Τη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά την οποία επίσης ο Πρόεδρος της ισραϊλινής Κνεσσέτ, κ. Yariv Levin, απηύθυνε μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Δημήτριο Καιρίδη (πρόεδρο), Όλγα Κεφαλογιάννη (αντιπρόεδρο), Ολυμπία Τελιγιορίδου (γραμματέα), Σπήλιο Λιβανό, Δημήτριο Μαρκόπουλο, Χριστόφορο-Εμμανουήλ Μπουτσικάκη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Σοφία Βούλτεψη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Γεώργιο Αρβανιτίδη.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Yossi Amrani. Παρέστη επίσης ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία στις 21 Μαΐου 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ως μια «πολιτική πρωτοβουλία με την οποία μπήκε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες χαμένου χρόνου» τονίζοντας ότι απετέλεσε «τον θεμέλιο λίθο και το εναρκτήριο λάκτισμα μιας επίσημης φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών των δύο κρατών».
«Ό,τι χτίζεται σε στρατηγικές επιλογές, καρποφορεί αργότερα» επισήμανε ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στα αμοιβαία, διαχρονικά και πολυδιάστατα οφέλη αυτής της συνεργασίας με τελευταία κορωνίδα την υπογραφή, στις 2 Ιανουαρίου 2020, και τη συνακόλουθη κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ, κ. Yariv Levin, στο μήνυμά του υπογράμμισε την περαιτέρω ενίσχυση, τα τελευταία χρόνια, των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ σημειώνοντας «τη γεωγραφική γειτνίαση που ενώνει τις δύο χώρες».
«Δράττομαι της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω τη σημασία των σχέσεων που απορρέουν από την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου» ανέφερε ο κ. Levin. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνούς και διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα και ελπίζω να ανανεωθούν οι συναντήσεις μεταξύ των τριών κοινοβουλίων ώστε να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Yossi Amrani, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα τιμούμε τα τριάντα χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων, τα οποία ξεκίνησαν με την επίσημη αναγνώριση εκ μέρους του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Σαμαρά, που πήγαν αντίθετα σε πολιτικές φιλίες και συμβουλές και έκαναν το πιο φυσικό πράγμα: να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ ως χώρα των εβραίων. Με την ευχή των Προέδρων των δύο κοινοβουλίων θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να πάμε ακόμη πιο μπροστά ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια».
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, κ. Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολιτισμική συνεισφορά των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες χάθηκαν, τονίζοντας ότι αυτό το δράμα δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.
Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, επισήμανε ότι το 1990 χρειάστηκε μια γενναία απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με Υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα η στρατηγική αυτή σχέση των δύο κρατών βρίσκει σύμφωνες σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφέρθηκε στη μακρά σχέση Ελλάδας-Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί με την ολοκλήρωση του αγωγού East Med.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ κ. Σπήλιος Λιβανός ανέδειξε τις περαιτέρω δυνατότητες της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της έρευνας, στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης αναφέρθηκε στη συνεισφορά του εβραϊκού έθνους και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Αρβανιτίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν θέσει ισχυρές βάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις που προοιωνίζουν περαιτέρω οφέλη για τους δύο λαούς.
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Μαρία Αθανασίου τόνισε ότι η ίδια η Ιστορία επιβάλλει τη σταθερή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο.
Τέλος, την εκδήλωση παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ραβίνος της Αθήνας Gabriel Negrin και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σελτιέλ.
· Ακολουθεί στο συνοδευτικό αρχείο ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ
Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020
Κύριε Πρόεδρε της Κνεσσέτ,
Κύριε Υπουργέ,
Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,
Κύριε Πρόεδρε της Ομάδος Φιλίας Ελλάδος-Ισραήλ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Λίγα μέτρα πίσω απ’ αυτή την αίθουσα υπάρχει η Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών που σήμερα είναι γνωστή ως Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου. Σε αυτή την αίθουσα, στη ζωφόρο της, στο πάνω γωνιακό μέρος της και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος, υπάρχουν ζωγραφικές παραστάσεις μεγάλων στιγμών της ελληνικής φυλής: παραστάσεις του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία, που γιορτάζεται του χρόνου η επέτειος των 200 ετών από το ξέσπασμα του, της Επαναστάσεως του 1821. Ακριβώς από κάτω, στο Περιστύλιο, υπάρχουν γλυπτικές παραστάσεις του Καπράλου, της Εποποιίας της Πίνδου 1940-’41, μιας άλλης εμβληματικής φάσης της Ιστορίας μας.
Στην Κνεσσέτ υπάρχουν αντιστοίχως, στους διαδρόμους της, τοιχοτάπητες, τοιχογραφίες καταπληκτικές, που με αφαιρετικό τρόπο αναπαριστούν μεγάλες στιγμές της Ιστορίας της δικής σας φυλής, τοιχοτάπητες που έχει καλλιτεχνικά δημιουργήσει ένας από τους μεγαλύτερους μοντέρνους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα, ο Μαρκ Σαγκάλ.
Έχουμε δηλαδή και στα δύο κοινοβούλια παραστάσεις της Ιστορίας μας, γιατί θέλουμε να είμαστε δεμένοι με την Ιστορία μας, γιατί μόνο έτσι ξέρουμε, σαν ανάδελφα έθνη, να ατενίζουμε το μέλλον με ασφάλεια, πατώντας γερά στις ρίζες μας. Κι αυτές τις ρίζες μας τις απεικονίζουμε και οι δύο λαοί στα κοινοβούλιά μας.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής συνεπώς που παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση-επέτειο για τα 30 χρόνια από την επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία, γεγονός, κύριε Πρέσβη, που διόρθωσε μια ιστορική παραφωνία. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί σήμερα η πολυπληθής, όπως γνωρίζετε, Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδος-Ισραήλ, παρά μόνο ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της. Θα έχουμε πάντως τη δυνατότητα να δούμε ηχογραφημένο μήνυμα του Προέδρου της Κνεσσέτ, κυρίου Yariv Levin.
Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνω μια αναδρομή στο χρόνο. Σαν σήμερα, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος της Ομάδος Φιλίας, βουλευτής κύριος Καιρίδης, στις 21 Μαΐου 1990, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Αντώνιο Σαμαρά, αναγνωρίζει επισήμως το κράτος του Ισραήλ σαράντα δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του. Και όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή» σε ένα κοινό άρθρο που γράφουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο προκάτοχός σας κύριος Ram Aviram, με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία μπήκε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες χαμένου χρόνου. Ένα μήνα αργότερα, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι αυτή η σημαντική απόφαση θα αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο και το εναρκτήριο λάκτισμα μιας επίσημης φιλίας, γιατί προϋπήρχε η φιλία αλλά όχι επίσημα, και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών των δύο κρατών. Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη διαδικασία οικοδομήσεως στέρεων διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ ήταν καταλυτικός και συνέβαλε στην εδραίωση της υφιστάμενης, στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ.
Κι επειδή, κυρίες και κύριοι, οι λέξεις, όπως και τα χρεόγραφα, χάνουν κι αυτές την αξία τους, έτσι συμβαίνει και με τη λέξη «στρατηγικός». Τη χρησιμοποιούμε για το παραμικρό, για να προσδώσουμε πομπώδη απήχηση στο ουσιαστικό που τη συνοδεύει. Εδώ είναι κυριολεκτικά και όχι επικοινωνιακά στρατηγική η σχέση των δύο χωρών και των δύο κρατών.
Για φανταστείτε, κάτι που ξεκίνησε κόντρα σε μια παράδοση δεκαετιών, το 1990, οδήγησε, ας πούμε πέρυσι, εις το να έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας για τουρισμό 700.000 κάτοικοι του Ισραήλ που από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη απήλαυσαν, κυρία Κεφαλογιάννη, που διατελέσατε Υπουργός Τουρισμού και το ξέρετε καλά αυτό, απήλαυσαν την Ελλάδα και έγιναν μεταδότες της τουριστικής αξίας της Ελλάδος.
Ό,τι χτίζεται σε στρατηγικές επιλογές, καρποφορεί αργότερα. Αυτό ήταν το νόημα της επιλογής του 1990. Στα τριάντα χρόνια των άριστων διπλωματικών σχέσεων ανταλλάξαμε επισκέψεις τόσο σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής, όσο και υπουργών και βουλευτών. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες και αναπτυχθήκαν συνεργασίες σε στρατηγικούς τομείς, πάλι κυριολεκτικά, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, οι καινοτομίες, η τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ενέργεια, το περιβάλλον, η επικοινωνία.
Επεκτείναμε τη συνεργασία μας εντάσσοντας στο δυναμικό της έναν πολύ σημαντικό εταίρο της ευρύτερης περιοχής, την Κύπρο. Καθιστώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ μοχλό ανάπτυξης, ευημερίας και σταθερότητος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται ειλικρινώς, στενά και αποτελεσματικά, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, μιας μάστιγας του περασμένου αιώνα, η οποία ακόμη έχει απομεινάρια που πρέπει να εξαλειφθούν. Η Βουλή των Ελλήνων διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος με ετήσια εκδήλωσή της, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν ότι στηρίζει τον ελληνικό εβραϊσμό, ο οποίος πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος τις ακρότητες της ναζιστικής θηριωδίας. Επιπροσθέτως, προχωρούν με ταχύ βήμα οι εργασίες για τη λειτουργία της νέας μόνιμης ειδικής εκθέσεως, διορθώνοντας και εδώ μία παραφωνία απουσίας, στο μαρτυρικό Άουσβιτς.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Ιωάννινα, εκλέχθηκε για πρώτη φορά ο πρώτος εβραίος δήμαρχος της Ελλάδος, σε ένα Δήμο όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα η εβραϊκή κοινότητα είχε 4.000 πληθυσμό και σήμερα μετά βίας 60. Για να δείτε τις επιπτώσεις των συνεπειών της ναζιστικής θηριωδίας και άλλων κακουχιών.
Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών που βιώνει η υφήλιος λόγω της πανδημίας, την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με σθένος και αξιοπρέπεια, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Ελλήνων θα παραμείνει προσηλωμένη στη συνεργασία με το Ισραήλ. Και τα μέλη της, όλοι εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο στο πολύπτυχο συνεργασίας που προανέφερα.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι τελευταία κορωνίδα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αποτελεί η υπογραφή και η κύρωση σε αυτή τη Βουλή, πολύ πρόσφατα, της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Στις 2 Ιανουαρίου η υπογραφή, πριν ελάχιστες μέρες η κύρωση στη Βουλή, για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Μια συμφωνία που καθιστά τη χώρα σας έναν από τους αποφασιστικούς εταίρους της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή και τον αγωγό East Med το επιστέγασμα των κοινών προσπαθειών των χωρών μας σε αυτό τον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας.
Επιτρέψτε μου, πολύ θερμά, να σας καλωσορίσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η συνεργασία μας θα δυναμωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι η ύπαρξη των δύο λαών βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, στις ρίζες που αγκαλιάζουμε κι οι δύο, και που σ’ εσάς φαίνονται στα έργα του Σαγκάλ και σε εμάς στις δικές μας ιστορικές τοιχογραφίες. Αξίες όπως η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, η ανύψωση του ανθρώπου ως απόλυτης αξίας και ο συνεχής αγώνας για την ελευθερία.
Θυμόμουν, κ. Πρέσβη, μου είχε κάνει εντύπωση, το ταξίδι που έκανε ένας σπουδαίος Έλληνας πνευματικός και πολιτικός άνδρας, στη χώρα σας πριν από τρεις δεκαετίες, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Θυμόμουν και ανέτρεξα στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Λογοδοσία μιας ζωής», για να σας μεταφέρω μια πολύ ωραία περιγραφή, του πώς αντιλαμβάνεται ένας μορφωμένος, πολιτισμένος, επιπέδου Έλληνας τη χώρα σας. «Το σημερινό Ισραήλ είναι μια παρουσία δυτικού πολιτισμού στο μεσανατολικό κόσμο» γράφει ο Τσάτσος στη «Λογοδοσία» του. «Δεν μεταβαίνεις σε έναν άλλο κόσμο όπως το αισθάνεσαι όταν πας σε άλλες χώρες ξένων πολιτισμών. Μπαίνεις σε έναν κόσμο όπου κι εσύ ανήκεις».
Είστε ο κόσμος όπου κι εμείς ανήκουμε, κ. Πρέσβη, με παραλλαγές μόνο στην επιφάνεια. Αυτός ο κόσμος, κ. Πρέσβη, που κι εμείς ανήκουμε κι εσείς, αυτός ο κόσμος του πολιτισμού μας, των ριζών μας και της προοπτικής μας, έχει την ιστορική απαίτηση η διαδρομή που χάραξε στις 21 Μαΐου ο σπουδαίος Έλλην πολιτικός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αυτή τη διαδρομή όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε αλλά και να τη διευρύνουμε. Επιτρέψτε μου, καλωσορίζοντάς σας εδώ, να σας επαναλάβω ότι όλοι εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ωραία διαδρομή και να τη διατηρήσουμε αλλά και να τη διευρύνουμε.
Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Δημήτριο Καιρίδη (πρόεδρο), Όλγα Κεφαλογιάννη (αντιπρόεδρο), Ολυμπία Τελιγιορίδου (γραμματέα), Σπήλιο Λιβανό, Δημήτριο Μαρκόπουλο, Χριστόφορο-Εμμανουήλ Μπουτσικάκη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Σοφία Βούλτεψη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Γεώργιο Αρβανιτίδη.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Yossi Amrani. Παρέστη επίσης ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία στις 21 Μαΐου 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ως μια «πολιτική πρωτοβουλία με την οποία μπήκε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες χαμένου χρόνου» τονίζοντας ότι απετέλεσε «τον θεμέλιο λίθο και το εναρκτήριο λάκτισμα μιας επίσημης φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών των δύο κρατών».
«Ό,τι χτίζεται σε στρατηγικές επιλογές, καρποφορεί αργότερα» επισήμανε ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στα αμοιβαία, διαχρονικά και πολυδιάστατα οφέλη αυτής της συνεργασίας με τελευταία κορωνίδα την υπογραφή, στις 2 Ιανουαρίου 2020, και τη συνακόλουθη κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ, κ. Yariv Levin, στο μήνυμά του υπογράμμισε την περαιτέρω ενίσχυση, τα τελευταία χρόνια, των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ σημειώνοντας «τη γεωγραφική γειτνίαση που ενώνει τις δύο χώρες».
«Δράττομαι της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω τη σημασία των σχέσεων που απορρέουν από την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου» ανέφερε ο κ. Levin. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνούς και διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα και ελπίζω να ανανεωθούν οι συναντήσεις μεταξύ των τριών κοινοβουλίων ώστε να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Yossi Amrani, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα τιμούμε τα τριάντα χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων, τα οποία ξεκίνησαν με την επίσημη αναγνώριση εκ μέρους του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Σαμαρά, που πήγαν αντίθετα σε πολιτικές φιλίες και συμβουλές και έκαναν το πιο φυσικό πράγμα: να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ ως χώρα των εβραίων. Με την ευχή των Προέδρων των δύο κοινοβουλίων θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να πάμε ακόμη πιο μπροστά ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια».
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, κ. Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολιτισμική συνεισφορά των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες χάθηκαν, τονίζοντας ότι αυτό το δράμα δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.
Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, επισήμανε ότι το 1990 χρειάστηκε μια γενναία απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με Υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα η στρατηγική αυτή σχέση των δύο κρατών βρίσκει σύμφωνες σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφέρθηκε στη μακρά σχέση Ελλάδας-Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί με την ολοκλήρωση του αγωγού East Med.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ κ. Σπήλιος Λιβανός ανέδειξε τις περαιτέρω δυνατότητες της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της έρευνας, στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης αναφέρθηκε στη συνεισφορά του εβραϊκού έθνους και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Αρβανιτίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν θέσει ισχυρές βάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις που προοιωνίζουν περαιτέρω οφέλη για τους δύο λαούς.
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Μαρία Αθανασίου τόνισε ότι η ίδια η Ιστορία επιβάλλει τη σταθερή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο.
Τέλος, την εκδήλωση παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ραβίνος της Αθήνας Gabriel Negrin και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σελτιέλ.
· Ακολουθεί στο συνοδευτικό αρχείο ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ
Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020
Κύριε Πρόεδρε της Κνεσσέτ,
Κύριε Υπουργέ,
Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,
Κύριε Πρόεδρε της Ομάδος Φιλίας Ελλάδος-Ισραήλ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Λίγα μέτρα πίσω απ’ αυτή την αίθουσα υπάρχει η Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών που σήμερα είναι γνωστή ως Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου. Σε αυτή την αίθουσα, στη ζωφόρο της, στο πάνω γωνιακό μέρος της και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος, υπάρχουν ζωγραφικές παραστάσεις μεγάλων στιγμών της ελληνικής φυλής: παραστάσεις του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία, που γιορτάζεται του χρόνου η επέτειος των 200 ετών από το ξέσπασμα του, της Επαναστάσεως του 1821. Ακριβώς από κάτω, στο Περιστύλιο, υπάρχουν γλυπτικές παραστάσεις του Καπράλου, της Εποποιίας της Πίνδου 1940-’41, μιας άλλης εμβληματικής φάσης της Ιστορίας μας.
Στην Κνεσσέτ υπάρχουν αντιστοίχως, στους διαδρόμους της, τοιχοτάπητες, τοιχογραφίες καταπληκτικές, που με αφαιρετικό τρόπο αναπαριστούν μεγάλες στιγμές της Ιστορίας της δικής σας φυλής, τοιχοτάπητες που έχει καλλιτεχνικά δημιουργήσει ένας από τους μεγαλύτερους μοντέρνους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα, ο Μαρκ Σαγκάλ.
Έχουμε δηλαδή και στα δύο κοινοβούλια παραστάσεις της Ιστορίας μας, γιατί θέλουμε να είμαστε δεμένοι με την Ιστορία μας, γιατί μόνο έτσι ξέρουμε, σαν ανάδελφα έθνη, να ατενίζουμε το μέλλον με ασφάλεια, πατώντας γερά στις ρίζες μας. Κι αυτές τις ρίζες μας τις απεικονίζουμε και οι δύο λαοί στα κοινοβούλιά μας.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής συνεπώς που παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση-επέτειο για τα 30 χρόνια από την επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία, γεγονός, κύριε Πρέσβη, που διόρθωσε μια ιστορική παραφωνία. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί σήμερα η πολυπληθής, όπως γνωρίζετε, Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδος-Ισραήλ, παρά μόνο ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της. Θα έχουμε πάντως τη δυνατότητα να δούμε ηχογραφημένο μήνυμα του Προέδρου της Κνεσσέτ, κυρίου Yariv Levin.
Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνω μια αναδρομή στο χρόνο. Σαν σήμερα, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος της Ομάδος Φιλίας, βουλευτής κύριος Καιρίδης, στις 21 Μαΐου 1990, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Αντώνιο Σαμαρά, αναγνωρίζει επισήμως το κράτος του Ισραήλ σαράντα δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του. Και όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή» σε ένα κοινό άρθρο που γράφουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο προκάτοχός σας κύριος Ram Aviram, με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία μπήκε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες χαμένου χρόνου. Ένα μήνα αργότερα, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι αυτή η σημαντική απόφαση θα αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο και το εναρκτήριο λάκτισμα μιας επίσημης φιλίας, γιατί προϋπήρχε η φιλία αλλά όχι επίσημα, και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών των δύο κρατών. Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη διαδικασία οικοδομήσεως στέρεων διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ ήταν καταλυτικός και συνέβαλε στην εδραίωση της υφιστάμενης, στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ.
Κι επειδή, κυρίες και κύριοι, οι λέξεις, όπως και τα χρεόγραφα, χάνουν κι αυτές την αξία τους, έτσι συμβαίνει και με τη λέξη «στρατηγικός». Τη χρησιμοποιούμε για το παραμικρό, για να προσδώσουμε πομπώδη απήχηση στο ουσιαστικό που τη συνοδεύει. Εδώ είναι κυριολεκτικά και όχι επικοινωνιακά στρατηγική η σχέση των δύο χωρών και των δύο κρατών.
Για φανταστείτε, κάτι που ξεκίνησε κόντρα σε μια παράδοση δεκαετιών, το 1990, οδήγησε, ας πούμε πέρυσι, εις το να έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας για τουρισμό 700.000 κάτοικοι του Ισραήλ που από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη απήλαυσαν, κυρία Κεφαλογιάννη, που διατελέσατε Υπουργός Τουρισμού και το ξέρετε καλά αυτό, απήλαυσαν την Ελλάδα και έγιναν μεταδότες της τουριστικής αξίας της Ελλάδος.
Ό,τι χτίζεται σε στρατηγικές επιλογές, καρποφορεί αργότερα. Αυτό ήταν το νόημα της επιλογής του 1990. Στα τριάντα χρόνια των άριστων διπλωματικών σχέσεων ανταλλάξαμε επισκέψεις τόσο σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής, όσο και υπουργών και βουλευτών. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες και αναπτυχθήκαν συνεργασίες σε στρατηγικούς τομείς, πάλι κυριολεκτικά, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, οι καινοτομίες, η τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ενέργεια, το περιβάλλον, η επικοινωνία.
Επεκτείναμε τη συνεργασία μας εντάσσοντας στο δυναμικό της έναν πολύ σημαντικό εταίρο της ευρύτερης περιοχής, την Κύπρο. Καθιστώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ μοχλό ανάπτυξης, ευημερίας και σταθερότητος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται ειλικρινώς, στενά και αποτελεσματικά, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, μιας μάστιγας του περασμένου αιώνα, η οποία ακόμη έχει απομεινάρια που πρέπει να εξαλειφθούν. Η Βουλή των Ελλήνων διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος με ετήσια εκδήλωσή της, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν ότι στηρίζει τον ελληνικό εβραϊσμό, ο οποίος πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος τις ακρότητες της ναζιστικής θηριωδίας. Επιπροσθέτως, προχωρούν με ταχύ βήμα οι εργασίες για τη λειτουργία της νέας μόνιμης ειδικής εκθέσεως, διορθώνοντας και εδώ μία παραφωνία απουσίας, στο μαρτυρικό Άουσβιτς.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Ιωάννινα, εκλέχθηκε για πρώτη φορά ο πρώτος εβραίος δήμαρχος της Ελλάδος, σε ένα Δήμο όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα η εβραϊκή κοινότητα είχε 4.000 πληθυσμό και σήμερα μετά βίας 60. Για να δείτε τις επιπτώσεις των συνεπειών της ναζιστικής θηριωδίας και άλλων κακουχιών.
Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών που βιώνει η υφήλιος λόγω της πανδημίας, την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με σθένος και αξιοπρέπεια, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Ελλήνων θα παραμείνει προσηλωμένη στη συνεργασία με το Ισραήλ. Και τα μέλη της, όλοι εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο στο πολύπτυχο συνεργασίας που προανέφερα.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι τελευταία κορωνίδα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αποτελεί η υπογραφή και η κύρωση σε αυτή τη Βουλή, πολύ πρόσφατα, της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Στις 2 Ιανουαρίου η υπογραφή, πριν ελάχιστες μέρες η κύρωση στη Βουλή, για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Μια συμφωνία που καθιστά τη χώρα σας έναν από τους αποφασιστικούς εταίρους της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή και τον αγωγό East Med το επιστέγασμα των κοινών προσπαθειών των χωρών μας σε αυτό τον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας.
Επιτρέψτε μου, πολύ θερμά, να σας καλωσορίσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η συνεργασία μας θα δυναμωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι η ύπαρξη των δύο λαών βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, στις ρίζες που αγκαλιάζουμε κι οι δύο, και που σ’ εσάς φαίνονται στα έργα του Σαγκάλ και σε εμάς στις δικές μας ιστορικές τοιχογραφίες. Αξίες όπως η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, η ανύψωση του ανθρώπου ως απόλυτης αξίας και ο συνεχής αγώνας για την ελευθερία.
Θυμόμουν, κ. Πρέσβη, μου είχε κάνει εντύπωση, το ταξίδι που έκανε ένας σπουδαίος Έλληνας πνευματικός και πολιτικός άνδρας, στη χώρα σας πριν από τρεις δεκαετίες, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Θυμόμουν και ανέτρεξα στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Λογοδοσία μιας ζωής», για να σας μεταφέρω μια πολύ ωραία περιγραφή, του πώς αντιλαμβάνεται ένας μορφωμένος, πολιτισμένος, επιπέδου Έλληνας τη χώρα σας. «Το σημερινό Ισραήλ είναι μια παρουσία δυτικού πολιτισμού στο μεσανατολικό κόσμο» γράφει ο Τσάτσος στη «Λογοδοσία» του. «Δεν μεταβαίνεις σε έναν άλλο κόσμο όπως το αισθάνεσαι όταν πας σε άλλες χώρες ξένων πολιτισμών. Μπαίνεις σε έναν κόσμο όπου κι εσύ ανήκεις».
Είστε ο κόσμος όπου κι εμείς ανήκουμε, κ. Πρέσβη, με παραλλαγές μόνο στην επιφάνεια. Αυτός ο κόσμος, κ. Πρέσβη, που κι εμείς ανήκουμε κι εσείς, αυτός ο κόσμος του πολιτισμού μας, των ριζών μας και της προοπτικής μας, έχει την ιστορική απαίτηση η διαδρομή που χάραξε στις 21 Μαΐου ο σπουδαίος Έλλην πολιτικός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αυτή τη διαδρομή όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε αλλά και να τη διευρύνουμε. Επιτρέψτε μου, καλωσορίζοντάς σας εδώ, να σας επαναλάβω ότι όλοι εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ωραία διαδρομή και να τη διατηρήσουμε αλλά και να τη διευρύνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ