Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι σαν τα άλλα στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δύο ακριβώς εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που είναι προγραμματισμένη από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Έκθεση θα γίνει.

Λίγο μικρότερη από τις προηγούμενες, αλλά -όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo- «η 80ή και γι’ αυτό επετειακή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά». Όλα τα υπόλοιπα που τη συνοδεύουν -και συχνά συγκεντρώνουν περισσότερο ενδιαφέρον- είναι στον αέρα. Ο χρόνος και ο χώρος των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό δεν έχουν καθοριστεί. Ούτε, βέβαια, οι επισκέψεις και τα προγράμματα των άλλων πολιτικών αρχηγών, που πιθανότατα θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Επίσης, εκκρεμούν οι παραδοσιακές επισκέψεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσίαση των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Και κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει αν θα γίνουν.

Μέσα στην δυσάρεστη για την πραγματική οικονομία κατάσταση, που οδήγησαν το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls και επιβαρύνεται από την πολιτική αβεβαιότητα, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος στέκονται αμήχανοι. Πέρασαν το καλοκαίρι στα γραφεία, στα εργοστάσια και στα μαγαζιά τους, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μιας καταστροφής που δεν τη φαντάζονταν ούτε στα χειρότερα όνειρά τους. Τα δραματικά SOS προς την κυβέρνηση ήταν διαρκή και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, ημέρες κατά τις οποίες η Θεσσαλονίκη είναι έρημη σαν τη… Σαχάρα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις των προέδρων Επιμελητηρίων και Συνδέσμων -στη δεύτερη, που έγινε Παρασκευή απόγευμα συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας- και εκδόθηκε κοινό ψήφισμα προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο ψήφισμα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του Βορρά καλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμβάλλουν στην αποφυγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο «εξέλιξη που θα λειτουργούσε εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».

Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, επανεκκίνηση ΕΣΠΑ κ.λπ.) ώστε να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό οι κανονικοί ρυθμοί στην αγορά και την παραγωγή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με αυτά τα δεδομένα -όπως σημείωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειρος επιχειρηματικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης- αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των φορέων της πόλης με τον πρωθυπουργό η ατμόσφαιρα θα είναι τόσο βαριά, που οι αντίστοιχες συναντήσεις των προηγούμενων χρόνων θα μοιάζουν με περίπατο στο πάρκο έναν ανοιξιάτικο απόγευμα».

Για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκο Λουφάκη το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας με διαφορά από όλα τα υπόλοιπα είναι η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που έχει διαρραγεί πλήρως. «Τα προβλήματα είναι άπειρα και θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας ακόμη και τις επόμενες ημέρες, αφού πολλές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό - κυρίως εισαγωγές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων- και έκλεισαν για το καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά» σημειώνει ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι τέτοια παραδείγματα υπάρχουν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική).

«Εάν συναντήσουμε τον πρωθυπουργό το μόνο που θα του πω είναι να καταργηθούν άμεσα τα capital controls για τις επιχειρήσεις, καθώς η χώρα έχει πάει τόσο πίσω τους τελευταίους δέκα μήνες, που όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν με πολυτέλειες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λουφάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης στην δυνητική συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα ζητήσει την υλοποίηση του Μνημονίου και την προσπάθεια ελαστικοποίησης των όρων του, ώστε να καταστούν φιλικότεροι στην παραγωγή. «Αν αντί να μιλάμε για την εφαρμογή της συμφωνίας μιλάμε για εκλογές δεν κάνουμε τίποτα» σημειώνει ο κ. Σαββάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι με εξαίρεση ίσως τα τρόφιμα σε όλους τους άλλους παραγωγικούς κλάδους «έχουμε δράματα».

Περιορίστηκε στο 17% η πτώση στους εκθέτες

Στο 17% σε σχέση με πέρσι έχει περιοριστεί η πτώση των συμμετοχών στη φετινή 80η ΔΕΘ, καθώς -σύμφωνα με τη διοίκηση- τις τελευταίες ημέρες κάποιες επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά. Το επείγον της υπόθεσης αποδεικνύεται και από την κινητοποίηση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Η κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά κάλεσε στη Θεσσαλονίκη τον πρόεδρο της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κώστα Μίχαλο και του ζήτησε τη στήριξη των Επιμελητηρίων στη ΔΕΘ. Η απάντηση ήταν θετική, αλλά χωρίς ουσία, αφού –ως γνωστόν- όσα Επιμελητήρια επιθυμούν να στηρίξουν τη ΔΕΘ –κυρίως της Θεσσαλονίκης και ορισμένα της Β. Ελλάδος- το κάνουν ήδη εδώ και χρόνια, επιδοτώντας σημαντικό ποσοστό από τη συμμετοχή μελών τους.

Σε κάθε περίπτωση τα 180 στρέμματα του εκθεσιακού κέντρου θα είναι πλήρη και η εικόνα καλή. Επειδή, όμως, το ζητούμενο είναι η επισκεψιμότητα η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo επιχειρεί να προσελκύσει κόσμο στη ΔΕΘ μέσω των παράλληλων εκδηλώσεων. Το μεγάλο γεγονός είναι η έλευση πιστών αντιγράφων των «Μαγεμένων» απευθείας από το Λούβρο, όπου βρίσκονται τα πρωτότυπα αγάλματα.

Οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης» θα εκτίθενται στο περίπτερο 3, που βρίσκεται δίπλα στο Παλαί ντε Σπορ. Στο ίδιο περίπτερο θα υπάρχει έκθεση εφευρέσεων, τεχνολογίας και μουσικών οργάνων της αρχαιότητας. Από τις μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει η συναυλία – αφιέρωμα στα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη, που θα δοθεί το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του συνθέτη.


Πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ