Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Εντερικά προβλήματα, προβλήματα κακής πέψης, δύσκολη χώνεψη

της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ειδικής Παθολόγου

Κοινά σε ευρεία ποικιλία ψυχικών και οργανικών νοσημάτων. Έχουν ενίοτε σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό

Το γαστρεντερικό σύστημα έχει κομβικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του σώματος. Μέσω του γαστρεντερικού συστήματος γίνεται η αφομοίωση των ζωτικών ουσιών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Εάν το γαστρεντερικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, ποικίλα προβλήματα που συνδέονται με την πλημμελή απορρόφηση ουσιών μπορεί να εμφανιστούν όπως οστεοπόρωση αναιμία εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Μία ευρέως διαδεδομένη λανθασμένη αντίληψη του κοινού που συναντά συχνά στην πράξη ο έμπειρος παθολόγος είναι ότι τα εντερικά προβλήματα, τα προβλήματα κακής πέψης, η δύσκολη χώνεψη οφείλονται σε τοπικές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, λόγω της αλληλεπίδρασης του γαστρεντερικού συστήματος με το κεντρικό νευρικό σύστημα τα περιφερικά όργανα αλλά και της έκκρισης ποικίλων ορμονών από αυτό, πολλά προβλήματα ζωτικών οργάνων που δεν εδράζονται στο γαστρεντερικό σύστημα, παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελεί εκτός των άλλων, μία από τις πιο κύριες εστίες εκδήλωσης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Κοινά οργανικά αίτια που προκαλούν εντερικά προβλήματα, προβλήματα κακής πέψης, δύσκολη χώνεψη είναι το ευερέθιστο έντερο, προβλήματα ήπατος χοληφόρων, οι καρκίνοι, η παγκρεατίτιδα, ο ειλεός, η αλλεργία δυσανεξία, η γαστρίτιδα, το έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα λοιμώδη νοσήματα, η θυρεοειδοπάθεια, τα καρδιακά προβλήματα.

Τα πιο συνήθη παθολογικά συμπτώματα που αποτελούν εκδηλώσεις της κακής πέψης, εντερικών προβλημάτων δύσκολης χώνεψης είναι:

· Ναυτία, έμετος
Nαυτία είναι το υποκειμενικό αίσθημα επικείμενου εμετού ενώ εμετός είναι η αποβολή πεπτικών υγρών από το στόμα. Παθοφυσιολογικώς, κεντρικά και περιφερικά ερεθίσματα ενεργοποιούν υποδοχείς που ευρίσκονται σε ποικίλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα την δημιουργία του αισθήματος της ναυτίας. Το είδος και ο τύπος ενεργοποίησης διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.
Για παράδειγμα την περίπτωση δυσάρεστων σκέψεων, χαρακτηριστική είναι η ενεργοποίηση κέντρων ναυτίας στον εγκεφαλικό φλοιό, στην περίπτωση μηνιγγίτιδας η ενεργοποίηση κέντρων ναυτίας στον προμήκη, ενώ σε περιπτώσεις δυσπεψίας η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου στην κοιλιά. Οι υποδοχείς ναυτίας αφθονούν στα κοιλιακά όργανα και στον εγκέφαλο.

· Διάρροια δυσκοιλιότητα
Mε τον όρο διάρροια χαρακτηρίζονται οι κενώσεις, που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας ή της ρευστότητάς τους. Η ωσμωτική διάρροια συνήθως προκύπτει είτε λόγω ελάχιστης απορρόφησης ωσμωτικώς δρώντων ουσιών ή λόγω παραγόντων που προκαλούν αυξημένη ποσότητα υγρών στον εντερικό αυλό ή λόγω παραγόντων που προκαλούν αυξημένη κινητικότητα του εντερικού σωλήνα. Αντίθετοι μηχανισμοί συμβαίνουν στην δυσκοιλιότητα με επιπρόσθετους παράγοντες τις καταστάσεις απόφραξης του εντέρου. Στην δυσκοιλιότητα, οι κενώσεις προκαλούν υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση ή ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Η νόσος των αιμορροΐδων που χαρακτηρίζεται από διάταση και συμφόρηση του αγγειακού πλέγματος της περιοχής του εντέρου, η λειτουργική δυσκοιλιότητα και οι πολύποδες καρκινώματα εντέρου συνήθως είναι υπεύθυνοι για την δυσκοιλιότητα.

· Πόνοι-κολικοί
Οι σταθεροί πόνοι και οι πόνοι αυξομειούμενης έντασης (κολικοί) είναι συχνοί σε γαστρεντερικές παθήσεις λόγω της πλούσιας νεύρωσης της περιοχής. Ωστόσο η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι κάθε πόνος στην κοιλιά προέρχεται από το έντερο είναι λάθος λόγω της σύνδεσης και αλληλεπίδρασης νευρικών σπλαγχνικών συνδέσεων που έχει ως αποτέλεσμα την αντανάκλαση του πόνου ποικίλων σπλαγχνικών προβλημάτων στις ίδιες περιοχές της κοιλιάς.

· Αέρια τυμπανισμός
Η επίσχεση αερίων ή η αυξημένη αποβολή τους είναι συχνή σε αρκετά προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος και συνήθως αντανακλούν αλλαγές στο στερεό υπόλειμμα των τροφών αλλοιωμένη κινητικότητα του εντερικού σωλήνα ή αλλαγές στην καθιερωμένη λειτουργικότητα των μικροβίων της εντερικής χλωρίδας.

· Ξινίλα
Η ξινίλα είναι το δυσάρεστο σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη γεύση ξινού ή οποία μπορεί εντοπίζεται στο στόμα τον ουρανίσκο, το λαιμό ή το στομάχι. Οι συνήθεις θέσεις εντόπισης είναι στο λαιμό, τον ουρανίσκο, το στόμα, την κοιλιά. Συχνά η ξινίλα προκαλείται από αλλοίωση της ποιότητας ή της ποσότητας των υγρών του γαστρεντερικού σωλήνα και αλλοιώνει την ικανότητα γεύσης με αποτέλεσμα την δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Links:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 6945575287 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ