Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Νέα γενιά ξυριστικών λεπίδων με πολυλειτουργικές νανοεπιστρώσεις αλλά και οφθαλμικών φακών ήλιου παράγεται με την εφαρμογή νανοτεχνολογίας και εφαρμογών Laser.Το βασικότερο: Όλα γίνονται στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια με σκοπό να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο τίτλος του προγράμματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015, είναι «πολυλειτουργικές νανοεπιστρώσεις με υβριδικές, οργανικές-ανόργανες διεπιφάνειες» και εστιάζει στην «παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας». Στόχος του όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Πατσαλάς ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ είναι «η ενίσχυση της ερευνητικής συυνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων πανεπιστημίων και βιομηχανιών».

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας του ΑΠΘ επιστημονικά υπεύθυνο για το πρόγραμμα, αποτελεί ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της έρευνας και της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών βιομηχανιών.

Ο ερευνητής Π. Πατσαλάς εξηγεί το σκεπτικό και το στόχο του προγράμματος: «Οι δύο ερευνητικοί φορείς, το δικό μας Εργαστήριο από το ΑΠΘ και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Κέντρο Εφαρμογών Laserστο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα αναπτύξουν την τεχνολογία της ανάπτυξης νανοεπιστρώσεων με προεπιλεγμένες ιδιότητες που να ικανοποιούν τις βιομηχανικές ανάγκες (μηχανικές για τις λεπίδες και οπτικές για τους φακούς) με χρήση τεχνολογίων laser και πλάσματος και έλεγχο της δομής στη νανοκλίμακα. Η πρόκληση αφορά στην παρουσία διεπιφανειών μεταξύ οργανικών και ανόργανων υλικών που είναι συνήθως ασύμβατα μεταξύ τους».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δύο εταιρείες . Η ViolexBICAE, μια εταιρεία που εξάγει ελληνικά ξυραφάκια σε 153 χώρες του κόσμου και η εταιρεία παραγωγής οφθαλμικών φακών με έδρα τη Θεσσαλονίκη UnionOpticAE έχει αξιολογηθεί από την ICAP με υψηλό Credit Rating και έχει ενταχθεί στις «STROGEST COMPANIES IN GREECE», ως μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην Ελλάδα.

Η όλη ερευνητική διαδικασία διεξάγεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011» της ΓΓΕΤ με αντικείμενο τις Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ