σε κάθε ηλικία. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παιδιάτρους σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές για την ενίσχυση του υγιούς ύπνου, όπως η διατήρηση της συνέπειας στο πρόγραμμα του ύπνου και η παροχή ενός σκοτεινού και ήσυχου χώρου για τον ύπνο», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ