Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο "ΦΙΛΑΘΛΟΣ" ΓΙΑΤΙ... ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΥΠΩΣΕ Ο ΚΟΥΡΗΣ!


Οι δημοσιογράφοι έκαναν τη δουλειά τους. Παρέδωσαν τα κείμενά τους στο χρόνο που έπρεπε, «έκλεισαν» την ύλη τους και εργάστηκαν κανονικά μια μέρα μετά την απεργία που είχε προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη στον «Φίλαθλο». Η Πέμπτη, ήταν έτσι κι αλλιώς μια κρίσιμη μέρα, διότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα έκανε ο Γιώργος Κουρής. Τελικά το αφεντικό του «Φιλάθλου» αποφάσισε να μην τυπώσει την εφημερίδα την Πέμπτη, κάνονας τη δική του απεργία.

Αυτόν τον τρόπο διάλεξε ο Κεφαλλονίτης εκδότης για να... τιμωρήσει τους εργαζόμενους, που πήγαν κόντρα στις απειλές για το λουκέτο στην εφημερίδα, τις προηγούμενες ημέρες της απεργίας. Τα τραγελαφικά γεγονότα στον «Φίλαθλο» είναι πρωτοφανή στο χώρο του Τύπου. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, εκδότης να κάνει απεργία, να μην εκδίδει την εφημερίδα, ενώ παράλληλα δεν έχει πάρει απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία της.
Ο Κουρής σκέφτεται τη λύση του άρθρου 99, του Πτωχευτικού Κώδικα που προστατεύει με τη συνδιαλλαγή τις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως… πιστωτές. Ένας επιχειρηματίας που απειλείται με παύση πληρωμών εντάσσεται σε ένα καθεστώς προστασίας από κατασχέσεις και προσωπικές διώξεις και, στο διάστημα αυτό, έρχεται σε συμφωνία με τους πιστωτές του στη βάση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, το οποίο μπορεί να κρατήσει έως δυο χρόνια. Αυτή είναι η λύση, ωστόσο, για να καταφέρει να υπαχθεί στο συγκεκριμένο άρθρο η εταιρία της εφημερίδας, θα πρέπει να παραμείνει ενεργή και να παράγει έργο, δηλαδή να βγαίνει το φύλλο.
Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά το εξής. Ότι μπορεί ο «Φίλαθλος» να μην βγει αύριο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει με το φύλλο του Σαββάτου. Οι εργαζόμενοι έφυγαν από τα γραφεία της εφημερίδας πριν από λίγη ώρα, ωστόσο την Παρασκευή θα πάνε κανονικά στη δουλειά τους και θα παραδώσουν και πάλι την ύλη τους.
Είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την υπομονή τους και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, οι επικεφαλής δεν μπορούν να δώσουν λύση ούτε να υποσχεθούν τίποτα, ο εκδότης δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει και το αλαλούμ συνεχίζεται. Και το πιο περίεργο απ' όλα; Κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Εις αύριον τα σπουδαία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ