Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ινομυαλγία: Απλά μέτρα κατά την καθημερινότητα μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες σύμφωνα με σημαντικές έρευνες του 2017

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η ινομυαλγία είναι ολιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα. Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με αισθήματα απόγνωσης, όταν ο πόνος συνοδεύεται από επίμονη δυσκαμψία, διατάραξη της ικανότητας προσαρμογής και επιτέλεσης απλών καθημερινών καθηκόντων ή επίμονη κόπωση. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά περιλαμβάνουν:

· Κόπωση

Η κόπωση της ινομυαλγίας δεν αποκαθίσταται με τον ύπνο ή άλλα μέτρα ξεκούρασης. Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα ακόμη και εάν η ποσότητα του ύπνου είναι φαινομενικά επαρκής. Η πτώση της ενεργειακής στάθμης του οργανισμού πολλές φορές εκδηλώνεται με αδυναμία συγκέντρωσης ή ελαττωμένη μνήμη.

· Διαταραχές ύπνου

Πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, όπως αυπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου.

• Άλλα προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν ινομυαλγία μπορεί επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες.

Το 2017 άφησε ισχυρό αποτύπωμα σε έρευνες που αφορούν την ινομυαλγία. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες του έτους που εκπνέει, αποδεικνύουν τη σημασία της υιοθέτησης μέτρων αναμόρφωσης συνολικά του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας του νοσούντος παράλληλα και ανεξάρτητα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα χρόνιο νόσημα που αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες μείωσης της ενεργειακής εφεδρείας των πασχόντων, εμφάνισης χρόνιας κόπωσης και μειωμένης ικανότητας διεκπεραίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών καθηκόντων.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται οι τρεις πιο σημαντικές έρευνες που έκαναν την διαφορά κατά το 2017 και αφορούν την καθημερινότητα του πάσχοντος ινομυαλγικού ασθενούς:

1. Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο τριακοστό πρώτο ετήσιο συνέδριο των ΗΠΑ για τις διαταραχές ύπνου, στις 5/06/2017 (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, Ιλινόις, Helen J. Burgess και συν. ) η έκθεση σε έντονο φως κατά το πρωί τροποποιεί τα στάδια του ύπνου με αποτέλεσμα η λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος κατά την διάρκεια ολόκληρου του εικοσιτετράωρου να βελτιστοποιείται και να μειώνεται η ευαισθησία του σε επώδυνα ερεθίσματα. Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές μελέτησαν μικρό αριθμό ασθενών (δέκα ασθενείς) η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί τα αποτελέσματα συμφωνούν με παρόμοια συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών.
Μεταφέρετε το γραφείο σας κοντά στο παράθυρο, περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί, επιλέξτε γραφεία και χώρους εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό, αποφύγετε την έκθεση σε έντονο φως και ηλεκτρονικές συσκευές αργά το απόγευμα και το βράδυ: Αυτές οι απλές κινήσεις ομαλοποιούν την επεξεργασία επώδυνων ερεθισμάτων.

2. Σύμφωνα με συγκεντρωτική ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pain Medicine, pnx109, https://doi.org/10.1093/pm/pnx109 στις 31 August 2017 (Πανεπιστήμιο του Princeton, New Jersey, Anita Gupta και συν.) τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας μπορούν να συντελέσουν στη μείωση του πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία. Ο μηχανισμός της άμβλυνσης του πόνου δεν περιλαμβάνει μόνο την απόσπαση της προσοχής κατά την διάρκεια των videogames. Σύμφωνα με έρευνες προκαλούνται σταθερές αλλαγές στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τον αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τον πόνο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε την δύναμη της εικονικής πραγματικότητας να αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος την εξωτερική πραγματικότητα στοιχείο που ενδέχεται να έχει και αρκετές αρνητικές διαστάσεις, οι οποίες μένουν να μελετηθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για αναπτυσσόμενους εγκεφάλους που αποτελούν κατεξοχήν χρήστες των βιντεοπαιχνιδιών. Ωστόσο η εικονική πραγματικότητα υπόσχεται να συντελέσει στην ανακούφιση του πόνου, στην χαλάρωση και στη μείωση των χορηγούμενων φαρμάκων σε πάσχοντες από ινομυαλγία, αγχώδεις επώδυνους σπασμούς και χρόνιο πόνο όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Επιλέξτε ένα videogame που σας χαλαρώνει και ασκείστε το επί μισή ώρα σε καθημερινή βάση: Αυτή η απλή κίνηση ομαλοποιεί σύμφωνα με τις προαναφερόμενες έρευνες την επεξεργασία επώδυνων ερεθισμάτων.

3. Σύμφωνα με μεταανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Psychiatric Practice(Muhammad Hassan Majeed και συν., νοσοκομείο Natchaug, Κονέκτικατ) η θεραπεία συμπεριφοράς Cognitive-behavioral therapy (CBT) έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις καταστάσεις χρόνιου πόνου περιλαμβανομένης της ινομυαλγίας, συντελώντας στη μείωση χημικών οπιοειδών φαρμάκων. Η θεραπεία συμπεριφοράς αποτελεί ταχεία ψυχιατρική μέθοδο που περιλαμβάνει πέντε – είκοσι συνεδρίες κατά την διάρκεια των οποίων ο πάσχων μαθαίνει τεχνικές αλλαγής της ψυχολογικής του στάσης απέναντι σε εξωτερικά αρνητικά ερεθίσματα. Η θεραπεία συμπεριφοράς έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης που συχνά συνοδεύει τους πάσχοντες από ινομυαλγία, αλλά και σε σύνδρομα χρόνιας κόπωσης.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ