Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ SUPER 3 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΙΓΙΟ

Στα κίτρινα ο Καστίγιο


O Nery Castillo στον ΑΡΗ! Ένας πολυσυζητημένος ποδοσφαιριστής, με αδιαμφισβήτητο ταλέντο, έρχεται στην ομάδα για να προσφέρει, σε μια θέση που χρειάζεται ενίσχυση. Ο διεθνής Μεξικανός αποδέχθηκε την πρόταση που του υπέβαλλε η ΠΑΕ ΑΡΗΣ, επήλθε προφορική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών και ο Castillo θα φορέσει τη φανέλα με το Θεό του Πολέμου.

Αν και οι συστάσεις περιττεύουν, για έναν ποδοσφαιριστή που τον γνωρίζει όλη η Ελλάδα, στα 27 του χρόνια έχει ζήσει, αυτό που λέμε, «δέκα ζωές»! Ο Nery, γεννήθηκε στις 13/6/1984, συμπτωματικά, στο Μεξικό (San Luis Potosi), καθώς ο πατέρας του, Ουρουγουανός στην καταγωγή, ποδοσφαιριστής κι αυτός, αγωνιζόταν στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής. Τα παιδικά του χρόνια φτωχικά (δούλευε στο φούρνο που διατηρούσε ο πατέρας του κι αργότερα στο σουπερμάρκετ της οικογένειας) αλλά η μοίρα είχε άλλα γραμμένα για τον Castillo.

Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο θα ήταν το «διαβατήριο» για όλα τα μεγαλεία που έμελλε να ζήσει στη ζωή του. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Danubio της Ουρουγουάης. Σ’ ένα τουρνουά για εφήβους, ο Castillo ξεχώρισε για το ταλέντο του και πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Η περίφημη Manchester United κέρδισε την προτίμησή του, αλλά ο 15χρονος Nery δεν έβγαλε άδεια εργασίας και το όνειρό του έμεινε απραγματοποίητο.

Στην ηλικία των 16, ο Castillo έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόταση που του έγινε από τον Ολυμπιακό. Οι πρώτες δυο χρονιές του (2000-2002), στον Ολυμπιακό, είναι προσαρμογής (2 συμμετοχές) στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη χώρα. Η Τρίτη χρονιά (2002-2003) είναι η πρώτη που η συμμετοχή του στην ομάδα είναι πιο ενεργή (9 συμμετοχές) ενώ πετυχαίνει και τα πρώτα του γκολ (3) στο πρωτάθλημα.

Στα 20 του (2003-2004) είναι πια βασικός στέλεχος της ομάδας (26 συμμετοχές,7 γκολ) και η καριέρα του εμφανίζει πρόοδο. Μάλιστα σε 5 συμμετοχές του στον όμιλο του Champions League θα σκοράρει και τα πρώτα του ευρωπαϊκά γκολ (2) απέναντι σε Galatasaray και Sociedad. Η επόμενη χρονιά (2004-2005) συνδυάζεται με double και τον Castillo να παγιώνει τις καλές του εμφανίσεις (26 συμμετοχές,6 γκολ) και το σημαντικό του ρόλο, στην ομάδα.

Το 2005-2006 θα κλείσει τη χρονιά με 17 συμμετοχές και 2 γκολ, έχοντας ως αποκορύφωμα το γκολ-ποίημα που πέτυχε στο τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Η «έκρηξη» της καριέρας του θα έρθει την επόμενη χρονιά (2006-2007) όταν και θα λάμψει με τις επιδόσεις του. Ο Ολυμπιακός, στο ξεκίνημα της χρονιάς, θα τον επιβραβεύσει με την υπογραφή νέου συμβολαίου με αυξημένες αποδοχές, ως ανταπόδοση για τις εμφανίσεις του.

Σε 25 συμμετοχές θα πετύχει 12 γκολ και θα εξελιχθεί στο κορυφαίο δίδυμο του Ολυμπιακού (μαζί με Rivaldo) σε παραγωγικότητα και επιδόσεις, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδας. Η χρονιά αυτή θα καθορίσει και την αθλητική ιθαγένεια του ποδοσφαιριστή, ο οποίος αν και συμπλήρωσε τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στην Ελλάδα για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, θα προτιμήσει την εθνική του Μεξικό.

Το καλοκαίρι του 2007 θα είναι το σημαντικότερο της ζωής του. Πραγματοποιεί τις πρώτες του εμφανίσεις με την Εθνική του Μεξικό και εντυπωσιάζει. Στην αρχή του καλοκαιριού, σε φιλικούς αγώνες και στη συνέχεια, για το Gold Cup, όταν και σκοράρει για πρώτη φορά, απέναντι στην Κούβα.

Η «αποθέωση» θα έρθει τον Ιούλιο, όταν και στους αγώνες για το Copa America, που διεξήχθη στη Βενεζουέλα, θα κάνει σπουδαίες εμφανίσεις. Σε 5 αγώνες θα σκοράρει 4 γκολ και το Μεξικό θα φτάσει μέχρι τον ημιτελικό, όπου και αποκλείστηκε από την Αργεντινή (κατέληξε στην 3η θέση, κερδίζοντας την Ουρουγουάη, στον μικρό τελικό, με 1-3)

Το όνομα του, πλέον, «παίζει» στη μεταγραφική αγορά, αλλά η πρόταση που καταθέτει η Shakhtar Donetsk, τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ο πάμπλουτος Αχμέτοφ πρόσφερε 15.000.000 ευρώ στον Ολυμπιακό, 2.300.000 ευρώ στον Castillo, ενώ παρείχε και bonus 4.000.000 (το 25% της πώλησης) στον ποδοσφαιριστή. Ένα 5ετες συμβόλαιο που θα απέφερε στον ποδοσφαιριστή το συνολικό ποσό των 15.250.000 ευρώ !

Αν και η προοπτική του Ουκρανικού πρωταθλήματος δεν φαντάζει ούτε ιδανική, ούτε ταιριαστή στην ψυχοσύνθεση του ποδοσφαιριστή, γίνεται αποδεκτή και ο Castillo μετακομίζει στο μακρινό και (όπως αποδείχθηκε) αφιλόξενο Donetsk. H απομάκρυνση από την αγαπημένη, για τον Castillo, Ελλάδα, ήταν η αρχή για την περιπέτεια που βίωσε ο ποδοσφαιριστής τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η προσαρμογή στο περιβάλλον της Ουκρανίας ιδιαίτερα δύσκολη. Χωρίς εύκολη επικοινωνία με τους ανθρώπους της χώρας «ήμουν σ’ ένα χωριό, χωρίς καν τηλεόραση και με φοβερό κρύο» (όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του) μετάνιωσε εξαρχής, για την επιλογή του.

Το σοκ της πρώτης προπόνησης, προμήνυμα, για τη συνέχεια. Ο προπονητής της Shakhtar, Ρουμάνος Lucesku, του είπε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι ήταν επιλογή του προέδρου κι όχι δική του (!) (ήθελε τον Lucarelli) και αυτή ήταν η μισή αλήθεια στην υπόθεση (η άλλη μισή ότι πήγε στην Shakhtar χωρίς τη θέλησή του, αλλά γιατί ο Ολυμπιακός δέχθηκε μια μεγάλη οικονομική προσφορά)

Αν και ξεκίνησε σκοράροντας απέναντι στη Salzburg για τα προκριματικά του Champions’ League, η συνέχεια αποδείχθηκε ένα μαρτύριο. Θα παίξει μόλις σε 8 αγώνες πρωταθλήματος και 4 του Champions League για να μετακομίσει τον Ιανουάριο του 2008, στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην Manchester City. Δυο μήνες, μετά, θα γίνει ο γάμος του με τη Μαριάννα Σταματοπούλου (27/3/2008) στο Λονδίνο.

Στην Αγγλία, οι συνθήκες δεν είναι οι αναμενόμενες. Αν και κατέβαλλε ο ίδιος (!) χρήματα για να φύγει από τη Shakhtar και να πάει στη City, o χαρακτήρας των Άγγλων σε συνδυασμό με προσωπικά προβλήματα του ιδίου (επιδείνωση της υγείας της μητέρας του) αλλά και προβλήματα στο γάμο του (παρά τη γέννηση της κόρης του Μύριαμ-Ελένης) τον έφεραν πάλι σε δύσκολη θέση για να παίξει το ποδόσφαιρο που ήξερε. Στη City θα παίξει λίγο (7 αγώνες για το πρωτάθλημα και 2 για το FA Cup) και το καλοκαίρι του 2008, επιστρέφει στη Shakhtar.

Η χρονιά 2008-2009 τον βρίσκει με λίγες συμμετοχές (μόλις 4) και τα προβλήματα στην καριέρα του συνεχίζονται. Σε προσωπικό επίπεδο, δέχεται το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Η άρρωστη μητέρα του, Μύριαμ, μετά από πολύχρονη μάχη, πεθαίνει (5 Ιανουαρίου 2009) και αυτό τον φέρνει πολύ πίσω σε ψυχολογία και διάθεση για ποδόσφαιρο.

Το καλοκαίρι του 2009 παραχωρείται, εκ νέου, δανεικός στην Dnipro, αλλά και πάλι θα έχει λίγες συμμετοχές (3) καθώς η μοίρα του επεφύλασσε και νέο χτύπημα μιας και χάνει και τον πατέρα του, σχεδόν ένα χρόνο (Δεκέμβριος 2009) μετά το θάνατο της μητέρας του από την ίδια ασθένεια ! Ο οριστικός χωρισμός του με τη σύζυγό του (Ιανουάριος 2010), επιβαρύνει την κατάσταση και του στοιχίζει στην καριέρα του.

Η πενταετής δέσμευσή του με την Shakhtar αποδείχθηκε «θηλιά» από την οποία δεν μπορούσε να απαλλαγεί. Το καλοκαίρι του 2010 θα μετακομίσει στις ΗΠΑ και στους Chicago Fire, στην προσπάθειά του να επανέλθει στα γνώριμα επίπεδα απόδοσης.

Όπως κι ο ίδιος έχει δηλώσει η Ελλάδα είναι το πεπρωμένο του και η χώρα που θέλει να ζει και να παίζει ποδόσφαιρο. Ο ΑΡΗΣ θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Μια μεγάλη οικογένεια που θα αγκαλιάσει τον Nery, προκειμένου να κερδίσει από το μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο του.

Άλλωστε κι εδώ «Λατινική Αμερική» είναι. Κερκίδα και ομάδα.

Τον καλωσορίζουμε...

Super 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ