Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΤΗΣ UEFA ΚΙ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το FFP μπήκε για τα καλά στη ζωή των "ασπρόμαυρων", που αναζητούν άμεσες λύσεις για να αποφύγουν τα δυσάρεστα. Είναι γεγονός, όμως, ότι με κάποιους άλλους χειρισμούς ίσως να αποφεύγονταν η πίεση Λεονάρντο, Αρίας, Σπαντάσιο.Αυτοί ήταν οι τρεις πρώτοι παίκτες που "θυσιάστηκαν" από τους "ασπρόμαυρους" στο βωμό του... μπαμπούλα της UEFA. Έπονται κι άλλοι; Οι ενδείξεις λένε ναι. Ο χρόνος, όμως, είναι αυτός που θα δείξει. Με ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό, αν όντως επαληθευτούν οι ενδείξεις; Επίσης ο χρόνος θα δείξει.
Είναι γεγονός ότι εκεί στην Ελβετία, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δεν παίζουν. Πήραν κάποιες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει οι ομάδες να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και ως στυγνοί τεχνοκράτες, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους μέχρι κεραίας.
Γι' αυτούς το ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει από την κατηγορία "λαϊκό σπορ", με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το αντιμετωπίζουν ως "μπίζνα" (και μάλιστα μεγάλη) και με τέτοιους όρους θέλουν να παίζεται. Τώρα, αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα το καταγράψει η ιστορία στο μέλλον. Προς το παρόν είναι γεγονός, είναι η πραγματικότητα και όπως χτυπάει το ταμπούρλο πρέπει να πάει κι ο χορός.

Η θέση του ΠΑΟΚ
Το δυσάρεστο για τον ΠΑΟΚ είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στους συλλόγους, που αυτοί οι τεχνοκράτες έχουν βάλει στα μαύρα κατάστιχά τους. Θα πει κανείς ότι δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ από την Ελλάδα, αλλά και η ΑΕΚ, όπως και ο Παναθηναϊκός. Σωστά, όμως, εδώ για τον ΠΑΟΚ μιλάμε.
Το θέμα, λοιπόν, είναι τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ. Πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση. Πόσο βαθιά είναι αποφασισμένοι οι "ασπρόμαυροι" να βάλουν μαχαίρι στον υπάρχοντα προϋπολογισμό, ώστε να μην γίνει ο σύλλογος εξιλαστήριο θύμα στις βουλές κάποιων τεχνοκρατών, όπως, για παράδειγμα, έγινε η ίδια η χώρα, η Ελλάδα, στις επιθυμείς κάποιων άλλων τεχνοκρατών.
Τις συνέπειες, βεβαίως, τις βιώνουμε όλοι, οπότε καλό είναι οι "ασπρόμαυροι" να παραδειγματιστούν από αυτές και να πάρουν πολύ πολύ στα σοβαρά αυτό που επιτάσσει η UEFA, ώστε να μην γίνει ο σύλλογος "πείραμα", όπως "πείραμα" έγινε η Ελλάδα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, καλώς ξεκίνησε να γίνεται αυτό που γίνεται. Οι πρώτες κινήσεις έτσι κι αλλιώς ήταν ανώδυνες, ως ένα βαθμό, αφού και για τους τρεις παίκτες που έφυγαν δεν... έκλαψε δα και κανείς οπαδός. Τι θα γίνει από 'δω και πέρα, βέβαια, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, καθώς άλλοι παίκτες, όπως ο Κοντρέρας, ο Σαλπιγγίδης, ο Βιεϊρίνια ή ο Φωτάκης δεν μπαίνουν στην ίδια μοίρα με αυτούς που αποτελούν παρελθόν. Τέτοια συζήτηση, πάντως, δεν μπορεί να ανοίξει τώρα, χωρίς να έχει γίνει κάτι, οπότε ας μείνουμε σε όσα προηγήθηκαν.
Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, προς το παρών αδειάζει το ρόστερ του. Δείχνει έμπρακτα στην UEFA ότι κάνει κινήσεις με στόχο το νοικοκύρεμα. Ένα νοικοκύρεμα για το οποίο μίλησε ο Θόδωρος Ζαγοράκης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, οπότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται κάποια αιφνιδιαστική κίνηση. Απλώς επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια και τον τρόπο που η διοίκηση θα διαχειριστεί την κατάσταση ως το τέλος.

Η προηγούμενη κι η επόμενη μέρα
Ένα ζήτημα που γεννιέται, φυσικά, είναι γιατί έπρεπε να φτάσει ο ΠΑΟΚ να κάνει αυτές τις κινήσεις υπό το καθεστώς της πίεσης. Η UEFA δεν αποφάσισε ξαφνικά, μέσα σε μία μέρα, να εφαρμόσει το περιβόητο Financial Fair Play (FFP). Χρόνια συζητείται το θέμα και όλοι γνώριζαν ότι θα έρχονταν αυτή η στιγμή.
Είναι φανερό μέσα από τα γεγονότα ότι κάποιοι χειρισμοί της παρούσας διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αυτοί που έπρεπε. Σε κάποια πράγματα είτε δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί, είτε επικράτησε η ελληνική νοοτροπία που λέει... "έχει ο Θεός". Ο Θεός μπορεί να έχει, η UEFA, όμως, δεν... δίνει!
Τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας οι "ασπρόμαυροι" έπρεπε από χρόνια να τους είχαν πάρει πολύ πιο σοβαρά, φροντίζοντας με κάθε τρόπο -κατ' αρχήν- να λύσουν το θέμα των παγωμένων χρεών προς το δημόσιο, που κατατρέχουν τον σύλλογο. Είναι ωραίο να έχεις μια ομάδα αξιοσέβαστη, που να κυνηγάει και να διεκδικεί στόχους, όμως, δεν είναι καθόλου ωραίο να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σου πάρουν την άδεια, για τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Μπροστά του, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έχει Γολγοθά -κι ας είναι Χριστούγεννα. Οι χειρισμοί επιβάλλεται να είναι λεπτοί, για να βγει από τη στενωπό αλώβητος. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα: να αδειάσει το ρόστερ από συμβόλαια που βαραίνουν, να πωληθεί -ίσως- κάποιος παίκτης, ώστε να προκύψει ζεστό χρήμα, να βρεθούν φερέλπιδες αντικαταστάτες, που από την αρχή να δείξουν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος, να μην δυσαρεστηθούν οι οπαδοί κι άλλα πολλά.
Η διοίκηση, δηλαδή, έχει ένα μεγάλο στοίχημα με τον ίδιο της τον εαυτό, που πρέπει να κερδίσει για το καλό του ίδιου του συλλόγου. Το πόσο εφικτό είναι, δεν θα αργήσει να φανεί. Το σίγουρο, δε, είναι ότι... κληρώνει μέσα στον Μάρτιο. Τότε που οι σύλλογοι θα κληθούν να καταθέσουν τους φακέλους για την εξασφάλιση άδειας για την επόμενη σεζόν. Αν πάει ο ΠΑΟΚ στο... ταμείο, θα φανεί σε τρεις μήνες.

Του Ευγένιου Δαδαλιάρα στο olapaok.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ