Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ....

του Νίκου Κούτρικα

Ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις στο κτίριο της "μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ" στο Παρίσι. H σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι πιο περιορισμένη και αποτελείται από 6 άτομα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση συνοδεία των κ.κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, Παπασταύρου του κ. Πρωτόππαπα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Κυβερνητικές πηγές ερμήνευαν την συμφωνία για το "ραντεβού στο Παρίσι" ως "ξεμπλοκάρισμα" της διαπραγμάτευσης και για είσοδο στην τελική φάση των συζητήσεων με τους δανειστές.

Η διήμερη διάρκεια των συζητήσεων συνδέεται με τη συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να "κλείσει" η διαπραγμάτευση στο Παρίσι χωρίς όμως η Ελλάδα να δεχθεί μέτρα που θα υπονομεύουν την ανάπτυξη.
Πάντως ότι και αν γίνει το "χειρότερο σενάριο" είναι όπως μας ενημέρωσε έγκυρη πηγή να έχουμε χρονική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος το πολύ... μερικών εβδομάδων.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να.... "λύσει τον γόρδιο δεσμό" που έχει δημιουργήσει εν μέρει η τρόικα και να κλείσει τη συμφωνία τόσο για την αξιολόγηση όσο και για την επόμενη μέρα.

Στόχος της συνάντησης είναι να "επικυρωθεί η συμφωνία" και στη συνέχεια στις 8 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρξει και η "πολιτική απόφαση". Το οικονομικό επιτελείο μαζί με τους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σκοπό να αποδομήσει τα επιχειρήματα της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ που εάν γίνει αποδεκτό θα σημάνει και νέα μέτρα αλλά και να αποτρέψει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Η απόφαση για την συνάντηση αποφασίστηκε μεταξύ των δύο πλευρών την Κυριακή το βράδυ, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως υπάρχει πρόοδος.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως ανέφερε πως η συνάντηση αφορά την "ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων" ώστε να "ξεκλειδώσει "η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και τότε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί συμφωνία πακέτο για να προετοιμαστεί η συμμετοχή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής που αναμένονται όπως μαθαίνωεκπλήξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ