Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Υποτροπιάζον ερυσίπελας: Η συχνότητα του βαίνει αυξανόμενη

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη 

Το ερυσίπελας αποτελεί μικροβιακή φλεγμονή του δέρματος που έχει ως κύριο αίτιο τον στρεπτόκοκκο. Το μικρόβιο εισέρχεται αρχικά στην προσβεβλημένη περιοχή από μια λύση της συνέχειας του δέρματος, συχνά από μικροσκοπικό τραύμα το οποίο δεν υποπίπτει στην αντίληψη του ασθενούς. Στη συνέχεια εάν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει αποτελεσματικά το μικρόβιο εξουδετερώνεται, εάν αυτό δεν συμβεί, εμφανίζεται η χαρακτηριστική φλεγμονή του ερυσιπέλατος. Η προσβεβλημένη περιοχή είναι ερυθρή οιδηματώδης και διακρίνεται με σαφήνεια από τις υγιείς περιοχές του δέρματος που την περιβάλλουν, οι οποίες διατηρούν το χρώμα και την υφή τους. Συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, ναυτία, κεφαλαλγία πολλές φορές ελλείπουν, αλλά όταν είναι παρόντα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άμεσης διασποράς της λοίμωξης.
Το ερυσίπελας συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο ή τα κάτω άκρα και είναι πιο σύνηθες σε βρέφη μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Εάν το ερυσίπελας δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η νέκρωση, ο ακρωτηριασμός, η σήψη, η εμβολή, η νεφρική βλάβη, τα καρδιακά προβλήματα. Οι πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου για προσβολή από ερυσίπελας είναι:
· Καταστάσεις λεμφικής απόφραξης
· Καταστάσεις κακής αγγειακής κυκλοφορίας
· Καταστάσεις ανοσοκαταστολής ανεξάρτητα από τα αίτια που τις προκαλούν (π.χ. διαβήτης, ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας HIV)
· Οι συχνές στρεπτοκοκκικές αμυγδαλίτιδες
· Καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από μόνιμες ή συχνές λύσεις στη συνέχεια του δέρματος ανεξάρτητα από το αίτιο που τις προκαλεί (π.χ. χρόνιες μυκητιάσεις νυχιών, τραύματα από ξύρισμα)
· Το νεφρωσικό σύνδρομο

Ενώ η συχνότητα του ερυσιπέλατος μειώθηκε σε όλη την διάρκεια του εικοστού αιώνα, κατά τα τελευταία χρόνια η συχνότητά του βαίνει αυξανόμενη. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ερυσίπελας που υποτροπιάζει παρά την χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας. To ερυσίπελας που υποτροπιάζει πολλές φορές προκαλεί λεμφική καταστροφή από την επαναλαμβανόμενη μόλυνση με αποτέλεσμα τη μόνιμη παραμόρφωση της περιοχής (ελεφαντίαση). Οι πιο κοινοί παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπών είναι η χορήγηση ακατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας και η πλημμελής άρση των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν για ερυσίπελας, όπως είναι οι συχνές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, η κακή αγγειακή κυκλοφορία, το αυξημένο σάκχαρο αίματος, η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάδυση ανθεκτικών μικροβίων που προκαλούν ερυσίπελας λόγω κακής χρήσης αντιβιοτικών αποτελεί συχνό πρόβλημα σήμερα.

Εκτός από την βέλτιστη θεραπεία, γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πάσχοντες από ερυσίπελας που υποτροπιάζει είναι:

1. Πρέπει να μεριμνούν για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η αποφυγή του καπνίσματος, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων λαχανικών και η υιοθέτηση παραδοσιακών διατροφικών μοντέλων μεσογειακής διατροφής προσαρμοσμένων στα χρόνια νοσήματα του πάσχοντος είναι απαραίτητα μέτρα για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Πρέπει να αποφεύγουν τις πληγές και τις μολύνσεις από μικρόβια και μύκητες νυχιών ή δέρματος. Μέθοδοι πρόληψης των πληγών και των μολύνσεων αυτών είναι η αποφυγή βάδισης με γυμνά πόδια ιδιαίτερα σε δημόσια αποδυτήρια, πισίνες και θάλασσες, η χρήση άνετων παπουτσιών, ο συστηματικός έλεγχος των παπουτσιών για απομάκρυνση μικροαντικειμένων από το εσωτερικό τους και για ύπαρξη χαλασμένων ραφών, η συχνή αλλαγή καλτσών, η χρήση άνετων καλτσών, η προσεκτική κοπή των νυχιών, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων κατά το ξύρισμα και την κοπή των νυχιών. Προτιμήστε να αγοράζετε τα καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι κατά τις πρωινές ώρες (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα) και αυξήστε προοδευτικά το χρονικό διάστημα που τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση (π.χ. δέκα λεπτά ανά ημέρα) πριν τα χρησιμοποιήσετε μόνιμα.

3. Πρέπει να φροντίσουν να χάσουν σταδιακά το περιττό βάρος εάν είναι υπέρβαροι. Η παχυσαρκία οδηγεί σε δυσλειτουργία του κυκλοφορικού και του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας την πιθανότητα υποτροπής.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ