Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ποια όπλα θέλει η Ελλάδα από την Αμερική

Για τον Ιούλιο προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού, προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Μαρκ Έσπερ και να επιδιωχθεί η περαιτέρω σύσφιξη των  ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο η οποία θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απόκτησης αμερικανικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό μας, καθώς η αγορά των γαλλικών Belharra βρίσκεται ακόμη σε φάση διαπραγματεύσεων μετά την απόφαση των κατασκευαστών να αυξήσουν την τιμή για την αγορά δύο πλοίων από τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα 4.

Παράλληλα έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για την απόκτηση περίπου 20 υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 από το 2024 και μετά ενώ η χώρα μας έχει ανάγκη επίσης από αμφίβια οχήματα αλλά και από σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV's). Τα MQ-9 φαντάζουν ακριβά οπότε θα εξεταστεί η περίπτωση απόκτησης παλαιότερων τύπων.

Υπό κανονικές συνθήκες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα είχε μεταβεί τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιπτέραρχο ε.α. Θεόδωρο Λάγιο από τον Μάρτιο αλλά το lock down λόγω πανδημίας ματαίωσε το ταξίδι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν έγινε ποτέ λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Με το που ξεκινήσουν όμως να εκτελούνται κανονικά και πάλι οι αεροπορικές πτήσεις, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ