Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δείτε το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο με κόστος πάνω από... 100 εκατομμυρία δολάρια

Το μεγαλύτερο μπλε ζαφείρι στον κόσμο ανακαλύφθηκε σε ορυχείο στην Σρι Λάνκα το οποίο όντας τεραστίων διαστάσεων δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε είδος νομίσματος αλλά να αποτελέσει μέρος μιας συλλογής κάποιου από τους πολύ (μα πολύ) πλούσιους συλλέκτες

Ένας από τους πιο σπάνιους πολύτιμους λίθους ανακαλύφθηκε στην Σρι Λανκα τον περασμένο Αύγουστο και μόλις τώρα είδε το φως της δημοσιότητας εντυπωσιάζοντας τους ειδικούς αλλά και όλους τους φανατικούς των πολύτιμων λίθων.

Πρόκειται για ένα μπλε ζαφείρι βάρους 1.404,49 καρατίων, το οποίο ειδικοί για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας πολύτιμων λίθων (γεμολόγοι) του Colombo, δηλώνουν ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολλάρια ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να πωληθεί ως και 175 εκατομμύρια δολλάρια.

Τα αστεροειδή ζαφείρια πήραν την ονομασία τους από την εξαγώνια αστεροειδή αντανάκλαση τους η οποία εμφανίζεται στην επιφάνεια τους όταν γυαλιστούν.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο λίθος ανακαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Ratnapura, πόλη η οποία βρίσκεται νότια της Σρι Λάνκα και είναι γνωστή ως πόλη των κοσμημάτων.

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα του, δήλωσε στη Ceylon Today ότι το ζαφείρι προοριζόταν να γίνει ένα ανεκτίμητο μουσειακό έκθεμα και ότι το μέγεθος του λίθου είναι τόσο μεγάλο που δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε οποιόδηποτε είδος κοσμήματος.

Ο νέος ιδιοκτήτης δεν αποκαλύπτει πόσα πλήρωσε για να αποκτήσει τον εν λόγω πολύτιμο λίθο. Ο ίδιος δήλωσε στο BBC, ότι υποπτευόμενος ότι αυτό μπορεί να ήταν το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο, πήρε το ρίσκο και το αγόρασε αμέσως μόλις το είδε. Το ονόμασε το «Αστέρι του Αδάμ» καθότι σύμφωνα με τη μουσουλμανική Πίστη ο προφήτης Αδάμ είχε πάει στη Σρι Λάνκα όταν ο Θεός τον εξόρισε από τον Κήπο της Εδέμ.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σρι Λάνκα Rishad Bathiude, δήλωσε ότι η εξαγωγή πολύτιμων λίθων της χώρας αυξήθηκε κατα 135%, από 70 εκατομμύρια το 2010 στα 165 εκατομμύρια το 2014. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι η παγκόσμια ζήτηση κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 6% μέχρι το 2020.

Τα αίτια της αυξημένης ζήτησης θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε πολλούς οικονομικούς παράγοντες και μια ασταθή διεθνή οικονομία η οποία ψάχνει επενδύσεις σε πιο χειροπιαστά (και πόσο πιο... χειροπιαστά!) αντικείμενα.

Όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει προκληθεί από το ενδιαφέρον για το δαχτυλίδι αρραβώνων της Δούκισσας του Cambridge, πρώην ιδιοκτησία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το οποίο έχει ένα μεγάλο μπλε ζαφείρι Κεϋλάνης.

Η Εθνική αρχή Γεμολόγων και κοσμημάτων της Σρι Λάνκα εκτιμούν ότι το βασιλικό αυτό δαχτυλίδι και η φήμη του (λόγω και Νταϊάνας) αύξησε τις παγκόσμιες πωλήσεις και τη ζήτηση ζαφειριών της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ