Για περισσότερα από 1.200 χρόνια η πόλη Θώνις-Ηράκλειο, από το λιμάνι της οποίας περνούσε όλο το ελληνικό εμπόριο προς τη Μεσόγειο και την Αίγυπτο, παρέμενε εξαφανισμένη.
Τα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας είναι γεμάτα με ιστορίες για χαμένους πολιτισμούς και πόλεις που ξέχασε ο χρόνος, βυθισμένες κάτω από τα κύματα ή θαμμένες κάτω από τη γη, περιμένοντας μια ευκαιρία να πουν ξανά τις ιστορίες τους. Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή των χαμένων αιγυπτιακών πόλεων, οι οποίες, για αιώνες, δεν παρέμεναν παρά ψίθυροι ανάμεσα στα ερείπια και θρύλοι σε αρχαία κείμενα. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1996, όταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Franck Goddio, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα οδηγούσε σε μια από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογίας.
Για μια χιλιετία, η αιγυπτιακή πόλη βρισκόταν κρυμμένη κάτω από τα νερά της Μεσογείου, με τους ναούς και τα αγάλματά της να γίνονται μέρος του υποβρύχιου τοπίου, να φιλοξενούνται από ψάρια και να καλύπτονται από φύκια. Τα ιερογλυφικά είχαν πλέον καλυφθεί από τη θαλάσσια βλάστηση που προσκολλήθηκε πάνω τους, καθιστώντας τους θεούς και τους βασιλιάδες που απεικόνιζαν ανίσχυρους στον υδάτινο τάφο τους.
Τα χρόνια της σχολαστικής τοπογραφίας και ανασκαφής του Goddio αποκάλυψαν την τεράστια κλίμακα και σημασία αυτών των πόλεων, οι οποίες είχαν λειτουργήσει ως ζωτικοί εμπορικοί κόμβοι που συνέδεαν την αρχαία Αίγυπτο με την Ελλάδα και τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο. Πιθανόν να ιδρύθηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ., αυτές οι αιγυπτιακές πόλεις άκμασαν σε μια κρίσιμη διασταύρωση πολιτισμών, για να χαθούν από ένα συνδυασμό φυσικών καταστροφών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η καθίζηση της γης και οι σεισμοί, που πιθανώς προκάλεσαν παλιρροϊκά κύματα, συνωμότησαν για να βυθίσουν αυτές τις πόλεις έως και 10 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, καλύπτοντάς τες για αιώνες.
Με τις προσπάθειες του Franck Goddio και της ομάδας του, οι χαμένες πόλεις έχουν επανέλθει στο φως, με τις ιστορίες τους έτοιμες να ειπωθούν για άλλη μια φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ