Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Driven : BMW 116i 1.5 Turbo

Γράφει ο Μάνος Ράλλης
Η 2η γενιά της BMW Σειρά 1 υπέστη πριν από μερικούς μήνες το καθιερωμένο της facelift. Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι σε γενικές γραμμές οι αναμενόμενες με νέα φωτιστικά σώματα - επιτέλους τα πίσω δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σύνολο - διαφορετικής σχεδίασης ζάντες αλουμινίου καθώς και επενδύσεις στην καμπίνα. Επιπρόσθετα έχουν γίνει προσθήκες στον εξοπλισμό άνεσης και ασφαλείας ενώ έχουν διορθωθεί και τομείς όπως η εργονομία και η ηχομόνωση.

Το πλέον σημαντικό ωστόσο αφορά το κομμάτι των κινητήρων. Εκεί ο 1.6 στις βασικές τουλάχιστον εκδόσεις των BMW 116i και BMW 118i δίνει τη θέση του στον καινούργιο 1.5. Ένα μοτέρ γνωστό καθώς πρωτοπαρουσιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε στα μοντέλα της Mini για να μπει στη συνέχεια σε διάφορα μοντέλα της βαυαρικής φίρμας (μέχρι και στην BMW X1 και στην BMW Σειρά 3). Ο 1.5 λοιπόν διαθέτει τρεις κυλίνδρους, έχει χωρητικότητα 1499cc και υποτετράγωνη γεωμετρία. Ενσωματώνει τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων καθώς και άμεσου ψεκασμού. Φυσικά χρησιμοποιεί turbo. Με όλα τα παραπάνω η απόδοσή του στην BMW 116i που είχαμε και για δοκιμή αγγίζει τους 109ps και η ροπή τα 18.4kg.m. 


Τι γίνεται όμως στην πράξη; Είναι καλύτερος ο 3κύλινδρος 1.5 από τον 4κύλινδρο 1.6; Σε γενικές γραμμές ναι. Σε τομείς όπως η χρήση αμόλυβδης το νέο μοτέρ είναι σαφέστατα πιο αποδοτικό με τη μέσηκατανάλωση κατά τη δοκιμή της BMW 116i να κυμάνθηκε στα 8lt/100km όταν στο προηγούμενο μοτέρ είχαμε μετρήσει σχεδόν 9.5lt/100km. Επίσης οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι χαμηλότερες με 116gr/km έναντι 125gr/km. Σε επίπεδο επιδόσεων δεν αισθάνεσαι κάποια αισθητή διαφορά με το μοτέρ να συμπεριφέρεται σαν ένα καλό ατμοσφαιρικό σύνολο χωρίς ξεσπάσματα, ακόμα και στο πρόγραμμα λειτουργίας Sport+. Κάποιοι οδηγοί ίσως να μην αισθανθούν ότι οδηγούν αυτοκίνητο με turbo όπως επίσης δύσκολα θα καταλάβουν ότι οδηγούν και αυτοκίνητο με κίνηση στον οπίσθιο άξονα. Ακόμα και στους ελληνικούς δρόμους η ουρά της BMW 116i δεν ξεκολλά ακόμα και με όλα τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα.

Για να επανέλθω στα του μοτέρ οι επιδόσεις από στάση δεν ενθουσιάζουν με 0-100km/h σε 10.9sec ενώ και οι ρεπρίζ δεν είναι αυτές που περιμένεις από ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ. Το βάρος που ξεκινά από τα 1375kg είναι σεβαστός ανασταλτικός παράγοντας. Ο 1.5 εμφανίζει τα αποθέματα της ροπής του από πολύ χαμηλά, σχεδόν 1500rpm, και δουλεύει καλά έως στις 4000rpm, σχεδόν σαν diesel. Αυτό βεβαίως έχει τα θετικά του στην καθημερινή οδήγηση η οποία γίνεται πολύ εύκολα χωρίς να απαιτείται υψηλό στροφάρισμα. 


Περνώντας στα υπόλοιπα στοιχεία της BMW 116i, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλευρο και πολυτάλαντο αυτοκίνητο. Το πλαίσιο είναι εξαιρετικό και άριστα ζυγισμένο. Σε συνδυασμό με το πολύ καλό set-up και την άριστη επιλογή των αναρτήσεων (πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω) εξασφαλίζουν άνεση στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο καθώς και άριστο έλεγχο του αμαξώματος με εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης σε δρόμους με στροφές. Το τιμόνι με την μεταβλητή υποβοήθηση είναι άνετο στην ημερήσια χρήση ενώ προσφέρει σωστή πληροφόρηση και γρήγορη μεταφορά των εντολών του οδηγού όταν αυτός επιτίθεται. Ο επιλογέας των ταχυτήτων - σπάνιο φαινόμενο να έχουμε BMW για δοκιμή με manual κιβώτιο - έχει σαφές κούμπωμα ωστόσο οι διαδρομές του είναι σχετικά μακριές και δυσανασχετεί ελαφρώς στις γρήγορες αλλαγές σχέσεων.

Συνολικά η BMW 116i είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο. Έχει τα γνωστά μειονεκτήματα της πρακτικότητας και των χώρων για τους επιβάτες ωστόσο συνολικά είναι αυτό που περιμένει κάποιος από το πιο μικρό και προσιτό μοντέλο της φίρμας. Να είναι driver’s car και να εισάγει τους οδηγούς στον οδηγικά ευχάριστο και ποθητό κόσμο της BMW. Αν την επιλέξετε δώστε κάτι παραπάνω και προτιμήστε την 118i με τους 136ps ώστε να έχετε και την σπιρτάδα που λείπει από την 116i. Η διαφορά στα χρήματα δεν είναι αισθητή.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά BMW 116i
Κυβισμός : 1499cc
Ισχύς : 109ps/4500-6000rpm
Ροπή : 18.4kg.m/1250rpm
Βάρος : 1375kg
Εκπομπές CO2 : 116gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 10.9sec
Τελική Ταχύτητα : 195km/h
Κατανάλωση (μέση) : 5lt/100km
Διαστάσεις : 4329x1765x1440mm
Τιμές & Εξοπλισμός BMW 116i

Περισσότερα στο highoctane.gr που μας το κοινοποίησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ