Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Παρουσίαση Ομάδας ASAT του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ


Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

H Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015, ως η πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη.

Το εγχείρημα αυτό ανέλαβε μία ομάδα από 12 φιλόδοξους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με στόχο να συμβάλλουν στη διάδοση του τομέα της αεροναυπηγικής στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Σήμερα, η ASAT αποτελείται από 2 τεχνικά departments, το Aeronautics και το Rocketry, που εκπονούν ερευνητικό έργο στους τομείς της αεροναυπηγικής και της πυραυλικής αντίστοιχα. Η ομάδα συμμετέχει ετησίως σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα υλοποιεί καινοτόμα R&D projects.

Aeronautics

Αντικείμενο έρευνας του Aeronautics είναι η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), η οποία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την αεροδυναμική και κατασκευαστική μελέτη και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στόχος του η ικανοποίηση συγκεκριμένων αποστολών, όπως η ανύψωση φορτίων ή η μεγάλη αυτονομία εν πτήσει. Από τις συμμετοχές του 2017 και του 2019 στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge, η ASAT βρίσκεται στην πρώτη και δεύτερη θέση ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ελλάδας και των Βαλκανίων, καθώς επίσης συγκαταλέγεται πλέον στις 10 καλύτερες ομάδες αεροναυπηγικής του κόσμου!

Rocketry

Κύριο όραμα του Rocketry Project αποτελεί η διάδοση της πυραυλικής επιστήμης σε εθνικό επίπεδο, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η συμμετοχή σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς πυραυλικής.

Υψηλά επίπεδα αφοσίωσης ως προς την επίτευξη στόχων υποδηλώνουν η συμμετοχή του Project τόσο στον Spaceport America Cup (SAC), τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο, αλλά και στον European Rocketry Challenge (EuRoC).

Μάλιστα, στον τελευταίο, η ASAT έγινε η πρώτη ελληνική φοιτητική ομάδα που πραγματοποίησε επιτυχή εκτόξευση πυραύλου υψηλής ισχύος!

  • Πως σχεδιάζουμε έναν πύραυλο;
  • Πως σχεδιάζουμε τον κινητήρα ενός πυραύλου;
  • Ποιες είναι οι παράμετροι μιας πετυχημένης σχεδίασης πυραύλου;
  • Τι λογισμικά αναπτύσσουμε και πως προσομοιώνουμε την πτήση;

Η Ροζαλία Μοναχού, ο Βύρων - Άγγελος Πέτης, φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ο Κωνσταντίνος Καπούλας, φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών, μέλη της ASAT, θα παρουσιάσουν την ομάδα και το έργο της και θα απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις έξι το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

https://www.ofa.gr/asat-2024/

Πρόγραμμα σεμιναρίων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας

  • Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση 3 ευρώ για τα μη μέλη, και 2 ευρώ για φοιτητές (με επίδειξη πάσο), μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και ανέργους (με επίδειξη κάρτας ανεργίας).
  • Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας

www.ofa.gr

facebook • instagram • youtube • x • tiktok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ