Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ- ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ

Τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας με άμεσες και ολέθριες συνέπειες στην υγεία των αστυνομικών καταγγέλλει με ερώτηση του στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. Αφορμή αποτέλεσε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άνδρες του ΑΤ Καλαμαριάς που προσήγαγαν κρατούμενο στη ΓΑΔΘ -ο οποίος όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια πάσχει από μηνιγγίτιδα- υποχρεώθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους το αντίτιμο των χαπιών που τους χορηγήθηκαν για να προφυλαχθούν από τη μεταδοτική νόσο. 
Ο κ. Φωκάς με την ερώτηση του ζητά να ενημερωθεί γιατί η υπηρεσία δεν χορήγησε δωρεάν ως όφειλε τα γενόσημα χάπια στους αστυνομικούς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο έκθεσης των αστυνομικών σε επικίνδυνες νόσους, με δεδομένο πως ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθαριότητας της ΓΑΔΘ και των αστυνομικών τμημάτων, ζήτημα που έχει επανειλημμένα θέσει ο κ. Φωκάς. 
Σε δήλωση του ο βουλευτής σημειώνει τα εξής: «Επανειλημμένα έχω ζητήσει τις τελευταίες ημέρες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική βόμβα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών, πολιτών και κρατουμένων. Το κρούσμα μηνιγγίτιδας είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν. Αλλά αυτό που εξοργίζει δεν είναι άλλο από την ακατανόητη απόφαση να χρεώσουν στους αστυνομικούς τα χάπια για την προστασία τους από τη μηνιγγίτιδα. Πάλι καλά που δεν τους ζητούν να βάζουν και οι ίδιοι βενζίνη στα περιπολικά… σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταματήσει άμεσα ο διασυρμός των Ελλήνων αστυνομικών. Η αξιοπρέπεια τους είναι πάνω από τα μέτρα της λιτότητας…» 


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: 1)Υπουργό Υγείας και 2) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: «Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε αστυνομικό τμήμα της Καλαμαριάς και στη ΓΑΔΘ»
Από δημοσιεύματα του Τύπου ενημερώθηκα ότι προ δεκαημέρου και συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 οδηγήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης νεαρός τοξικομανής, ο οποίος καταλήφθηκε από παροξυσμό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Την επομένη ημέρα το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος.
Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, η Αστυνομική Διεύθυνση λαμβάνει έγγραφη ενημέρωση από το νοσοκομείο πως ο τοξικομανής πάσχει από την επικίνδυνη μεταδοτική νόσο μηνιγγίτιδα. Δύο ημέρες αργότερα, διαβιβάστηκε έγγραφο προς τους αρμόδιους επικεφαλής των κρατητηρίων του Αστυνομικού Μεγάρου και του Τμήματος της Καλαμαριάς, με συνημμένα τα ονόματα που εκτελούσαν υπηρεσία τις ώρες σύλληψης, κράτησης και μεταγωγής του τοξικομανούς, μαζί με ένα επίσης συνημμένο φάκελο που περιείχε αριθμό γενόσημων χαπιών, ίσο με τον αριθμό των ονομάτων των αστυνομικών που βρέθηκαν εκ του καθήκοντος εκτεθειμένοι.
Σημειωτέον, ότι κατά την χορήγηση του κάθε χαπιού, κάθε αστυνομικός υπέγραφε την κατάσταση δίπλα στο όνομα του και κατέβαλε το αντίτιμο των 40 λεπτών που ήταν η αξία του χαπιού.
Δεδομένου ότι κρούσμα μηνιγγίτιδας στη ΓΑΔΘ και σε αστυνομικό τμήμα που λειτουργούν από 1 Ιανουαρίου χωρίς συνεργεία καθαρισμού αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε άμεσα να προβείτε, ώστε να διασφαλίσετε την υγεία των αστυνομικών και των πολιτών;
2) Γιατί η ίδια η Υπηρεσία δεν χορήγησε δωρεάν το γενόσημο χάπι στους εκτεθειμένους αστυνομικούς;
3) Ποια μέτρα λαμβάνονται για την πρόληψη της υγείας των αστυνομικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ