Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η ημέρα που «έφυγε» ο Λόραντ

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, ο προπονητής που αποτέλεσε τον «αρχιτέκτονα» του πρώτου πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ, ο Γκιούλα Λόραντ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, αφήνοντας μάλιστα την τελευταία του πνοή μέσα στην Τούμπα κατά τη διάρκεια του αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Γκιούλα Λόραντ στα τέλη του 1974 πήρε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί που έγινε μύθος κι εκεί που έμελλε ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή. Σαν σήμερα στις 31 Μαΐου του 1981. Στον πάγκο. Σαν μεγάλος καπετάνιος που δεν εγκατέλειψε το καράβι ακόμα και όταν ένιωθε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν.

Ήταν 31 Μαΐου του 1981 όταν ο Δικέφαλος υποδεχόταν στην Τούμπα τον Ολυμπιακό σε ένα αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδι και στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γκιούλα Λόραντ έσκυψε στους συνεργάτες του και ψέλλισε κάτι που κανείς δεν κατάλαβε εκείνη την ώρα…

Αμέσως μετά αντιλήφθηκαν πως σωριάστηκε στο έδαφος. Ο γιατρός του ΠΑΟΚ προσπάθησε να τον επαναφέρει χωρίς αποτέλεσμα και αφού αρχικά μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας, οκτώ λεπτά αργότερα πήγε με το ασθενοφόρο στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου επιβεβαιώθηκε το μοιραίο.


Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έμαθαν στο ημίχρονο για την τραγική κατάληξη, φτάνουν τελικά στη νίκη με 1-0 και στο τέλος του ματς μαθαίνουν τα δυσάρεστα, με πολλούς παίκτες να ξεσπούν σε λυγμούς.

Σε ηλικία 58 ετών, ο Λόραντ θα άφηνε την τελευταία του πνοή στο χώρο που ήταν δεύτερο σπίτι του, στους αγωνιστικούς χώρους, κάτω από τον ελληνικό ήλιο.



Στο γήπεδο της Τούμπας παιζόταν και μια άλλη παράλληλη τραγωδία. Η γυναίκα του Λόραντ, Ιβ κι η μικρή τους κόρη Μολκί άκουσαν στο ραδιόφωνο ότι ο άνθρωπός τους κατέρρευσε κι έτρεξαν στη Τούμπα για να μάθουν τι συνέβαινε. Ο διερμηνέας του Λόραντ τις οδήγησε στο νοσοκομείο και τους ενημέρωσε για το τι είχε συμβεί.

Πριν το μοιραίο έμφραγμα στις 31 Μαΐου 1981 στη Τούμπα η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα. Το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μία εβδομάδα πριν το μοιραίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ