Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΣ

Αμερικανοί ερευνητές έκαναν μία σημαντική ανακάλυψη για το χώρο της υγείας αλλά και του bodybuilding.
Συγκεκριμένα βρήκαν και απομόνωσαν μία ξεχωριστή πρωτεΐνη η οποία, όπως εξηγούν, προκαλεί υπερτροφία (φούσκωμα) στους μυς, αν συνδυαστεί με έντονη σωματική άσκηση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Κλινικής Mayo ανακάλυψαν την πρωτεΐνη, με την ονομασία PGC-1 α-4, η οποία ανιχνεύεται στους σκελετικούς μυς τόσο των τρωκτικών όσο και των ανθρώπων.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι ότι η PGC-1 α-4 είναι σχεδόν πανομοιότυπη με μια άλλη πρωτεΐνη, την PGC-1 α, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει την αντοχή έπειτα από αερόβια άσκηση.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δύο πρωτεΐνες που προέρχονται από το ίδιο γονίδιο ρυθμίζουν τις επιδράσεις και των δύο τύπων άσκησης» σχολίασε ο Χορχέ Ρούας συγγραφέας της μελέτης και τόνισε ότι «Θα ήταν συναρπαστικό να βρίσκαμε τρόπο να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης»

Η επίδραση της PGC-1 α-4 στους μυς διαπιστώθηκε όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένους ιούς ως φορείς για την εισαγωγή του γονιδίου της πρωτεΐνης στα πόδια ποντικών και παρατήρησαν ότι μερικές μέρες αργότερα, οι μυϊκές τους ίνες ήταν 60% μεγαλύτερες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν το μηχανισμό δράσης της πρωτεΐνης: αρχικά η PGC-1 α-4 αυξάνει τη δραστηριότητα μιας άλλης πρωτεΐνης, της IGF1, η οποία προάγει την αύξηση των μυών και από την άλλη, καταστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης μυοστατίνης, η οποία λειτουργεί σαν φρένο στην αύξηση των μυών.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα ότι η ανακάλυψη θα ωφελήσει τους καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, ενώ είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί και για την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ