Θέμα ημερών είναι η έναρξη του τέταρτου κατά σειρά προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα μας. Μηνύματα στο κινητό τους για έλεγχο καρδιαγγειακών νοσημάτων θα λάβουν 5,5 εκατομμύρια πολίτες από 30 έως 70 ετών.
Το μαζικό κάλεσμα αφορά σε δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ. Θα ακολουθεί δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό και εφόσον κριθεί αυξημένος κίνδυνος για παθήσεις της καρδιάς υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω διερεύνηση με πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δηλώνει σχεδόν έτοιμη για την έναρξη του μεγαλύτερου – έως σήμερα – προγράμματος screening. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε εταιρική εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ότι το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, εκδόθηκε το ΦΕΚ με τις λεπτομέρειες του προληπτικού ελέγχου, αποτελώντας ένα από τα τελευταία βήματα πριν το πρόγραμμα τεθεί σε εφαρμογή.
Οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν sms ώστε να πραγματοποιήσουν δωρεάν τις παρακάτω εξετάσεις αίματος στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια:
α) Ολική χοληστερόλη (TCHOL),
β) χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C),
γ) χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C),
δ) τριγλυκερίδια (Tgs),
ε) Νon-HDL-C, στ) σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL),
ζ) γενική αίματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπεμπτικό θα έχει ισχύ τριών μηνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές.
Τα επόμενα στάδια
Αμέσως μετά την έκδοση και την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των αιματολογικών εξετάσεων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δωρεάν παραπομπή των δικαιούχων σε γιατρό ειδικότητας Οικογενειακής / Γενικής Ιατρικής, Παθολόγο και Καρδιολόγο, όπως και στον προσωπικό τους γιατρό. Οι γιατροί του προγράμματος δραστηριοποιούνται είτε σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία κ.λπ.), είτε στον ιδιωτικό τομέα (πχ. ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία, κλινικές).
Εάν μετά το πέρας της εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου ο γιατρός κρίνει πως χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος για πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι πολίτες θα μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε μια σειρά εξετάσεων που είναι οι εξής:
● Λήψη καρδιολογικού ιστορικού.
● Καρδιολογική κλινική εξέταση.
● Ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία).
● Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
● Υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης.
● Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a)}.
Το σχέδιο, και κατ’ επέκταση η απόφαση που δημοσιεύτηκε, προέβλεπε τον έλεγχο παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου σε Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές σε όλη τη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη). Παρ’ όλα αυτά μετά από αίτημα των ιδιωτών γιατρών, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της απόφασης έτσι ώστε όλες οι απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα να γίνονται και στις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ (ιατρεία, εργαστήρια, πολυϊατρεία). Το πρόγραμμα θα τελεί υπό τον συντονισμό των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών κλινικών.
Οι παθήσεις της καρδιάς είναι ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας 1,5 εκατομμύρια πολίτες πάσχουν από υπέρταση αλλά δεν έχουν λάβει διάγνωση, με την ζωή τους να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφονται 391 θάνατοι ανά 100.000 άτομα από καρδιαγγειακά συμβάντα στον γυναικείο πληθυσμό και 485 θάνατοι ανά 100.000 άτομα στον ανδρικό. Τα εμφράγματα μυοκαρδίου μαζί με τα εγκεφαλικά είναι οι πιο συχνές παθήσεις και ευθύνονται για το 85% των καρδιαγγειακών θανάτων, ανεξαρτήτως φύλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ