Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Επειδή την κόβουμε για δύσκολη την γαλοπούλα φέτος, λέμε να σας δώσουμε χριστουγεννιάτικη συνταγή για κοτόπουλο. Γι' αυτό σας την παρουσιάζουμε σήμερα έτσι που να έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τα υλικά που χρειάζονται. Λοιπόν, πάμε για ένα σούπερ σπέσιαλ γεμιστό κοτόπουλο στη γάστρα:

Υλικά
  • 1 κοτόπουλο
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμός από το κοτόπουλο
  • 1/2 κιλό συκωτάκια πουλιών
  • 1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρι
  • 12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)

Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε σε κατσαρόλα για 4΄. 
Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄. Προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 5΄. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι και 3 φλ. τσαγιού ζωμό από το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη. 
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρουφήξει το ζωμό και το ρύζι να είναι σπυρωτό.
Ρίχνουμε στη γέμιση τα κάστανα κομμένα στη μέση και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε. 
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε γάστρα και γύρω γύρω βάζουμε ό,τι περίσσεψε από τη γέμιση. Ρίχνουμε 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε. 
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200οC για 40΄. 
Χαμηλώνουμε στους 170οC και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα. 
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ