Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ολόκληρη η επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στον Τσίπρα

Εκπρόσωποι από 25 αγροτικά μπλόκα -από τη Θράκη μέχρι την Ηλεία- κτηνοτρόφοι και αλιείς, συμμετέχουν στη σύσκεψη που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους τους καθώς και να καθορίσουν την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, μετά την πρόσκληση που ο ίδιος τους απηύθυνε.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή που απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες οι αγρότες στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα:

"Κύριε  Πρωθυπουργέ,

Η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία  παρότι αποτελούν «τη βαριά βιομηχανία της χώρας» είναι τομείς που έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και σήμερα και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που  απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας.

Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε  σήμερα (Υψηλό κόστος παραγωγής, καθήλωση των τιμών διάθεσης των  προϊόντων μας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, δραματική μείωση του εισοδήματός μας κ.α/) έρχεται και το ασφαλιστικό, το οποίο σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό θα εξαφανίσει οριστικά την αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Δεν θα συμφέρει κανέναν να παράγει.

Να υπενθυμίσουμε ότι:

Σήμερα με τη γεωργία την κτηνοτροφία και την αλιεία  απασχολούνται 1.200.000 άτομα περίπου, (συμπεριλαμβανομένων και των μελών των  οικογενειών μας) .  Πάνω από 300.000 είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πρακτικά σημαίνει  ότι μαζί με τα μέλη  των  οικογενειών μας  οι απασχολούμενοι ξεπερνούν τις 700.000.
Σημαντική είναι η συνεισφορά των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, παρουσιάζοντας σταθερότητα και δυναμισμό ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης στην οικονομία. Tο 2014 το ποσοστό των αγροτικών προϊόντων (περιλαμβανομένων των τροφίμων, των ποτών, του καπνού, των ελαιοκομικών προϊόντων και του βάμβακος) στη συνολική αξία εξαγωγών της χώρας καλύπτει σχεδόν το 19% περίπου, αντιπροσωπεύοντας αξία 5 δις ευρώ περίπου
Δίνουμε μάχη  καθημερινά  για να υπάρχει αύριο πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα, να συνεχίσουμε να  συνεισφέρουμε στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας.

Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να  αντισταθούμε στη λαίλαπα των μέτρων που έρχονται  που μας  υποχρεώσουν να εγκαταλείψουμε ουσιαστικά τις εκμεταλλεύσεις μας.

Με σημαία το ψήφισμα της 18ης Νοεμβρίου  και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής  σύσκεψης των  φορέων αγροτο- κτηνοτρόφων  και αλιέων Ελλάδας  που πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 14/1/2016 στη Θεσσαλονίκη ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ασφάλιση  αγροτών -κτηνοτρόφων – αλιέων (ΟΓΑ)

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έθεσε σε διαβούλευση η Κυβέρνηση, όσον αφορά τουλάχιστον τους αγροτο-κτηνοτρόφους και αλιείς για την κατάργηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό τους.

Ζητάμε:

Τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό των αγροτών, αφού απεμπλακεί από την ευθύνη παροχής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και μελετηθεί η αναμόρφωσή του, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του.
Την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία  και τη δυνατότητα ασφάλισής τους, με  έκδοση Ειδικού παράβολου αγοράς ασφαλιστικών εισφορών,  από την αξία του οποίου, ποσοστό 10% θα αποδίδεται.  στον ΟΓΑ.  Λαμβάνοντας υπόψη ότι  από τους 300.000 οικονομικούς μετανάστες, ένας πολύ μικρός αριθμός  (2% περίπου)  εργάζεται σήμερα νόμιμα στη χώρα μας, θα πετύχουμε  αφενός να είναι  ασφαλισμένοι, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά  στο ασφαλιστικό  ταμείο του  ΟΓΑ.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

- Αφορολόγητο στις 12.000€.

- Για τα κτηνοτροφικά προϊόντα  ο συντελεστής φορολογίας να ξεκινάει από το 8%

- Καμία προκαταβολή  φόρου

- Η  ιδιοεργασία και η εργασία των μελών της οικογένειας (με βάση τις ΜΑΕ) να λογίζονται στα έξοδα της εκμετάλλευσης.

- Μεταφορά παθητικού από το ένα έτος στο άλλο

- Αφορολόγητο όριο για  επιδοτήσεις  12.000 €, όπως ισχύει σήμερα.

- Να μεταφέρεται η απόσβεση παγίων στις επόμενες χρήσεις και να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να επιλέγει  το συντελεστή απόσβεσης  από  15 έως 20%.

- Απαλλαγή των αγροτών- κτηνοτρόφων - αλιέων  από διάφορα επιβαλλόμενα τέλη (π.χ. τέλος επιτηδεύματος κ.α.).

- Απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (σταβλικές εγκαταστάσεις, καλλιεργήσιμη γη και ακίνητα που αφορούν τη συγκέντρωση, τη συσκευασία, την πρωτογενή μεταποίηση, την αποθήκευση και τη διάθεση των προϊόντων) από κάθε φόρο  προς το Δημόσιο, περιλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ κύριου και συμπληρωματικού.

Άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι  και αλιείς. ( Άμεσες  ενισχύσεις,  Πρόγραμμα νέων αγροτών, εξισωτική  αποζημίωση, βιολογικά προγράμματα, επιστροφή φόρου καυσίμων  κ.ά.)

Ενέργεια - ΦΠΑ

- να επανέλθουν σε καθεστώς ΦΠΑ 13%, τα  ζώντα ζώα όλων των κατηγοριών.

- να  υπάρξει ειδικός φορολογικός συντελεστής  κάτω από το 10% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέατα, γάλα κ.τ.λ).

- να μειωθεί  ο ΦΠΑ   στις χονδροειδείς ζωοτροφές στο 8%.

- Επαναφορά του ΦΠΑ  στο κόστος  εισροών στο προηγούμενο καθεστώς.

- Κάρτα για μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες και μείωση της τιμής κιλοβατώρας  (0,04 Ευρώ/κιλοβατώρα).


Χρέη Αγροτών – Κτηνοτρόφων - Αλιέων   ΔΑΝΕΙΑ

Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής.

- να σταματήσει η δίωξη  αγροτών - κτηνοτρόφων  λόγω των ήδη βεβαιωμένων δανείων στη ΔΟΥ, να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού δεν έχουν να πληρώσουν .

- Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και  ρύθμιση των  εγγυημένων από το  Ελληνικό Δημόσιο   δανείων της  πρώην  ΑΤΕ  για 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και 3ετή περίοδο χάριτος.

- Για τα υπόλοιπα δάνεια ζητάμε κούρεμα ενός ποσοστού του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων (υπερημερίας και συμβατικών). Αποπληρωμή του υπολοίπου  με ρύθμιση  για τουλάχιστον 20 χρόνια με  χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

Ζητάμε επίσης:

Μέτρα  μείωσης του υψηλού  κόστους  παραγωγής - βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής (μείωση του κόστους ενέργειας, ζωοτροφών κ.α)
Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών άδειων λαϊκών αγορών και η τελική  εξάλειψή τους
Να δώσει το Υπουργείο μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να  δοθούν στους κτηνοτρόφους και  επιπλέον βοσκότοποι  με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης των βοσκοτόπων.
Άμεση  απόδοση των αποζημιώσεων των ζημιών από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.
Όχι στην επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος πέρα των  επτά ημερών.
Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.


ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ  ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ.

Στην Πανελλαδική  σύσκεψη των  φορέων αγροτο- κτηνοτρόφων  και αλιέων  της Ελλάδας  που πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 14/1/2016 στη Θεσσαλονίκη αποφασίσαμε  να συνεχίσουμε  και να εντείνουμε τον  κοινό μας  αγώνα.

Στις 20/1/2016 ημέρα Τετάρτη όλοι οι αγροτο-κτηνοτρόφοι και αλιείς βγαίνουν στους δρόμους συντεταγμένα με απόφαση των Οργανώσεών τους, με κλιμάκωση στις 28/1/2016 στη Θεσσαλονίκη.

Δεν μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα προκειμένου να αντιταχθούμε στο ξεκλήρισμά μας, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στα μέτρα που μας αφανίζουν.


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας

  • Σύνδεσμος  Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
  • Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων
  • Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών
  • Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών
  • Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών
  • Πανελλήνιος  Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών  και Αγροτικών Θεμάτων
  • Πανελλήνια Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)
  • Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)
  • ΤΟΕΒ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Λάρισας
  • Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ