Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Πώς η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψη και τι να κάνεις γι΄αυτό


Μάθετε πώς να τροφοδοτείτε το μικροβίωμα σας και να τονώσετε τη διάθεσή σας ταυτόχρονα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε κόμπους στο στομάχι σας όταν πρέπει να κάνετε κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι—ή όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα; Το άγχος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα προβλήματα του γαστρεντερικού σας συστήματος, ακόμη και να προκαλέσει συμπτώματα όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στη διατροφή σας.

Υπάρχει μια σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου σας που είναι αμφίδρομη, που σημαίνει ότι και τα δυο επικοινωνούν μεταξύ τους. Η «τηλεφωνική γραμμή» κατά μήκος της οποίας γίνεται αυτή η συνομιλία ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο έχει περίπου το 90% των νευρικών του απολήξεων στο έντερο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο ξεκινά από τον εγκέφαλο και περιπλανιέται στο σώμα, αγγίζοντας σχεδόν κάθε κύριο όργανο. Είναι αυτό που θέλετε να τονώσετε όταν είστε αγχωμένοι, επειδή σας βοηθά να ηρεμήσετε και να επιβραδύνετε τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και το έντερο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου σας, για το πώς η υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και τις καλύτερες τροφές για να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας και τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και ψυχική υγεία

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε το νευρικό μας σύστημα, κατευθείαν μας έρχεται στο μυαλό ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Ωστόσο, το πεπτικό σύστημα έχει ένα δικό του πολύπλοκο νευρικό σύστημα. Το εντερικό νευρικό σύστημα -συχνά αναφέρεται ως ο δεύτερος εγκέφαλος - έχει περίπου τον ίδιο αριθμό νευρικών κυττάρων με τον νωτιαίο μυελό (μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει περισσότερα). Αυτά τα νεύρα μπαίνουν στο παιχνίδι όταν τρώμε ένα γεύμα. Οι υποδοχείς στο στομάχι μας ενεργοποιούν και μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο ότι χορταίνουμε.

Δεν είναι μόνο τα νεύρα που παίζουν ρόλο εδώ, όμως. Το μικροβίωμα του εντέρου, ο βακτηριακός πληθυσμός τρισεκατομμυρίων που ζει μέσα στο έντερό μας, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. Ο τύπος των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα, τις πεπτικές εκκρίσεις, τη φλεγμονή και ακόμη και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στο πεπτικό μας σύστημα.

Υπάρχει ένας νευροδιαβιβαστής, συγκεκριμένα, που παράγεται σε υψηλή ποσότητα στο έντερο: Η σεροτονίνη, που συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη της «καλής διάθεσης». Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι η σεροτονίνη θα παράγεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά ένα τεράστιο 95% της σεροτονίνης του σώματός μας παράγεται στα έντερά μας.

Όταν τα υγιή βακτήρια του εντέρου τρέφονται καλά, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Όταν το έντερό μας είναι χαρούμενο, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ορμόνες που τονώνουν τη διάθεση όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Αυτές οι ορμόνες είναι σημαντικές για τη βελτίωση της διάθεσής μας, επομένως αυτό που τρώμε επηρεάζει κυριολεκτικά το πώς νιώθουμε.

Ορμόνες και ψυχική υγεία

Βραχυπρόθεσμα, η κακή υγεία του εντέρου παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο. Όμως με την πάροδο του χρόνου, η δυσβίωση - μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου - μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή. Όταν το σώμα μας έχει υψηλά επίπεδα φλεγμονής, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, της διάθεσης και της ευερεθιστότητας.

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry υποδηλώνει ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να παίζει ρόλο στην κατάθλιψη. Η φλεγμονή είναι μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και δεδομένου ότι το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας είναι στο έντερο, είναι λογικό ότι όταν η υγεία του εντέρου δεν είναι τόσο, καλά, υγιής, το σώμα μας ανταποκρίνεται με πολλούς τρόπους.

Τι να φάτε για να τονώσετε τη διάθεσή σας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία τροφή ή δίαιτα δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει πλήρως μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Οποιοδήποτε πρόγραμμα θεραπείας για το άγχος ή την κατάθλιψη θα πρέπει να περιλαμβάνει καθοδήγηση από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ωστόσο, αυτό που τρώτε μπορεί να μειώσει κάπως το στρες και να έχετε και πιο φωτεινή διάθεση. Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θρέψετε τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι να τρώτε περισσότερες ολόκληρες φυτικές τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ίνες από ολόκληρα φυτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου με πολλούς τρόπους—από την ενίσχυση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, έως τη βελτίωση της λειτουργίας του φραγμού του εντέρου και την ελαχιστοποίηση της φλεγμονής.

Τα φυτά, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι όλα έξυπνες επιλογές για το έντερο και τη διάθεσή σας. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση , όπως το kimchi και το γιαούρτι. Αλλά αυτά τα βακτήρια πρέπει να τρώνε για να ευδοκιμήσουν, επομένως είναι επίσης σημαντικό να συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια στη διατροφή σας για να τροφοδοτήσετε τα ευεργετικά βακτήρια σας - γνωστά ως πρεβιοτικά . Τέλος είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ