Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ 6 ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ!

«Μνημόνιο» για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει επεξεργαστεί ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί.

Ο Γάλλος πρώην άσος θέλει να βάλει ένα φρένο στην κακοδιαχείριση και την υπερχρέωση των ευρωπαϊκών συλλόγων και έχει επεξεργαστεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Κεντρική ιδέα; «Βάζω το χέρι μου μέχρι εκεί που φθάνει η τσέπη μου» διαφορετικά οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές και θα περιλαμβάνουν μέχρι και αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου!

Όπως είναι λογικό, οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα τον
προγραμματισμό και το σχεδιασμό καθώς το Financial Fair Play -όπως θα ονομάζεται- θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο από τώρα (το 2012) και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το χάρτη και τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μαξιλάρι μέχρι 5 εκ. ευρώ στα χρέη. Ούτε ευρώ παραπάνω!

Το σχέδιο του Πλατινί έχει ορίζοντα την εξισορρόπηση των εσόδων με τα έξοδα και θέλει να βάλει φρένο ή έστω μια… λογική στα δάνεια.

Το Financial Fair Play αφήνει ένα... χαριστικό όριο της τάξεως των 5 εκ. ευρώ στις απώλειες ενός συλλόγου αλλά -σύμφωνα με τα όσα προβλέπει- έστω και ένα ευρώ παραπάνω θα σημαίνει αυστηρότατες κυρώσεις που δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις! Να δούμε, βέβαια, πως θα «σωθεί» η παρτίδα για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (781 εκ. ευρώ) Μπαρτσελόνα (χρέη 442 εκ. ευρώ), Ρεάλ Μαδρίτης (327 εκ. ευρώ)και πολλές άλλες που σίγουρα ήταν από τις περιπτώσεις που έκαναν τον… μεσιέ Πλατινί να πει «δεν πάει άλλο»!

Η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του Financial Fair Play θα είναι το 2012 ενώ η πρώτη σεζόν… κρίσης το 2013 αφού θα πραγματοποιείται κάθε Μάιο. Ο πρώτος χρόνος θα είναι κάπως μεταβατικός με μικροκυρώσεις αλλά -όπως λένε κύκλοι της ΟΥΕΦΑ- από το 2014 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα και δίχως εξαιρέσεις.

Τι θα γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας σύλλογος εμφανίζει παθητικό πάνω από 5 εκ. ευρώ; «Οι δρόμοι είναι δύο» σύμφωνα με τον Πλατινί: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή αυστηρές κυρώσεις.

Βλέμμα στραμμένο στην αξιοποίηση των γηγενών ταλέντων

Την αξιοποίηση των ταλέντων των ακαδημιών και τη στροφή των ομάδων στα γηγενή ταλένταεπιθυμεί ο ισχυρός άνδρας της ΟΥΕΦΑ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το «Μνημόνιο» της ΟΥΕΦΑ, από το 2014 όποια ομάδα θα επιθυμεί να λάβει μέρος στις οργανώσεις της θα πρέπει σταδιακά να εξασφαλίσει την παρουσία έξι γηγενών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα της.

Ως «γηγενής» θεωρείται από την ΟΥΕΦΑ όποιος ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί σε μία ομάδα για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ