Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Χ#στηκαν οι ΣΥΡΖΑΝΕΛ πάνω τους! Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης για το άσυλο

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

"Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας  Επιτροπής Προσφυγών" αναφέρει ανακοίνωση του Μαξίμου.

Νωρίτερα, η Αγκυρα ως απάντηση στην απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους οχτώ τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία υποσχέθηκε νεα οξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλάει για «πολιτικά κίνητρα» της απόφασης και εμμέσως απειλεί με επιπτώσεις στις «διμερείς σχέσεις» και τις «περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατα των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».

Αυτή η απόφαση, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα.

Μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.

Η απόφαση για το άσυλο 

Νωρίτερα το Σάββατο η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε την παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη.

Η  Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου  έφυγε το μεσημέρι με δάκρυα στα μάτια από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας και εκείνοι τις αποφάσεις.

Τι είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τον Τσίπρα   

Δημόσια ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ζητήσει ξανά την έκδοση των οχτώ στρατιωτικών. « Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών και αυτό που είπα στον κ. Τσίπρα είναι ότι αυτοί μπορεί να επιστραφούν στη  Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή δεν γίνονται βασανιστήρια και η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει αυτή την έκκληση» είχε αναφέρει στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου.

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει « Ημουν σαφής το θέμα χειρίζεται η Ελληνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα οι ρόλοι της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας είναι διακριτοί. Η πολιτική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα και ο λαός στηρίζει τις δημοκρατικά εκλεγμένες και είναι αντίθετοι με πράξεις κατάλυσης της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα για να υπάρξει μια δίκαιη δίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ