Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Το νησί-φάντασμα στη μέση του ωκεανού που ήταν κάποτε η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο


Έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία του νησιού Gunkanjima στις ακτές της Ιαπωνίας; Αυτό το μικρό νησί ήταν κάποτε το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο.

Σήμερα, είναι μια πόλη-φάντασμα.

Το πιο διάσημο από τα 505 ακατοίκητα νησιά του νομού Nagasaki είναι το Hashina ή Gunkanjima, δηλαδή το «νησί θωρηκτό». Βρίσκεται εννέα μίλια από τις ακτές τις πόλης και θεωρείται σύμβολο της ταχείας εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας.Το νησί περιβάλλεται από ένα θαλάσσιο τείχος που μοιάζει με φρούριο και είναι γεμάτο με γεμάτα κτίρια.

Ωστόσο, είναι εντελώς ακατοίκητο για περισσότερα από 40 χρόνια. Αρχικά, στις αρχές του 1900, το νησί αναπτύχθηκε από την εταιρεία Mitsubishi. Η εταιρεία εξερεύνησε την περιοχή και πίστευε ότι το νησί βρισκόταν σε ένα πλούσιο απόθεμα υποθαλάσσιου άνθρακα. Συγκεκριμένα η ιστορία του ξεκινάει το 1890, όταν το αγόρασε η Mitsubishi προκειμένου να στεγάσει εκεί τους εργάτες που θα αναλάμβαναν τη σκληρή δουλειά της εξόρυξης άνθρακα από τη θάλασσα.

Το 1916 η Mitsubishi έχτισε το ψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας για την εποχή, που έφτανε τους επτά ορόφους και στέγαζε χιλιάδες εργάτες.
Τα επόμενα 55 χρόνια χτίστηκαν ακόμα περισσότερα κτίρια με αποτέλεσμα πάνω στο νησί να στηθεί ολόκληρη πόλη η οποία φιλοξενούσε νηπιαγωγείο, σχολείο, νοσοκομείο, ιερούς χώρους, γυμναστήριο, αίθουσες ψυχαγωγίας και πισίνα. Μάλιστα, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του νησιού αναλογούσαν ογδόντα τρεις κάτοικοι.



Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, Κορεάτες και Κινέζοι αιχμάλωτοι πολέμου αναγκάστηκαν να εργαστούν εκεί κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες. Υπολογίζεται ότι εκείνη την περίοδο έχασαν τη ζωή τους 1300 εργάτες λόγω ατυχημάτων και υποσιτισμού.

Το 1959 γίνεται και επίσημα ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη, αφού στα 16 στρέμματα του στέγαζε 5.259 κατοίκους.

Καθώς το πετρέλαιο αντικατέστησε τον άνθρακα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960, τα ορυχεία άνθρακα άρχισαν να κλείνουν σε όλη τη χώρα. Το ίδιο και στο Hashina, που τελικά ερήμωσε.

Το ενδιαφέρον για το νησί επανεμφανίστηκε τη δεκαετία του 2000 όταν η Ιαπωνία ζήτησε (μαζί με άλλες 21 βιομηχανικές περιοχές) να αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας, κάτι το οποίο τελικά συνέβη. Όχι όμως και χωρίς αντιδράσεις κυρίως από την Νότια Κορέα και την Κίνα επειδή πολίτες τους είχαν αναγκαστεί να εργαστούν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Έκτοτε, το νησί Hashima έγινε αντικείμενο αρκετών ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, κινηματογραφιστών και φωτογράφων από ολόκληρο τον κόσμο. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στους παλιούς βιομηχανικούς χώρους, στις σχεδόν κατεστραμμένες τσιμεντένιες εργατικές πολυκατοικίες και στο αξιοθέατο που αποκαλείται «Οι Σκάλες της Κόλασης». Στο κέντρο του νησιού υπάρχει ο γαλήνιος ναός Βωμός Χάσιμα (Χασίμα-τζίν'τζα), που προσφέρει θέα στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας από την κορυφή του περιμετρικού τείχους. Στο νησί πραγματοποιήθηκαν επίσης ορισμένα γυρίσματα για την ταινία "Skyfall" του James Bond.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ